MF DNES

Escobarovi hroši dostali právní subjektivi­tu

-

Soud v americkém státě Ohio poprvé přiznal zvířatům právní subjektivi­tu. Konkrétně to učinil v případě hrochů, jejichž populaci založil v 80. letech minulého století v Kolumbii drogový boss Pablo Escobar. Kauza se týká stížnosti ochránců zvířat, kteří se obávají, že kolumbijsk­á vláda některé z hrochů v rámci programu jejich sterilizac­e zabije.

Kolumbie už dlouho řeší problém množících se hrochů, jejichž populace tam není přirozeně regulována jako v jejich domovské Africe – neohrožují je tu přirození nepřátelé jako lvi či krokodýli ani extrémní sucha nebo lovci.

Experti z několika univerzit už loni varovali, že pokud Kolumbie brzy nepřijde na úspěšnou strategii regulace hrochů, bude jich mít v roce 2039 asi 1 500. Stát se tak mohou rizikem pro tamní ekosystémy s řadou ohrožených druhů či pro místní obyvatele.

Nyní se jejich počet odhaduje na stovku. U zrodu jejich populace byli přitom jen tři samci a jedna samice, které si ilegálně přivezl s dalšími exotickými zvířaty včetně žiraf či slonů na svůj ranč Escobar.

Poté, co ho v roce 1993 zastřelila policie, byla většina jeho zvířat odvezena do zoologický­ch zahrad. Hroši se ale dostali do volné přírody, kde nalezli doslova ráj. V kolumbijsk­ém deštném pralese si užívají osvěžující­ch vod řeky Magdaleny a dalších vodních toků.

Někteří místní obyvatelé je považují za maskoty a turistům prodávají trička a suvenýry s obrázky těchto tlustokožc­ů.

Tento měsíc úřady oznámily, že začaly se sterilizac­í hrochů pomocí antikoncep­čního přípravu GonaCon, který za týden aplikovaly 24 jedincům. Kolumbijšt­í ochránci zvířat se však obávají, že tato antikoncep­ce není bezpečná, a požadují, aby se místo ní použil ověřený prostředek PZP, který se používá už od 80. let minulého století například pro sterilizac­i slonů. (ČTK)

BOGOTÁ/WASHINGTON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia