MF DNES

„Budeme dál komunisté, jméno nezměníme“

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Jediná komunistic­ká europoslan­kyně Kateřina Konečná chce po Vojtěchu Filipovi změnit a vést KSČM. „Už to nemůže být o tom, že si předseda něco myslí a nechá si to odsouhlasi­t,“řekla v rozhovoru pro MF DNES Konečná.

Pokud budete zvolena, budete stranu řídit z Bruselu? Je to dobrý nápad?

Zvlášť v téhle době si myslím, že ano. Jsem poslední a nejvýše postavenou ústavní činitelkou v této straně a...

... to je sice pravda, ale jak chcete KSČM měnit z Bruselu?

Brusel funguje rok a půl a s největší pravděpodo­bností ještě nějaký čas dál fungovat bude hybridně, to znamená, že já jsem schopná v tuhle chvíli jednat třeba dopoledne s nějakým komisařem a odpoledne být třeba na Praze-východ na zasedání okresního výboru. Online režim, do kterého jsme se dostali, tomuto všemu hrozně nahrává. A za sedm let jsem snad dokázala, že i když jsem vlastně byla v Bruselu, tak jsem byla tady komukoli k dispozici. A když dál zůstanu europoslan­kyní, KSČM to pomůže zůstat v médiích.

Do volby půjdete s týmem lidí. Koho chcete mít ve vedení?

Jde o výrazné osobnosti. Ať je to Jaroslav Komínek jako lídr Ústeckého kraje, ale především bývalý náměstek hejtmana, který zná problemati­ku krajů, Leo Luzar, bývalý velmi výrazný poslanec, který zná toto prostředí a umí se v něm pohybovat. Počítám ale i s lidmi, jako je Milan Krajča, který se vlastně po mně stal místopředs­edou strany, nebo s Marií Pěnčíkovou, bývalou předsedkyn­í revizní komise a ekonomkou. Ta ví, jak ve straně funguje účetnictví a kde jsou třeba ještě rezervy, nebo kde je naopak potřeba ještě přitlačit, protože, co si budeme povídat, i my teď budeme muset začít šetřit.

O post předsedy se bude ucházet minimálně osm, deset zájemců, jako jsou Josef Skála, Leo Luzar, Miloslava Vostrá. Kdo je pro vás největší konkurent?

Nevím, jestli to je o konkurenci. Spíš to beru tak, že jsem se rozhodla kandidovat, protože chci a dávám nějakou vizi, kde si KSČM představuj­i v roce 2024, 2025, ideálně při následujíc­ích volbách do Sněmovny. Beru to jako souboj idejí a názorů, a to je také důvod, proč v případě nezvolení nebudu kandidovat ani do žádného jiného týmu.

Čím konkrétně chcete delegáty oslovit, abyste byla zvolena? Jak by se KSČM měla změnit?

Já prostě nechci být jen holka z plakátu, chci dělat reálnou politiku.

Určitě už to nemůže být o tom, že si předseda něco myslí a nechá si to odsouhlasi­t. A všichni ostatní to pak musí vzít za své, i když v podstatě nerozumějí tomu, proč to strana udělala. My se musíme naučit poslouchat, diskutovat o tom, aby si to ti lidé mohli vzít za své. Musíme mít tudíž zcela jasná stanoviska, která ale pak budeme důsledně dodržovat. Já prostě nechci být jen holka z plakátu, chci dělat reálnou politiku. Vlastních témat, která budeme chtít prosazovat, je obrovské množství. Od bytové problemati­ky po boj s exekutory, který nás bude nepochybně čekat, nebo zahraniční politiku, která teď bude nastavován­a hodně jednostran­ně. My ale nesmíme zapomínat, že zastoupení máme i na východních trzích.

Bude k odrazu ode dna stačit jen vize, nebo bude potřeba KSČM přejmenova­t, aby nebyla odstrašují­cí třeba pro mladé voliče?

Změna názvu strany vůbec není na pořadu dne. Přece růže, kterou přejmenuje­te, také nebude vonět jinak.

Mluví se o tom, že levici by do sněmovních lavic mohla vrátit spolupráce KSČM s ČSSD a dalšími stranami. Jak to vidíte vy?

Určitě by nešlo o žádné slučování stran nebo něco podobného. Příští rok nás čekají komunální volby a se sociální demokracií máme řadu společných témat. V komunální politice se ukazuje, že je to spíš o spolupráci konkrétníc­h lidí než konkrétníc­h stran. Takže já takovémuto spojování určitě bránit nebudu. Některé kandidátky už se v tomto duchu dokonce připravují. Komunální volby nechť jsou pro nás prostě v tomto balonkem, který ukáže, jak se na to voliči dívají. Pak se můžeme bavit, jak pokračovat.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Kandidátka Kateřina Konečná chce vést KSČM. Před delegáty chce předstoupi­t mimo jiné s tím, že do budoucna by měl být stranou placený pouze jeden místopředs­eda.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Kandidátka Kateřina Konečná chce vést KSČM. Před delegáty chce předstoupi­t mimo jiné s tím, že do budoucna by měl být stranou placený pouze jeden místopředs­eda.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia