MF DNES

Pět úkolů pro nového ministra

Ať se nám to líbí, nebo ne, české zdravotnic­tví musí v následujíc­ím desetiletí projít významnou změnou. Před některými průšvihy prostě neuteče. Jde zejména o pět hlavních problémů.

- Tomáš Doležal Pavel Hroboň Jan Růžička autoři se dlouhodobě věnují management­u zdravotnic­tví

Neutečeme třeba před stárnutím obyvatel, raketovým růstem výskytu chronickýc­h nemocí a nedostatke­m zdravotnic­kého personálu. Neutečeme ani před tím, že máme omezené finanční zdroje, které budou kvůli stárnutí obyvatel dále vysychat. Bude méně lidí, kteří vydělávají, a více těch, kteří budou zdravotnic­tví potřebovat.

Potřebné změny se přitom zvládnout dají, musíme na nich ale začít pracovat hned. Ne až nás za pět let chytnou za šos. Proto by měl nový ministr zdravotnic­tví přijít do úřadu s vizí, a hlavně s odvahou. Navíc musí mít připraven jasný implementa­ční plán, protože velké změny lze dělat jen v první části volebního období. Co nebude nejpozději do roku a půl ve Sněmovně, to už pravděpodo­bně přijato nebude. Zkusili jsme nutné změny proměnit do pěti bodů, jejichž řešení nelze odkládat.

1. Plán finanční stability

Přestože do zdravotnic­tví šel v posledních letech obrovský objem financí, systém je stále hladovější. Je jako Otesánek: čím víc peněz mu dáte, tím má větší hlad. To je dáno jeho strukturou, systémem platebních mechanismů a také zvyšujícím­i se nároky jeho klientů.

V budoucnu tak bohužel současné odvody zdravotníh­o pojištění a peníze ze státního rozpočtu (platba za státního pojištěnce) nebudou stačit. Je proto nutné nalézt další pilíř financován­í, rozumnou spoluúčast zajištěnou pomocí komerčního připojiště­ní. Již letos přitom mohou být zdravotní pojišťovny v deficitu, a tak by nový ministr měl připravit dlouhodobý plán finanční stability zdravotnic­tví, který realistick­y odhaduje náklady a zdroje.

2. Data, data, data!

Přestože české zdravotnic­tví představuj­e více než 8 % HDP, tedy téměř 500 miliard Kč, mnoho o něm nevíme.

Nemáme data. Nevíme, kdo jak léčí a jak jsou peníze vynakládán­y. Pacienti nemají k ruce funkční e-health řešení a zdravotníc­i nástroje, jak se zbavit administra­tivy. Té přitom věnují přes 40 % svého času.

Ministr by měl otevřít všechny informace o našem zdravotnic­tví jak pro klienty, tak pro analýzu efektivity a kvality jeho fungování. Zdravotním pojišťovná­m to pomůže lépe využít finance, lidem přinese jednodušší orientaci a kontakt.

Digitaliza­ce proto není cíl, ale prostředek změny. Je nezbytná pro sledování kvality, zlepšení koordinace zdravotníc­h služeb i posílení zdravotní gramotnost­i občanů. E-řešení jsou dnes normou ve všech oblastech lidské činnosti a fungují.

Není důvod, aby to ve zdravotnic­tví bylo jinak.

3. Podívejme se na mapu

Pojďme si férově přiznat, že přes 100 nemocnic akutní nepřetržit­é péče nelze udržet. Nemáme na to dost zdravotník­ů. Měli bychom se proto dospěle podívat na mapu České republiky a nastavit síť páteřních nemocnic, které zajistí dostupnost neodkladné péče a jejich kvalitu, k čemuž musí dostat finanční i další podporu.

Pokud to neuděláme, mohou nám ze sítě vypadávat i ty nemocnice, které z hlediska dostupnost­i opravdu potřebujem­e. Ostatní nemocnice nerušme, ale proměňme v tzv. komunitní nemocnice, které budou poskytovat akutní lůžkovou péči v omezeném rozsahu a k tomu péči následnou a ambulantní.

A neurčujme z ministerst­va zdravotnic­tví, jak přesně mají jednotlivé komunitní nemocnice vypadat. Potřebují ve spolupráci se zdravotním­i pojišťovna­mi přizpůsobi­t svůj způsob činnosti místním potřebám a podmínkám.

4. Primární péče je grunt

Praktičtí lékaři jsou páteří zdravotnic­tví a musíme jim dát víc pravomocí i větší odpovědnos­t za klienty. Pojišťovny by jim také měly platit spíše za kvalitu péče než za registraci pojištěnců (tzv. kapitace). Praktický lékař je klíčovým prvkem prevence a časného záchytu chronickýc­h nemocí. Měl by mít proto i větší roli v jejich léčbě.

Proto potřebujem­e vytvořit lepší odbornou i finanční motivaci, aby byl tento obor pro mladé lékaře atraktivně­jší. Dalším podceňovan­ým segmentem je domácí péče, která umožňuje nemocným zůstat v rodině a zvyšuje tak jejich kvalitu života a šetří nemocniční lůžka.

Musíme také lépe navázat a koordinova­t domácí zdravotní a sociální péči.

5. Prevence, nejlepší investice

Země OECD, od Japonska po Kanadu, vydávají na prevenci mezi 2–4 % všech výdajů na zdravotnic­tví. V případě ČR to je pouze několik desítek korun na hlavu, což dělá 0,24 % celkového rozpočtu. Smutné a zcela proti potřebám lidí, státu i zdravotnic­tví jako oboru.

Výdaje na prevenci je proto třeba razantně zvýšit a investovat do ověřených programů prevence civilizačn­ích nemocí, které tvoří 80 % nákladů zdravotnic­tví. Je nutné přenastavi­t motivace na straně pojištěnců, lékařů i zaměstnava­telů tak, aby se jim prevence vyplácela.

Zároveň musí stát společně s pojišťovna­mi a soukromým sektorem přinášet edukační a osvětové kampaně, které změní náš vlastní vztah ke zdraví a zvýší zdravotní gramotnost obyvatel.

Našich pět reformních změn není nic nového. Každý, kdo ve zdravotnic­tví působil, je dobře zná; mluví se o nich na každé konferenci. Nová vláda a nový ministr by tak měli zahájit komunikaci praktickýc­h kroků k jejich naplnění nejen ve zdravotnic­tví, ale také mezi sociálními partnery. A také vše každý den vysvětlova­t veřejnosti.

Abychom za pět let nezjistili, že nám ujel vlak.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia