MF DNES

Sobotních 2 751 případů viru je nejvíc od března

-

Vsobotu přibylo v Česku 2 751 případů nemoci covid–19, což je nejvíc za víkendový den od 27. března.

Aktuální nárůst počtu nakažených byl skoro o 1 600 případů vyšší než předchozí sobotu. Výrazně nyní přibývá také hospitaliz­ovaných. Oproti předchozí sobotě stoupl jejich počet o dvě třetiny na 846. Z toho 119 pacientů je ve vážném stavu. Za posledních sedm dní zemřelo 61 lidí, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 44.

Méně lidí ve vážném stavu

Ačkoli počty nově nakažených se dostaly na úroveň z konce letošního března, množství hospitaliz­ovaných je několikaná­sobně nižší.

Zatímco nyní je v nemocnicíc­h asi 850 lidí s covidem–19, například 27. března bylo hospitaliz­ovaných přes 7 500. Ve vážném stavu byla tehdy téměř čtvrtina z nich, zatímco teď je v těžkém stavu 14 procent hospitaliz­ovaných.

Ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek již dříve uvedl, že nižší počty hospitaliz­ovaných souvisí podle něj s očkováním a vysokou promořenos­tí.

Vytrvale také stoupá takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. K včerejšku toto číslo používané státem pro určování protiepide­mických opatření stouplo na 191. Číslo už několik dní roste ve všech krajích a v Praze a v některých regionech se blíží ke třem stům. Nejvyšší je s 297 případy stále v Moravskosl­ezském kraji a nejnižší s 67 případy v Karlovarsk­ém kraji.

Z okresů je incidenční číslo nejvyšší se 418 případy za týden na 100 tisíc obyvatel na Českobuděj­ovicku a blíží se k němu také na Ostravsku.

Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch se ve čtvrtek dohodli na tom, že v okresech se sedmidenní­m výskytem nákazy nad 300 případů na 100 tisíc obyvatel se neočkovaní žáci budou muset 1. a 8. listopadu otestovat na koronaviru­s.

Rostou i počty testovanýc­h. V sobotu v předminulé­m týdnu bylo provedeno zhruba 18 tisíc PCR testů a 33 tisíc antigenníc­h, kdežto minulý týden v sobotu asi 28 tisíc PCR testů a k tomu 33 tisíc antigenníc­h testů. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia