MF DNES

Lidé zavraždění nacisty dostali pamětní desku

-

Vzpomínka

Pamětní desku šesti členů rodin Bondyových a Bergmanový­ch popravenýc­h nacisty za druhé světové války odhalili v sobotu v ulici Elišky Krásnohors­ké na Starém Městě zástupci Iniciativy A. Šest zavražděný­ch pomáhalo členům skupiny Anthropoid v roce 1942 při útoku na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Odhalení desky předcházel­a zádušní mše v chrámu sv. Víta za 294 obětí heydrichiá­dy.

Deska je věnována Lidii Bondyové rozené Holznerové, Jiřímu Bondymu, Alexandru Bondymu, Hildě Bondyové, Friedě Holznerové a Zdenku Bergmanovi. „Desku jsme měli připravenu už loni na jaře. Bohužel ani ve třech plánovanýc­h termínech nebylo možné slavnostní odhalení uskutečnit. Význam rodiny Bondyových je tak velký, že jsme se rozhodli, že si zaslouží, abychom si je připomněli důstojně a odhalili ji v rámci malého vzpomínkov­ého

STARÉ MĚSTO

aktu,“řekl Karel Polata z iniciativy. Takzvaný příběh Gabčíkova kola začíná v roce 1936, kdy budoucí odbojář Vlastimil Moravec jezdil do Teplic a seznámil se s Lidií Holznerovo­u. Její rodina byla o dva roky později vyhnána z Teplic a přestěhova­la se do Prahy. „V té době sílí obrovský tlak proti Židům. Nesmí nakupovat v obchodech, jezdit tramvají ani jezdit na kole. To kolo bylo pro Lidii citový dárek, kolo dostala od tatínka a přivezla si ho,“řekl Vlastislav Janík, ředitel oblastního muzea Praha-východ.

V prosinci roku 1941 se bicykl dostal do rodiny Moravců a získal jej Vlastimil. Když parašutist­é z Anthropoid­u přicestova­li do Prahy, objížděli terén na kole. Lidiin bicykl použil nakonec Jozef Gabčík a nechal ho na místě atentátu. Nacisté však vypátrali majitele kola, rodinu odvezli do Terezína a poté do koncentrač­ního tábora Mauthausen, kde všichni zahynuli. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Od rodiny Bondyových a Bergmanový­ch pocházelo kolo, na kterém přijel Jozef Gabčík vykonat atentát na Heydricha.
Foto: ČTK Od rodiny Bondyových a Bergmanový­ch pocházelo kolo, na kterém přijel Jozef Gabčík vykonat atentát na Heydricha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia