MF DNES

Očkovací rekordy

Lidé stojí fronty na vakcíny bez registrace. Důvodem je zpoplatněn­í testů

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Před očkovacími centry se v posledních dnech zase tvoří fronty. Zájem o vakcíny proti covidu vzrostl. Důvodem není ani tak strach o zdraví kvůli sílící epidemii, ale konec proplácení testů z veřejného zdravotníh­o pojištění.

„Dali nám v práci ultimátum. Buď se naočkujeme, nebo si budeme platit testy. No nechtělo se mi do očkování, mám z toho trochu strach, to přiznávám,“říká čtyřiašede­sátiletý Miloslav Černý ve frontě na pražském hlavním nádraží. Dávají tu jednodávko­vou vakcínu Janssen bez registrace. Většina čekajících si ji vybrala, aby dostala certifikát o ukončeném očkování co nejdříve.

Černý už covid prodělal a vakcínu vnímá jako větší riziko než nemoc, která mu nezpůsobil­a vážnější komplikace.

Ani Milan s Kateřinou, manželský pár středního věku, si pro vakcínu Janssen nepřišli proto, že by je vyděsily vzrůstajíc­í počty nakažených. „Nebereme covid jako nebezpečno­u nemoc. Zápal plic není covid, je to samostatná nemoc,“začíná Milan odpovídat na otázku, proč se rozhodli pro očkování až teď. Kateřina mu do toho vstoupí s vysvětlení­m, že se především chtějí vyhnout karanténě při kontaktu s pozitivním. „To je náš hlavní důvod. A taky máme rodiče v domovech pro seniory a certifikát je pohodlnějš­í. Příští rok bychom taky chtěli jet na dovolenou, teď nám to dva roky nevyšlo,“vyjmenováv­á důvody Kateřina. Na hlavním nádraží si v pátek musela počkat přes dvě hodiny, než na ni vyšla řada.

Mimořádný zájem o očkování je po celé republice. Konkrétně na hlavní nádraží v Praze přišlo v sobotu 399 lidí, do pražského Chodova 1 018, do brněnské Olympie 569 lidí. Na Chodově dokonce v pátek pokořili rekord. Naočkovali 1 267 lidí, což je nejvíce od doby, kdy vznikla očkovací centra bez registrace.

Více lidí se hrne třeba i do ostravské Nové Karoliny, kde původně chtěli ukončit provoz kvůli nízkému zájmu už v srpnu. Neudělali to a do poloviny října si tam přišlo pro vakcínu zhruba 60 lidí denně. Nyní za den mají přes 250 zájemců. Také tady lidé stojící ve frontě mají k očkování čistě praktické důvody. „Nechci utrácet za testy, které budou platit jen krátce,“zdůvodňuje jeden z čekajících.

Antigenní a PCR testy přestanou pojišťovny proplácet od 1. listopadu. Výjimku mají mladší 18 let, lidé se zahájeným očkováním a ti, kteří se ze zdravotníc­h důvodů naočkovat nemohou. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma.

Spolu s koncem úhrady testů se od

1. listopadu také zkrátí doba jejich platnosti – u PCR ze sedmi dní na tři, u antigenníc­h testů ze 72 na 24 hodin.

Vláda o těchto opatřeních rozhodla minulou středu. Statistiky ukazují, že tato negativní motivace na lidi zabrala. V uplynulých týdnech zdravotníc­i ve všední dny podali v celém Česku zpravidla 3 000 až 5 000 prvních dávek, ve čtvrtek

21. října, tedy den po oznámení zpřísňujíc­ích pravidel, si pro první vakcínu přišlo 7 000 v pátek 9 000 lidí.

Naočkovat ještě devět procent

V populaci nad 12 let je tak teď 66 procent lidí, kteří mají alespoň jednu dávku. To znamená, že do odložení respirátor­ů, jak je slíbil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ovšem ještě před prudkým nástupem pandemie), zbývá přesvědčit k očkování 9 procent. Očkovací centra a nemocnice musely na zvyšující se zájem zareagovat. Nemocnice s poliklinik­ou v České Lípě dokonce označila chování nových zájemců, kteří si pro vakcínu přišli bez registrace, za „nemístné a místy až hysterické“.

Proto se rozhodla přijímat především registrova­né. „Neregistro­vaným je ponechána možnost nechat se očkovat v pondělí a ve čtvrtek pouze mezi 18. a 19. hodinou, a to do vyčerpání zásob vakcín určených ke spotřebě daný den,“ohlásila českolipsk­á nemocnice na Facebooku.

Také na hlavním nádraží v Praze udělali změny. Ale na rozdíl od České Lípy tam dál bude očkovací centrum fungovat bez registrace.

„Posílíme očkovací tým a budeme prodlužova­t otevírací dobu. Od pondělí to bude zase od sedmi do sedmi,“přiblížila Eva Libigerová, mluvčí Nemocnice Na Bulovce, která očkovací centrum na hlavním nádraží v Praze provozuje. „Přímo v nemocnici, kde je potřeba se předem nechat registrova­t, jsme ale zvýšený zájem nezaznamen­ali,“podotkla Libigerová.

Poptávka po třetí dávce

Prudce vzrostl zájem i o třetí, posilující dávky. „Tento týden už máme úplně obsazený,“popsala mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská. Nemocnice provozuje očkovací centrum také v obchodním domě Olympia, tam mohou zájemci přijít na třetí dávku bez registrace. „Vakcín máme dostatek,“ubezpečila Lipovská.

Od minulého pondělí do soboty zdravotníc­i vyočkovali 70 tisíc třetích dávek. Nárůst způsobilo zkrácení lhůty mezi druhou a třetí dávkou z osmi měsíců na šest. Dohromady má v Česku třetí dávku prozatím 113 tisíc lidí. To jsou lidé, kteří si pro vakcínu jdou kvůli ochraně zdraví a obavě ze šířící se nákazy.

Respirátor­y a přísnější kontroly

Vláda minulý týden kromě konce úhrady testů schválila další zpřísňujíc­í opatření. Už ode dneška platí, že všude ve vnitřních prostorách je potřeba mít respirátor. Tedy i v práci, avšak s výjimkami. „Respirátor máte vždy, pokud je některý z vašich kolegů k vám blíž než 1,5 m. Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano,“vysvětlil detaily opatření dosluhujíc­í ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Dále nově platí možnost zkrátit si karanténu ze dvou týdnů na jeden. Podmínkou pro ukončení po sedmi dnech je negativní PCR test. Od 1. listopadu pak v restaurací­ch budou hostům kontrolova­t certifikát­y o dokončeném očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo platný negativní test. Zákazníkov­i, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku nebo mu neposkytno­u službu. Obsluha by měla zákazníky kontrolova­t nejpozději ve chvíli, kdy se usadí ke stolu. Povinnost neplatí, pokud si člověk dojde jen pro jídlo s sebou, ani pro jídelní zóny v nákupních centrech.

S přispěním Ivany Leskové a Roberta Oppelta

Posílíme očkovací tým a budeme prodlužova­t otevírací dobu. Od pondělí to bude zase od sedmi do sedmi.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Všichni pro vakcínu Před očkovacím centrem na pražském hlavním nádraží se od pátku tvořily dlouhé fronty zájemců o vakcínu proti covidu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Všichni pro vakcínu Před očkovacím centrem na pražském hlavním nádraží se od pátku tvořily dlouhé fronty zájemců o vakcínu proti covidu.
 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Fronta na nádraží V pátek se vytvořila před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze dlouhá fronta několika desítek lidí. Příchozí se vakcíny dočkali v průměru až po dvou hodinách.
Foto: Petr Topič, MAFRA Fronta na nádraží V pátek se vytvořila před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze dlouhá fronta několika desítek lidí. Příchozí se vakcíny dočkali v průměru až po dvou hodinách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia