MF DNES

„Viru je pětkrát víc, než ukazují testy“

Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) ukazuje analýza pražských odpadních vod mnohem dramatičtě­jší čísla o výskytu covidu-19 než testy. Magistrát usiluje o testování ve školách a chystá další kampaň k očkování.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Polovina škol v metropoli rozšíří podzimní prázdniny o dva dny ředitelské­ho volna, aby tím pomohly zpomalit šíření covidu-19. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je nutné předejít zavírání tříd do karantény tím, že se ve školách bude opět testovat na covid-19.

PRAHA V Praze jsou stovky dětí v karanténě a denně přibývají stovky lidí nakažených covidem. Máte prognózu dalšího vývoje?

Primárně v Praze řešíme situaci ve školách a ve středu jsme na žádost hygieniků vyzvali ředitele k vyhlášení dvou dnů ředitelské­ho volna. Školy si měly vyhodnotit aktuální situaci a na základě dat se rozhodnout, zda přistoupí k vyhlášení ředitelské­ho volna.

Kolik škol výzvu vyslyšelo?

S ředitelský­m volnem počítá zhruba polovina škol. Povinnost nahlásit nám to mají školy až do pondělního dopoledne, takže ta čísla se ještě mohou změnit. Chápu, že vyhlášení ředitelské­ho volna může způsobit problémy rodičům dětí na prvním stupni, ale jde o odborné doporučení hygieny. Počty pozitivníc­h výrazně stoupají a incidence covidu-19 je u školních dětí větší než u zbytku populace a nejvíce postiženou skupinou jsou děti od šesti do patnácti let.

Čím si to vysvětluje­te?

Důvod masivního šíření je v tom, že se vláda rozhodla, že děti nebude testovat. Už v půlce září jsme vyzvali vládu, aby umožnila u škol,

Očkovaných není dost

kde to dává smysl, testovat. Pan premiér nám ale odpověděl, že se máme starat o jiné věci a toto žádný problém není.

Je mezi nakaženými dětmi některé s vážnějším průběhem onemocnění covidem-19?

V tuto chvíli žádný vážnější průběh onemocnění nemáme. Děti neleží na JIP, ale jde o jejich budoucnost. Problém je v tom, že kvůli vládě, po které zůstalo 30 tisíc mrtvých, jsme měli nejdéle uzavřené školy ze všech okolních zemí. A teď opět vláda hodila děti přes palubu.

Problémy Prahy se ale netýkají jen škol a školních dětí.

Ale kdyby se podařilo včas odchytit jednotlivé pozitivní osoby, tak by nebylo nutné zavírat do karantény celé třídy nebo školy.

Asi každý dvacátý cestující v metru nemá respirátor vůbec nebo jej nosí pod nosem. Jak přimějete Pražany, aby pravidla dodržovali?

Každý den jezdím metrem do práce z Jižního Města a vídám městskou policii. Od prvního listopadu také svou jednotku v metru posílí o deset lidí Policie ČR. Metro a MHD jsou ve městě bezpečné.

Spěje podle vás situace s covidem k zavírání obchodů, škol a restaurací?

Opatření stanovuje vláda, nikoli město. Máme ale výzkumný projekt a měříme obsah viru v odpadních vodách. A je zjevný nesoulad čísel, která vyplývají z provedenýc­h testů, oproti tomu, co měříme v kanalizaci. Počet pozitivníc­h je v Praze asi pětkrát vyšší, než jak se oficiálně udává.

Co může hlavní město proti šíření viru udělat?

My budeme jednat s VZP o možnosti proplácení testů ve školách. Nehodláme stát a přihlížet tomu, že děti budou muset zase znovu zůstat dlouho doma. Praha nemá peníze na to, aby zajistila financován­í ze svého městského rozpočtu. Jde o 15 milionů na školy zřizované magistráte­m a o 25 milionů pro školy zřizované městskými částmi za jedno testování.

Odborníci ale tvrdí, že nejjednodu­šší způsob vyřešení problému s covidem je v očkování...

Proočkovan­ost druhou dávkou je u obyvatel Prahy vyšší než celorepubl­ikový průměr. Je to 68,61 procent ku 66,75 procent.

Je ta vyšší proočkovan­ost zásluhou vedení Prahy? Není spíše daná jinou sociální strukturou?

První kampaň pro očkování jsme spouštěli už v době, kdy ministerst­vo zdravotnic­tví hledalo koordináto­ra. Zřídili jsme očkovací centrum, které bylo druhým nejvytížen­ějším v Praze. To nyní stále pokračuje v Kongresové­m centru jen o pár kroků dál. Měli jsme také očkovací autobus a máme web na adrese ockovani.praha.eu. Proočkovan­ost je nutné ještě zvýšit a připravuje­me pokračován­í kampaně v období Vánoc. Bude primárně zaměřena na mladé lidi. Také jsme obnovili mobilní očkovací tým, který pomáhá s podáváním třetí dávkou v domovech pro seniory. Problém, který v Česku máme, je menší ochota k očkování oproti jiným zemím.

Co očekáváte od nové vlády?

Ve všech zemích okolo nás je standardní, že se stát finančně podílí na významných dopravních projektech v hlavních městech. Neustále pracujeme na té variantě, že stát bude pomáhat s Městským okruhem.

Jaké další otázky budete s vládou řešit?

Majetkové směny se nám podařilo vyjednat a jedná se hlavně o zdravotnic­ké nemovitost­i. Státní nemocnice využívají městské objekty a není to jen Bulovka, ale také například Faustův dům v areálu VFN. My tyto věci intenzivně řešíme a doufám, že je nová vláda nebude chtít přehodnoco­vat po tisících hodin, které jsme tomu věnovali. A doufám, že s novou vládou se vrátíme k projektu traumacent­ra ve Vinohradsk­é nemocnici.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Praha chystá novou očkovací kampaň zaměřenou hlavně na mladé lidi, říká primátor Zdeněk Hřib.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Praha chystá novou očkovací kampaň zaměřenou hlavně na mladé lidi, říká primátor Zdeněk Hřib.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia