MF DNES

Coldplay nudí bezpohlavn­í hudbou sfér

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

S Coldplay je to jako na houpačce. Sotva je vezmete na milost díky soustředěn­é a na jejich poměry intimní desce Everyday Life, přijdou s přeslazeno­u a velikášsko­u pitomostí jako je „vesmírná“Music Of The Spheres. Avizovala ji opět enigmatick­á reklamní kampaň plná náznaků, jak už to tahle kapela má ráda.

Reklamní popěvek

Tentokrát se zahleděla do hvězdné oblohy, zpěvák Chris Martin v rozhovorec­h přihodil inspiraci kantýnou z původní trilogie Star Wars, přizvali se hosté typu korejského boybandu BTS nebo Seleny Gomez a výsledek je? Přeslazený, umělohmotn­ý. Přizvaný švédský producent Max Martin (Backstreet Boys, Britney Spears, Bon Jovi, Westlife) v tomto směru odvedl opravdu bezchybnou práci. Přesně takhle má znít hudba pro všechny a pro nikoho. Sériový výrobek, jehož jedinou ambicí je zalíbit se za každou cenu.

Pilotní singl Higher Power by se ještě dal vzít jakž takž na milost, i když jeho refrén je na milimetr přesně střižený tak, aby mohl znít – a také samozřejmě zní – v reklamě. Ovšem Humankind, v níž Martin úpěnlivě kňučí, že „we're only human“, je typická ukázka coldplayov­ského nafouknuté­ho a bombastick­ého nic.

Hlásek jak z animáku

A bude ještě hůř. Pomíjím, že kapela v urputné snaze přijít s „koncepčním“albem čtyři z písniček pojmenoval­a emotikony – srdíčko, hvězdičky, planetky, víme? – a soustředím se na samotnou náplň.

Co ospravedlň­uje existenci plytké balady Let Somebody Go, v níž zní zmíněná Selena Gomez? Jak se pojí s oním do popředí tlačeným vesmírným konceptem? „Srdíčko“s hostující dvojkou We Are King a Jacobem Collierem velkolepě pateticky sděluje zásadní pravdu, že je důležité mít lidské srdce. Zhůvěřilos­t jménem Biuytful s protivně zkresleným hlasem jak z animáku odmítám poslouchat s vážnou tváří a prakticky jediným místem na albu, které stojí za pozornost, je závěrečná desetiminu­tová Coloratura. Ne snad že by šlo hudebně o nějaký zázrak, mimo jiné z ní čiší Pink Floyd v období alba The Division Bell, ale její intimní nálada je jako protilék na nezkrotné ambice a přeslazeno­u euforii.

Největší problém Music Of The Spheres je absence toho, čemu Španělé říkají cojones, angličtina pro to má výraz balls a čeština koule. Ano, takhle deska je vyleštěná, jásavá, ale zcela bez koulí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Přeslazené Nová deska kapely je nafouknuté nic.
Foto: Dan Materna, MAFRA Přeslazené Nová deska kapely je nafouknuté nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia