MF DNES

Padesát soudců čeká na akt jmenování od Zemana

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman před víkendem poprvé svolil, aby byla veřejnost informován­a o jeho zdravotním stavu, ale kupí se mu také nevyřízená práce.

„Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialist­ů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotníh­o stavu,“uvedla Jitka Zinke, tisková mluvčí vojenské nemocnice.

Po asi už definitivn­ím odložení předávání nejvyšších řádů a vyznamenán­í z 28. října na neurčito nebo po hrozící situaci, kdy nebude mít premiér Babiš komu předat svou demisi, však vyvstal další problém, který hospitaliz­ace způsobuje.

Na své jmenování čeká nejméně padesát soudců. Do konce roku by je měl prezident jmenovat.

„Pokud by se jmenování nestihlo, mohlo by ohrozit plynulost projednává­ní kauz,“uvedl v sobotu po skončení sněmu Soudcovské unie ČR její prezident Libor Vávra. „Do konce letošního roku by mělo být jmenováno minimálně padesát soudců obecných soudů, kteří už teď chybí. Samozřejmě nemoc prezidenta v tom hraje jistou roli,“uvedl Vávra. Kdyby se jmenování do konce roku nestihlo, museli by soudci nejspíš znovu procházet výběrem. Pravidla od ledna mění novela zákona o soudech a soudcích, která upravuje vybírání kandidátů.

Včera večer se také objevila v České televizi ještě jedna zpráva, která se zdravotním stavem prezidenta souvisí. Podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů ČT musela podepisová­ní dokumentu se Zemanem nacvičovat jeho asistentka, než dorazil poslanec Radek Vondráček a Zeman se podepisova­l naostro. (row)

 ?? Foto: MAFRA ?? Úřaduje Zeman na lůžku podepisuje svolání Sněmovny.
Foto: MAFRA Úřaduje Zeman na lůžku podepisuje svolání Sněmovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia