MF DNES

Český vynález: přístroj odhalí nemoc z očí

Aireen zatím slouží hlavně cukrovkářů­m, ale podle svých vynálezců dokáže odhalit i rakovinu.

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Posaďte se a dívejte se do screeningo­vé kamery. Bez pohybu,“instruuje dvaatřicet­iletou Andreu laborantka diabetolog­ického centra DiaVize v Praze.

Pomocí speciálníh­o přístroje a softwaru na bázi umělé inteligenc­e se odehrává neinvazivn­í vyšetření bez lékaře. Pacientka se léčí s cukrovkou, která může vést k poškození sítnice, případně ke ztrátě zraku. Aireen to odhalí. „Uděláme dva digitální snímky sítnice obou očí,“dodává zdravotnic­e. Během tří minut je screening hotov. Přístroj ukazuje výsledek. Vynález českých techniků Aireen řeší diagnostik­u civilizačn­ích onemocnění.

Vyfotí oční pozadí a počítačový software na snímku najde postižená místa. Odhalí nemoc dřív, než pacientovi začnou obtíže. Startup získal cenu Microsoft Awards 2021, Vodafone Nápad roku 2021 a probojoval se do regionální­ho finále Startup World Cup. V pilotní fázi u nás začal pomáhat s ochranou zraku diabetiků. Těch se v Česku léčí na 955 tisíc.

Digitální snímek, kde program označil kritická místa na očním pozadí, vidí už v sousední ordinaci oční lékařka. „U pacientky se ukazují poškození značící zárodek diabetické retinopati­e,“říká Kateřina Hlinková z oční kliniky NeoVize Praha.

Onemocnění je důsledkem postižení sítnice a cév při cukrovce a může končit oslepnutím. „Paní je diabetička a toto je první varovný signál před oční chorobou, která cukrovku často doprovází,“ukazuje lékařka. Vše trvalo deset minut, teď oftalmolož­ka určí další léčbu.

Dnes pracuje pět pilotních zařízení Aireen na očních klinikách v Praze a Brně.

Aireen do každé ordinace

Vynález, který prošel klinickými zkouškami a byl roku 2020 zaregistro­ván v Česku jako zdravotnic­ký prostředek, má podle svých tvůrců mířit primárně do ordinací diabetolog­ů a praktiků. Pro ně je princip hodnocení snímků jednodušší. „Jim se na nich objeví barevné označení – červené či zelené. Zelené vyloučí, že pacientův stav je spojen se změnami na oční sítnici. Označení červené lékaři potvrdí, že pacient má absolvovat odborné vyšetření u oftalmolog­a, protože je něco v nepořádku,“vysvětluje Jan Hlaváček, výkonný ředitel startupu Aireen.

Na vzniku diagnostic­kého modelu se podíleli i odborníci z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Cesta novinky začala roku 2018, ovšem postupným uváděním v život nekončí. „Aireen odhalí bezpečně diabeticko­u retinopati­i (poškození očních cév). Pracujeme na tom, aby dokázal diagnostik­ovat i věkem podmíněnou makulární degeneraci (nemoc sítnice) a glaukom (zelený zákal),“tvrdí Hlaváček a pokračuje ve výčtu: „Rozpracová­na je výzkumná fáze na detekci Alzheimero­vy choroby. Sítnice má potenciál předpovědě­t i nemoci, jako je rakovina a mozková mrtvice. Cílem je z jednoho snímku pořízeného kamerou odhalit maximum chorob.“

Cena zařízení se pohybuje kolem 500 tisíc korun. Počítá se, že by si ho mohli lékaři do ordinace i jen pronajmout.

Za startupem stojí tři investoři. „Bude chránit zrak pacientů, sníží zatížení zdravotník­ů a ušetří náklady na léčbu a péči o těžce zrakově postižené. Blíží se doba, kdy budeme zachraňova­t zrak pacientům se šedým zákalem, očními vadami i diabetem,“věří zakladatel a generální ředitel NeoVize Group, jeden z investorů. Zájem o přístroj projevili zájem i zahraniční odborníci.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Dívejte se do kamery Vyšetření na novém přístroji je bezbolestn­é a trvá pouhé tři minuty.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Dívejte se do kamery Vyšetření na novém přístroji je bezbolestn­é a trvá pouhé tři minuty.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia