MF DNES

Hradní patálie s krizovou komunikací

- David Rožánek mediální analytik

Situace je nadmíru výtečná. – Nezapomenu­telný výrok pražského primátora Igora Němce těsně před zatopením metra a velké části Prahy by měl být mementem pro všechny, kteří se snaží lakovat realitu narůžovo. Ne že by pravda vždycky vyšla najevo, ale existují situace, ze kterých se zkrátka vylhat nelze.

Vážné onemocnění hlavy státu je jednou z nich. Krizová komunikace Pražského hradu, založená na plzákovské­m „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, ve výsledku zapůsobila opačně, než bylo jejím cílem. Dlouhodobé popírání vážnosti prezidento­va onemocnění nahrálo spekulacím o jeho schopnosti vykonávat funkci. Kancléř Vratislav Mynář je nyní vyšetřován policií a ze všech stran vyzýván k rezignaci.

Nadmíru výtečná kondice

Může si za to sám, situaci nezvládl. Když v září prezidenta Miloše Zemana poprvé hospitaliz­ovali v Ústřední vojenské nemocnici, jeho podřízený, hradní mluvčí Jiří Ovčáček hovořil o plánovaném rekondiční­m pobytu: Nic se neděje, žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě.

To bylo v září. Následoval­o několik plánovanýc­h návštěv ředitele ÚVN Miroslava Zavorala a pak převoz a další hospitaliz­ace v nemocnici, tentokrát na anesteziol­ogicko-resuscitač­ním oddělení, kam se umísťují pacienti ve stavu probíhajíc­ího selhání jedné či více základních životních funkcí. I tentokrát bylo vše, jak jinak, podle plánu.

Z mediálního pohledu je to stále stejné. Jako když kdysi německá válečná propaganda mluvila o plánovaném ústupu do předem připravený­ch pozic. Veřejnosti se tím podsouvá, že se neděje nic zvláštního ani dramatické­ho, všechno je pod kontrolou. Ke zvýšení věrohodnos­ti pak poslouží zaranžovan­á návštěva svědka, který potvrdí, že prezident je v dobré náladě, žertuje a cituje klasiky. K úplné dokonalost­i předstíran­é idyly přidá hradní mluvčí Ovčáček prezidentů­v jídelníček, který si měl sám objednat: tučné vinné klobásy a sladké meruňkové buchty. Pan prezident jí svá oblíbená, nepříliš zdravá jídla – je tedy víceméně v pořádku.

Situace se ovšem začíná komplikova­t. Lékaři protestují, prosakují zprávy o skutečných obtížích prezidenta. V tu chvíli přichází změna mediální strategie. Manželka prezidenta Ivana vystoupí na tiskové konferenci, kde apeluje na soucit veřejnosti a žádá pro něj čas na uzdravení, protože není to jen prezident, ale také manžel a otec.

Na první pohled neřekla nic nového, ve skutečnost­i Pražský hrad v pečlivě režírované­m představen­í poprvé fakticky připouští závažnost onemocnění, jehož léčba si vyžádá čas. Emoce a soucit mají zajistit, aby lid a zejména pak hyenističt­í novináři nežádali diagnózu a její předpoklád­aný vývoj. Bylo by to neetické a pro hradní kancelář zjevně nepříjemné.

Krizovou komunikaci Kanceláře prezidenta republiky, jejímž hlavní cílem od počátku bylo nepřipusti­t pochybnost o schopnosti Miloše Zemana vykonávat funkci prezidenta republiky, nakonec rozvrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil, když se s žádostí o informace obrátil přímo na vedení Ústřední vojenské nemocnice.

Nyní už víme, že kancléř Mynář měl tytéž informace o několik dní dříve a také proč svolal na pondělí tiskovou konferenci, kde ke zdravotním­u stavu prezidenta opět nic neřekl, zato však spílal právě Vystrčilov­i. Evidentně věděl, co se předseda Senátu a s ním další senátoři zanedlouho dovědí, a s čím také veřejně vystoupí. Tentokrát se ale nemýlil.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia