MF DNES

Policie jde po dealerech

V Praze 5 působí kriminalis­té, kteří potlačili prodej drog na Václavském náměstí

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Problém s narkomany a drogovými dealery je v Praze 5 již natolik závažný, že Policie ČR povolala do boje s nimi svou pražskou elitu. Nově se kriminalis­té zaměřují na okolí Anděla, smíchovské­ho nádraží, Na Knížecí a ulice kolem spodní části Plzeňské. Právě na těchto místech se narkomani a dealeři objevují nejvíce.

„Veřejný prostor Prahy 5, a tím samozřejmě i místní obyvatele trápí problémy s pouličním prodejem a užíváním drog dlouhodobě. V posledním roce se to pro nás už stalo neúnosné,“informuje starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (SPOLU).

Situace se zde začala zhoršovat na začátku letošního roku, což například vyústilo k podepsání deklarace o společném postupu při řešení této problemati­ky mezi Prahou 1, 2 a 5. Jedním z deseti bodů této deklarace je i snaha o zintenzivn­ění činnosti Policie ČR a Městské policie hlavního města Prahy v rizikových lokalitách.

„Na základě dosavadní velmi dobré praxe v řešení drogové a jiné pouliční kriminalit­y v centru města jsme se po dohodě se zástupci městské části rozhodli rozšířit teritorium

SMÍCHOV

týmu policistů zaměřující­ch se na tuto oblast kriminalit­y i do aktuálně problemati­cké části Prahy 5. Navazujeme tak na dlouhodobo­u činnost a dobrou praxi pražské policie, získanou v oblasti Václavskéh­o náměstí a blízkého okolí,“uvádí ředitel pražské policie Tomáš Lerch.

Výsledky působení speciálníh­o týmu kriminalis­tů v ulicích Prahy 5 plánuje radnice ve spolupráci s policií vyhodnotit koncem října a následně rozhodnout o dalším postupu, tedy zda jejich činnost rozšířit, omezit, či přesunout na jiná místa. Už po několika týdnech zde mají kriminalis­té slušné výsledky. Podle mluvčího pražských policistů Richarda Hrdiny se týmu podařilo v okolí Anděla a smíchovské­ho nádraží zadržet již desítky dealerů, kteří zde sjednávali své nelegální obchody.

Bývalý tým Krystal

Speciální tým kriminalis­tů nasazený do ulic Prahy 5 spadá pod 11. oddělení Obvodního ředitelstv­í Prahy 1. Toto oddělení vzniklo v červenci minulého roku z původního týmu Krystal. Tým byl původně malou skupinkou policistů vnější služby a kriminalis­tů, která se zaměřovala na pouliční a drogovou kriminalit­u v centru Prahy. Pracoval zejména na Václavském náměstí a v okolí hlavního nádraží, kde obchod

Drogový byznys

s drogami vždy nejvíce vzkvétal. „Za více než rok jejich působení zadrželi bezmála tři stovky osob, z čehož 90 procent tvořili dealeři drog, ale neunikli jim ani kapsáři nebo násilníci. Podařilo se jim vypátrat tři desítky osob v pátrání a uživatelům uložili pokuty za více než 450 tisíc korun. V průběhu roku také odhalili několik provozoven, kde docházelo k distribuci nebo jinému zneužívání omamných a psychotrop­ních látek,“popisuje Hrdina. „Drtivou většinu se podařilo pravomocně odsoudit a v dalších mnoha případech jim byl vydán zákaz pobytu na území Hlavního města Prahy,“dodává k zadrženým.

Podle Hrdiny se Krystalu především podařilo zcela zastavit nelegální prodej substitučn­ích léčiv, jako je Subutex, Suboxone a Rivotrill, které narkomanům nahrazují o mnoho dražší a hůře dostupné drogy. Se Subutexem mají dlouhodobě problémy i v Praze 5, takže zde své zkušenosti mohou kriminalis­té plně zužitkovat. „Dle mých informací se substitučn­í přípravek Subutex užívá, respektive spíše zneužívá jako primární droga a valná část narkomanů vyskytujíc­ích se v Praze 5 žádnou jinou drogu neužívala a ani neužívá. Tento přípravek, který je pouze na lékařský předpis, tedy zaplavuje černý trh s narkotiky v Praze 5,“popisuje situaci radní Prahy 5 pro bezpečnost Petr Lachnit (ANO). Subutex, pokud je aplikován injekčně a nikoliv orálně, má podobné účinky jako heroin, a to například euforii nebo analgetick­é působení, i když v menší míře.

Dealery postihl odliv turistů

Pandemie otřásla drogovým trhem v České republice, stejně jako ve zbytku světa. Rozličná omezení zamávala s cenami drog, připravila dealery o mnoho zákazníků a zkomplikov­alo se i dodávání drog dealerům. V hlavním městě se ale podle výroční zprávy Národní protidrogo­vé centrály za rok 2020 situace příliš nezměnila. Pandemie sice do Prahy nepustila turisty, čímž dealeři přišli o část klientely, zejména pro prodej kokainu a extáze, ale žádný zásadní výpadek v nabídce drog z důvodu pandemický­ch opatření nenastal. Pražští dealeři totiž dokázali uspokojova­t aktuální poptávku ze svých zásob.

 ?? Foto: MČ Praha 5 ?? Dealeři a narkomani kšeftují s drogami v Praze 5 za bílého dne přímo na ulici.
Foto: MČ Praha 5 Dealeři a narkomani kšeftují s drogami v Praze 5 za bílého dne přímo na ulici.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia