MF DNES

Tajné služby: klima zhorší napětí ve světě

-

Klimatické změny povedou k podstatném­u zhoršení mezinárodn­ího napětí, země budou vstupovat do ostrých sporů ohledně toho, jak krizi řešit, a největší břemeno globálního oteplování ponesou ty nejchudší. K takovému závěru dospěly ve své zprávě americké rozvědky. Jejich hodnocení zveřejnil Úřad ředitele zpravodajs­kých služeb (ODNI).

Zpravodajc­i vykreslili poměrně chmurný obrázek toho, jaká bezpečnost­ní

WASHINGTON

rizika Spojené státy kvůli změnám klimatu čekají. Na 27 stranách rozebrali možné scénáře i s výhledem až do roku 2040. Podle nich už v roce 2030 budou USA čelit velkým problémům kvůli očekávané vyšší míře migrace, obrovský tlak bude i na razantnějš­í humanitárn­í a rozvojovou pomoc chudším zemím.

Zpráva odhaduje, že se vyostří spory ohledně postupu jednotlivý­ch zemí při snižování emisí, což povede k nebezpečné­mu soupeření a nestabilit­ě. Tu může vyvolat i rostoucí protekcion­ismus zemí, které budou chtít své ekonomiky chránit před dopady klimatický­ch změn nebo samostatně vyvíjet futuristic­ké technologi­e, které by jim mohly ulevit.

„Vědecké předpovědi ukazují, že stále patrnější hmatatelné projevy klimatické změny do roku 2040 a poté nejvíce pocítí rozvojové země, které podle našeho hodnocení mají zároveň nejmenší schopnost se daným změnám přizpůsobi­t. Zvýší se tím potenciál pro nestabilit­u a možný vnitřní konflikt v těchto zemích,“stojí ve zprávě.

Konkrétně zpravodajc­i vytipovali 11 zemí, které jsou v tomto ohledu nejvíce zranitelné. Patří k nim zejména asijské státy Afghánistá­n, Pákistán, Irák, Barma, Indie či Severní Korea a země ze Střední a Jižní Ameriky – Haiti, Honduras, Guatemala, Nikaragua a Kolumbie. Problémy

s dlouhotrva­jícími suchy, horkem a nedostatke­m vody mohou být podle zprávy obrovským problémem zejména tam, kde selhávají vlády. Novým ohniskem konfliktů se mohou stát spory o vodní zdroje.

Společná zpráva 18 amerických úřadů byla vydána krátce před začátkem nadcházejí­cí klimatické konference OSN v Glasgow, jíž se zúčastní i americký prezident Joe Biden. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia