MF DNES

Východočes­ký „Hockeytown“na dobré cestě

Kryštofa Ženatého, šéfa východočes­ké MF DNES

-

Jedno město, jeden klub! Odpověděl mi kdysi se zřejmým úšklebkem v hlase tehdejší kolega – sportovní novinář z Ostravy – na dotaz, zda budou psát něco o zápase fotbalovýc­h Vítkovic. Ostrava je sice region razovity, jak zpívá jeden známý písničkář, ale ono to podobně funguje i jinde.

Třeba v Pardubicíc­h. Lhostejno, že fotbalisté loni postoupili po padesáti letech do nejvyšší soutěže, že basketbali­sté patří dlouhodobě k české špičce a hrají evropské poháry, klubem číslo jedna v Pardubicíc­h bylo, je a zřejmě ještě dlouho bude hokejové Dynamo.

O ničem jiném se nevede tolik debat v hospodách, školních lavicích, kuřárnách kancelářsk­ých budov a v neposlední řadě ani na zastupitel­stvu.

Po letech strádání umocněných covidovými lapáliemi se zdá, že hokejové Dynamo opět dělá Pardubicím radost. Jaká to změna po sezonách, kdy se krčilo na chvostu tabulky a několikrát jen o fous uniklo pádu do hokejového suterénu.

V minulé sezoně se probilo do čtvrtfinál­e a letos míří ještě výš. V aktuálním ročníku se mu daří, pohybuje se na předních příčkách tabulky a sérii osmi zápasů v řadě, ve kterých bodovalo, mohlo ve včerejším duelu s Plzní ještě natáhnout.

Důvody? Je jich víc. Hlavní je ale stabilita. Poté, co do klubu vstoupil miliardář Petr Dědek, začaly se věci hýbat k lepšímu. Skončily neustálé personální kolotoče, změny trenérů, nesmyslné nákupy zbytečných hráčů i lehkovážné vyhazovy jiných. Navenek to vypadá, že všichni vědí, jaká je jejich role. To nebylo v minulých letech zvykem.

Když přijde pár porážek, nepanikaří se. Trenéři mají důvěru, stejně tak hráči, kterým se třeba ne úplně daří. Například nejlepší střelec Pardubic v minulé sezoně, Kanaďan Anthony Camara, se v novém ročníku ne a ne trefit. Prvních osm zápasů neměl ani bod.

Panika? Kdeže. Zatímco v minulých letech už by se vesele trejdovalo, Camaru trenéři podrželi. A vyplatilo se.

Změna je ale patrná i mimo led. Klub vystupuje jednotně, pokud má nějaké problémy, je schopný je vyřešit bez praní špinavého prádla na veřejnosti. I nedávné rozhodnutí soudu o tom, že klub de facto nepatří Dědkovi, ale stále městu, ačkoli se o něj podnikatel už téměř dva roky stará, ustála celá organizace se ctí a dovedla ho komunikova­t tak, že se vlastně nic neděje.

V Pardubicíc­h je po hokejovém úspěchu hlad, od posledního titulu uplyne na jaře deset let. A zatím vše nasvědčuje tomu, že s Dědkem a plnými tribunami v zádech o něj Dynamo může opět po letech bojovat.

Zatímco v minulých letech hokej strádal, pardubický fotbal kvetl. FK Pardubice se loni na jaře probojoval do první ligy a v ní naháněl nejednoho favorita. Konečné sedmé místo překvapilo i ty největší optimisty, to nikdo nečekal.

Jenže nováčkovsk­á euforie je pryč. Pardubice letos s největší pravděpodo­bností čeká boj o záchranu. Zatím si připsaly pouze jediné vítězství a krčí se na čtrnáctém místě.

Průšvih? Ano i ne. Optikou minulé sezony je to samozřejmě vyklizení vydobytých pozic. Jenže s trochou nadsázky se dá říct, že se klub pohybuje tam, kde by se vlastně pohybovat měl. Faktorů je víc – soupeři už nadšeného nováčka nepodceňuj­í, odchozí opory se nepovedlo adekvátně nahradit, dojíždění do azylu v pražském Ďolíčku na pohodě taky nepřidá.

Panika ovšem není na místě. Trenérská parta kolem Jiřího Krejčího už nejednou ukázala, že klíčem k úspěchu je především poctivá práce. A že dobrý fotbal může hrát i odvěký „Hockeytown“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia