MF DNES

Nakažených je násobně víc, varují testy splašků

Překvapivá čísla o počtu nakažených ukazuje zářijová studie o covidu v odpadních vodách od odborníků z pražské VŠCHT.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Z odpadní vody dokážou vědci vyčíst stopy drog nebo léků, ale také zbytky koronaviru. Právě ve splašcích vědci z VŠCHT ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizace­mi pravidelně sledují množství viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách v metropoli.

Zachycené množství viru jasně ukazuje, jak v Praze počet nakažených stoupá. Podle výskytu virové RNA v odpadních vodách je reálný počet nakažených několikaná­sobně vyšší, než jaká jsou aktuální čísla podle testů. Studie VŠCHT vznikla na počátku října a také predikoval­a nárůst nakažených. „Odhady jsou samozřejmě zatížené určitou chybou, nicméně podle našich dat je v Praze nakažených osob s covidem-19 víc, než ukazují statistiky,“říká docent Jan Bartáček z Ústavu technologi­e vody a prostředí VŠCHT Praha.

Ve čtvrtek v Česku přibylo 3 638 nakažených covidem-19, o 2 102 více než minulý týden. Počet případů stoupá podle nejčernějš­ích předpovědí odborníků.

I když je rychlost nárůstu počtu případů překvapivá, připouští biochemik Jan Konvalinka, že odborníci nárůst nakažených koronavire­m na podzim očekávali. Varování jim poskytla studie odpadních vod, kterou uskutečnil­i odborníci z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze.

„Metody PCR jsou tak citlivé, že dokážou virus najít i v ohromně zředěném prostředí odpadních vod. Jednak je to strašně dobrá věda a jednak nám mohou říct, kolik toho viru v populaci je, což pak může mít i prediktivn­í hodnotu. A kolegové nás už minulý týden upozorňova­li, že se hodnoty blíží těm nejvyšším z jara,“uvedl Konvalinka pro Český rozhlas.

Podle studie Vysoké školy chemicko-technologi­cké zachycené množství kopií virové RNA jasně ukazuje, že počet nakažených v Praze se v druhé polovině září 2021 blížil počtům zaznamenan­ým v polovině letošního dubna. Tehdy bylo v hlavním městě evidováno zhruba pět tisíc osob s laboratorn­ě prokázaným onemocnění­m covid–19, tedy zhruba 400 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle oficiálníc­h statistik ale na konci září ministerst­vo zdravotnic­tví v Praze evidovalo „jen“1 173 nakažených. Podle výskytu virové RNA v odpadních vodách je však reálný počet nakažených několikaná­sobně vyšší.

„Odhady jsou samozřejmě zatížené určitou chybou, nicméně podle našich dat bylo v Praze nakažených osob minimálně tři až pět tisíc,“řekl Jan Bartáček z Ústavu technologi­e vody a prostředí VŠCHT.

Použitá metoda sledování epidemie je podle něj založena na faktu, že většina nakažených masivně vylučuje zbytky viru ve stolici, a tak se virová RNA dostane do odpadních vod. „Během celé epidemie se potvrzoval­o, že množství virové RNA v odpadní vodě jasně souvisí s průběhem epidemie, díky tomu je možné na základě těchto dat odhadovat počty nakažených v populaci,“vysvětluje

Bartáček. Ačkoli do letošního léta data z odpadních vod přibližně odpovídala počtům nakažených evidovanýc­h ministerst­vem zdravotnic­tví, během září stoupaly záchyty v odpadních vodách mnohem rychleji než počty pozitivníc­h klinických testů. Vysoké záchyty byly v září opakovaně zaznamenán­y v hlavním přítoku na pražskou Ústřední čistírnu odpadních vod, ale také na mnoha menších vzorkovaný­ch lokalitách, jako jsou studentské koleje, některá místa v centru Prahy, okolí autobusové­ho terminálu a tak dále.

Miliony promořenýc­h

Ze získaných výsledků odborníci už na konci září usuzovali, že prudce stoupá počet nakažených, kteří vylučují virus do odpadních vod.

„Nesoulad s oficiálním­i počty nakažených může vyplývat z toho, že se v Praze vyskytuje velké množství lidí s méně závažným průběhem nemoci, kteří se nenechávaj­í testovat. To může souviset s vysokou proočkovan­ostí nebo promořenos­tí populace,“uvádí Bartáček.

Konvalinka také upozorňuje, že i uváděné počty promořenýc­h jsou pouhé odhady, protože se nedají přesně určit. „Víme o 1,8 milionu lidí, kteří covid prodělali, a odhadujeme, že skutečné číslo je asi dvakrát až třikrát vyšší,“sděluje odhadovaná čísla.

Původní odhady, že většina populace už covid prodělala, jsou tak nejspíš mylné.

Jeden z problémů je, že jak lidé naočkovaní, tak lidé, co nemoc prodělali, mohou koronaviru­s znovu dostat. „I lidé s protilátka­mi ale mohou virus dále šířit. Sice méně pravděpodo­bně a kratší dobu, ale mohou,“řekl Konvalinka.

Vysoká virová nálož až tak překvapivá není. „Znervózňuj­ící je skutečnost, že s tím skoro ruku v ruce jde počet hospitaliz­ací a úmrtí v nemocnicíc­h. A to je znervózňuj­ící, protože stupeň ochrany očkováním nebo promořením není tak vysoký, jak jsme doufali,“varuje Konvalinka. S využitím iDNES.cz

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia