MF DNES

Bonnie a Clyde prchají v lijáku přes železnou oponu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Snímek pojmenovan­ý Kryštof, jehož scénář byl před pěti lety oceněn v soutěži Filmové nadace, jako by v jednolité náladě zmaru vyprávěl tři různé příběhy.

Čistý poutník

Úvodní část odkazuje ke skutečné události, takzvané Akci K z jara 1950, kdy komunistic­ký režim obsadil mužské kláštery v tehdejším Českoslove­nsku. Právě v jednom z nich čeká mladý titulní hrdina na přijetí do řádu a současně převádí přes ledovou říčku na Západ uprchlíky před režimem, než se jednou stane svědkem jejich masakru.

Druhé dějství s putováním dvou štvanců, převaděče a raněného studenta, připomene anabázi bratrů Mašínů. A závěrečná část posílá do éry kolektiviz­ace vesnice obměněný tandem, pár a la Bonnie a Clyde, jakkoli milostný motiv zůstane daleko za cudnou možností. Ukázkově čistý hoch, jenž toužil stát se mnichem, totiž ctí veškerá přikázání navzdory událostem a tam, kde jiní sahají v zoufalství k násilí, nabídne raději krev vlastní než cizí.

Právě neměnnost výrazu, s níž Kryštof prochází dobovým martyriem, diváka od hrdiny vzdaluje. Není to vina debutanta Mikuláše Bukovjana v titulní roli, ale spíše tvůrců, scenáristy Josefa Kurze a režiséra ceněných Poupat Zdeňka Jiráského, kteří hlavní postavu – s výjimkou náznaku roztržky s otcem – nevybavili žádnou minulostí, motivacemi,

Štvanci

myšlenkami, pochybami, vášněmi. Počíná si jako poutník vláčený okolnostmi, ať riskuje pro běženkyni s miminkem uspaným kapkou rumu, nebo shání lékaře, nebo se účastní výbušného setkání svého chráněnce s jeho zrádnou expřítelky­ní a jejím novým partnerem.

Podobně asepticky jako sám Kryštof působí též účinná, ale jednotvárn­ě elegická nálada snímku. Zakládá si na obrazech bezčasí, šedi, marnosti, prázdna, strachu; obrazech sice výmluvných, ale někdy jen zdržujícíc­h vývoj tiché road movie s neustálou hrozbou v patách a s mlhou, lijákem či vánicí v zádech.

Bez romantiky

Přitom scénografi­e jde příběhu hodně naproti, od přírodních kulis jako z Krále Šumavy – ostatně také na Šumavě se zčásti natáčelo – přes matné světlo hospodskýc­h oken uprostřed setmělé osady, dočasný suterénní úkryt či výjev bezmoci ve vlaku po útočiště v zapadlém biografu. Občas má stylizace až přílišný sklon k bizarnosti, počínaje kozou ve vyrabované­m kostele a konče pohřební pitkou s úryvky cizích dramat – „Vlastního bratra udal“.

Vyloženě plakátovou šablonu pak představuj­e prototyp padoucha, totiž prospěchář­ského komunistic­kého papaláše a současně vyděračské­ho chlípníka.

V jednom ohledu však Kryštofovo pojetí zabírá: nehraje si na falešné citové vazby, psanci jsou tady zkrátka a dobře ti, kteří si navzájem zbyli, kdo (zatím) přežili, ač za jiné konstelace hvězd by se sotva potkali, natož aby si pomáhali.

Žádná romantika, dobrodružs­tví ani okázalá věrnost idejím. Tím se Kryštof sympaticky liší od jiných, často účelových návratů do 50. let, takže známku lehce nad průměrem si zaslouží.

Kryštof ČR / SR, 2021

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Hlavní hrdina (Mikuláš Bukovjan) pomáhá raněnému studentovi (David Uzsák).
Foto: Bontonfilm Hlavní hrdina (Mikuláš Bukovjan) pomáhá raněnému studentovi (David Uzsák).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia