MF DNES

Omšelý hotel připomněl Lynchovy vize

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Omšelý hotel na kraji města, nedaleko divoká řeka. Hostů bys uvnitř pohledal, zaujme ale obsluha tvořená matkou, dcerou a obrovitým, věčně mlčícím sluhou. Pražský divadelní spolek Masopust, který se už třináct let soustředí na náročnější dramatiku, si pro jednu ze svých posledních novinek vybral raný dramatický text Alberta Camuse Nedorozumě­ní.

České chmury

Bezmála osmdesát let stará předloha má zajímavou souvislost s naší zemí. Camus totiž hru napsal na základě starého morytátu, který patrně slyšel během svého pobytu v Českých Budějovicí­ch; hru ostatně původně plánoval nazvat Budejovice. Nobelovou cenou později oceněný autor se do děje pokusil promítnout chmury, které ho v naší domovině přepadaly.

Příběh zasazený do „penzionu u řeky, kam nikdo nechodí“zrežíroval současný umělecký šéf Masopustu Miloslav König. Soubor sídlí v takzvané Eliadově knihovně, tedy půdních prostorách Divadla Na zábradlí a je tak s touto scénou částečně provázán. Vedle Königa v něm proto zaujmou i další jména zdejšího hereckého ansámblu.

Tísnivou atmosféru předlohy se režisérovi povedlo na diváka přenést důsledně. Z představen­í totiž od prvních minut vane pitoreskní, až hororová atmosféra. Začouzený a zahmataný interiér podivného hotelu, kterým bloumá ještě podivnější obsluha, jako by ostatně vypadl z klasických vizí Davida Lynche. Možná i v jeho práci našel König inspiraci pro svou inscenaci.

Vedle povedené atmosféry však stojí Nedorozumě­ní především na hercích. Rodina majitelů hotelu, kde „se každému hostu dostalo vlídné lhostejnos­ti“, ukrývá nejedno tajemství, což se hereckému týmu povedlo před diváky skvěle naservírov­at. Hraje se o nevyřčenýc­h pravdách, Pandořinýc­h skříňkách a nikdy nepoložený­ch palčivých otázkách.

Nad šálkem čaje

Výkonem zaujme zejména Vojtěch Vondráček v úloze cizince, který chce v hotelu přespat a který má k jeho majitelům nečekaně blízko. Jedním z vrcholů večera je tak jeho příchod na recepci, kde na něj čeká Marta v podání Kateřiny Císařové. Zatímco ji tajemný host více než zaujme, on ve vědomí celé pravdy jen zdráhavě odpovídá na všetečné otázky. Pocit nepatřično­sti, který z těchto momentů kane, je doslova hmatatelný.

Podobně skvěle vyznívají i momenty, kdy se postupně v Janově pokoji nad šálkem čaje prostřídá Marta i matka (Magdaléna Sidonová), aby vykonaly hrůzný čin.

 ?? Foto: Filip Šach ?? Dcera s matkou Podivný hotel obsluhuje podivná rodina v podání Kateřiny Císařové a Magdalény Sidonové.
Foto: Filip Šach Dcera s matkou Podivný hotel obsluhuje podivná rodina v podání Kateřiny Císařové a Magdalény Sidonové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia