MF DNES

Zadržené úspory už 480 miliard

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Třikrát už jsem psal o zadržených úsporách Čechů kvůli tomu, že během covidu nešlo tolik utrácet. V březnovém sloupku jsem napsal, že zadržené úspory lidí jsou 200 miliard korun. V půlce května jsem doplnil, že vzrostly na 300 miliard. V srpnu, že jsou už na 405 miliardách korun. No a aktuálně již 480 miliard.

Míra úspor domácností z měsíčního disponibil­ního důchodu je během covidu 20 % proti normálu 12 % (průměr let 2015 až 2019). Proto se zadržené úspory měsíc co měsíc během covidu kumulovaly a kumulovaly až na hodnotu odpovídají­cí 12,5 % HDP. Velký balík.

Klíčem teď je poznat, zda se tyto úspory budou rychle rozpouštět, spotřeba lidí se utrhne ze řetězu, bude se dlouho více utrácet než před covidem (spotřebite­lská inflace dále nahoru). Anebo zda pomalu. Tedy že část z nich dlouho zůstane v majetku, v bohatství lidí, případně že místo spotřeby se to projeví v nákupech aktiv, nemovitost­í (ceny aktiv nahoru). A zatím to vypadá, že to bude spíše ta druhá možnost.

Podobně je to v Německu. Spojili jsme se s kolegy z Bundesbank­y. Čekají, že během příštích tří let se rozpustí zadržené úspory Němců jen z třetiny, což bude mít jen malý dopad na inflaci. Normalizac­e úspor a spotřeby tak může být na dlouho (kondicioná­l proto, že na jak dlouho to bude, neví nikdo). Vše se dále komplikuje tím, že úspory mohou být použity i na dovolenou v zahraničí, na nákup zboží z dovozu (brzdí to HDP) nebo na snížení dluhu (super pro ekonomiku dlouhodobě, pech pro obchodníky a ekonomiku krátkodobě).

Platí stále závěr z mého posledního, srpnového sloupku o zadržených úsporách: v makroekono­mii je to zajímavý problém na dlouhé odborné diskuse. V realitě těžko predikovat­elný problém, který rozhodne o tom, zda se růst ekonomiky po rekordu ve druhém kvartálu stabilizuj­e někde kolem tří až čtyř procent (super scénář), anebo půjdeme do druhé recese za rok, dva nebo tři (nechci to a udělám proti tomu vše, co budu umět).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia