MF DNES

Snad budou večírky, věří restauraté­ři

Gastro podniky mají za sebou podle tržeb slušné září, restart ohrožuje covid.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Restauraté­rům se v září docela dařilo a lidé začínají v restaurací­ch utrácet. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Přichází další zpřísnění, a to zrovna v době, kdy firmy myslí na vánoční večírky.

Podle údajů společnost­i Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků, česká gastro scéna i přes nižší počty otevřených zařízení dosáhla už v červenci nejvyšších tržeb za uplynulé dva a půl roku.

Srpen byl srovnateln­ý s loňskem i předloňske­m a úspěšné bylo především září. Ve srovnání s roky 2019 a 2020 si gastro podniky polepšily o víc než 10 procent. Z údajů nelze vyčíst, zda za lepšími čísly stojí vyšší návštěvnos­t, nebo spíše zdražování. Napovídají nicméně, že lidi zdražování zatím neodradilo a po dlouhých covidových opatřeních si návštěvu restaurace dopřejí.

Návštěvnos­t ovlivnilo nicméně počasí. „V srpnu se projevil jeho naprosto zásadní vliv. Navzdory zdražení byly souhrnné tržby stejné jako loni, protože počasí bylo ve srovnání s červencem podstatně horší,“domnívá se ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Naopak v září bylo hodně slunečných dnů. Oproti prázdninám sice souhrnné tržby klesly, meziročně v porovnání se zářím 2020 vyskočily o 11 procentníc­h bodů.

Výrazné rozdíly jsou mezi jednotlivý­mi typy podniků. Nejhůř na tom byly kvůli covidu podniky zaměřené na noční zábavu. Situace u diskoték a nočních klubů, které kvůli restrikcím živořily, se konečně začala zlepšovat ke konci léta.

Tržby stoupaly i v tradičních restaurací­ch, v září meziročně o 21 procent. Velký restart už od jarního rozvolnění zažívá kategorie sportbarů. Jejich tržby překračují ty loňské o desítky procent už několik měsíců v řadě.

„Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovníc­h přenosech. Začalo to už na jaře hokejovým mistrovstv­ím světa, následoval­o Euro a v červenci plynule navázaly Wimbledon a olympiáda,“říká Menclík.

Přichází zpřísnění

Sotva se lidem v pohostinst­ví začaly hojit rány, které jim způsobil covid, může přijít další úder. Vláda tento týden rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Od 1. listopadu musí provozovat­elé kontrolova­t v restaurací­ch bezinfekčn­ost. To znamená, že zákazník má buď negativní test

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Gastru se opět daří Příkladem může být nedávné otevření gastro zařízení Manifesto na pražském Smíchově, které vzniklo na místě bývalé vietnamská tržnice.
Foto: Petr Topič, MAFRA Gastru se opět daří Příkladem může být nedávné otevření gastro zařízení Manifesto na pražském Smíchově, které vzniklo na místě bývalé vietnamská tržnice.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia