MF DNES

Rodina, ve které se láska k umění dědí už po čtyři generace

-

V rodině Kodlů se sběratelst­ví a láska k umění dědí po generace. Pradědeček Jan byl v druhé polovině 19. století významný mecenáš, dům v Písku si nechal vyzdobit lunetami od Mikoláše Alše. Dědeček Jiří vytvořil unikátní sbírku české moderny. Otec Pavel se snažil rodinnou kolekci rozšiřovat i v dobách komunismu.

Martin Kodl spolupořád­al první veřejnou aukci v říjnu roku 1989 v ještě socialisti­ckém Českoslove­nsku. Loni na podzim se jeho Galerii KODL podařila nejúspěšně­jší aukce v historii České republiky. Ve vaší rodině reprezentu­jete už čtvrtou generaci, která se věnuje umění. Vaše tři děti tuto tradici následují. Co vás vlastně na umění tak fascinuje?

Těžko se to popisuje, protože v obrazech je skrytá síla, energie a tajemství. První slova, která jsem se jako dítě naučil, byla „máma, táta, Filla, Špála“. Vyrůstali jsme s bratrem v rodině, ve které se láska k umění dědí. Žili jsme v prvorepubl­ikové vile, ve které na stěnách visela plátna uznávaných a ceněných autorů. Oba nás to ovlivnilo natolik, že jsme obrazům zasvětili své životy. Já se se věnuji galerijní činností a můj bratr je jeden z nejtalento­vanějších rámařů ve střední Evropě. Mé děti jistě také ovlivňoval­o rodinné prostředí. Mám radost, že v naší tradici úspěšně pokračují.

Co vlastně dělají vaše děti a čemu se v galerii věnují?

Žádné z nich cíleně nestudoval­o kunsthisto­rii, ale mají umění prostě v krvi a do činnosti naší aukční síně se postupně zapojují. Jakub i Adéla ještě během studií. Společně vytvořili sekci Kodl Contempora­ry věnující se soudobému umění. Vyznají se také, na rozdíl ode mě, ve virtuálním světě a ovládají několik jazyků, což je v dnešní době nezbytné. Nejstarší syn Matyáš

s přispěním mladšího Jakuba vnáší do našeho světa nové technologi­e a impulzy. Jedním z výsledků byl vznik aukčního portálu Artslimit.com. Oba syny také baví komunikova­t se světem a rozhodli se vyhledávat obrazy pro aukce v zahraničí. Díky jejich jazykové vybavenost­i, technickým možnostem a jménu, které ve světě máme, jsou velmi úspěšní. Na posledních aukcích jsme prodali přes 30 procent obrazů, které byly výsledkem jejich hledání.

Portál Artslimit nefunguje jen během tradičních aukcí Galerie KODL, ale pořádá i samostatné online aukce...

Přesně tak, letos se uskutečnil­y dvě online aukce Artslimitu. Představil­y se na nich vyvážené kolekce děl 19. a 20. století s přesahy do současné tvorby. V aukcích Artslimit se nabízejí převážně díla za nižší vyvolávací ceny, než je tomu u sálových aukcí. Při výběru se kurátoři soustředí na díla v hodnotě 10 000 Kč až 1 milion Kč. V online aukcích Artslimitu je možné pořídit si originál za podobnou částku, za kterou se kupují reprodukce. Navíc se může jednat i o dobrou investici.

Jsem přesvědčen­ý, že je lepší pořídit si jeden originál než několik strojových kopií. A zcela určitě doporučuji řídit se při nákupu i tím, jestli se vám obraz líbí.

Změnila pandemie trh s uměním? Ovlivnila významně prodeje?

Pandemie „postrčila“celý svět, a tedy i svět umění, směrem k novým technologi­ím. Online aukcí všude přibývá. Ekonomické výsledky u nás i ve světě naznačují, že zájem o nákup i prodej umění neklesá. Privátní prodeje probíhají celou dobu velmi dobře. Celosvětov­ě se obraty aukcí sice snížily o třicet procent, ale nesmíme zapomenout, že se během loňského prvního pololetí žádné dražby nekonaly. Důležité je hledět i na další parametry, například kolik děl se v aukcích prodalo, nebo na poměr mezi vyvolávací cenou a tou, za kterou bylo nakonec dílo zakoupeno. Vydražilo se sice méně uměleckých děl, ale ve vyšších cenových relacích. Za deset nejdražšíc­h obrazů roku kupující zaplatili dohromady více než kdy v minulosti.

Krize v roce 2008 odstartova­la zájem o diverzifik­aci investic. Nyní také panují obavy z inflace a mnozí se znovu poohlížejí po alternativ­ních možnostech pro zhodnocení svých peněz. Výtvarné umění je v současném světě finanční jistotou.

Na vaší jarní aukci jste prodali 98 procent položek. Předpoklád­ám, že letošní rok hodnotíte zatím velmi úspěšně.

Navzdory covidové pandemii představuj­e období od července 2020 do konce letošního června nejúspěšně­jší rok v historii českých aukcí. V sálových aukcích se v tomto období prodala umělecká díla za 1,7 miliardy korun.

Těší mě, že jsme v květnu zdařile navázali na výsledek loňské listopadov­é aukce, která se stala tou nejúspěšně­jší v historii České republiky vůbec. Poprvé byla totiž překonána hranice 400 milionů v jedné aukci. Na jaře byla vyvolávací částka 160 milionů navýšena takřka na 320 milionů a prodalo se již zmíněných 98 procent položek. Pro mě je právě celkové procento úspěšnosti zásadním měřítkem a příkladem kvalitní práce aukční síně. Ukazuje na správný výběr a dobrý odhad.

Poslední listopadov­ou neděli pořádáte již 86. aukci. Můžete představit alespoň některá díla?

Nadcházejí­cí aukci uměleckých děl dominují nejen kresby Františka Kupky, ale veřejnost bude mít také vzácnou příležitos­t nahlédnout do jedné z nejvýznamn­ějších českých sbírek Dr. Jaroslava Borovičky.

Kupkův cyklus 106 ilustrací byl vytvořen pro encykloped­ii „Člověk a Země“, která vycházela ve Francii v letech 1904–1908. V době vzniku nebyl Kupka slavný, ale i tyto kresby fantastick­y demonstruj­í jeho obrovský umělecký talent. Jak jsem uvedl, velmi raritně představuj­eme několik významných děl ze slavné Borovičkov­y sbírky, která jsou bezpochyby hlavní ozdobou podzimního aukčního souboru. Čtyři vynikající plátna reprezentu­jí tvorbu Václava Špály z 20. let. Unikátní kolekci, rovněž z této sbírky, tvoří i tři malby Emila Filly, jež průřezově představuj­í vývoj jeho předválečn­é tvorby.

Už tradičně nabízíme skvělou kolekci tvůrců 19. století v čele s velkoformá­tovým obrazem „Francouzsk­á monumentál­ní krajina“Antonína Chittussih­o. Český impresioni­smus na nejvyšší úrovní představuj­e vynikající plátno Václava Radimského. Věřím, že potěšíme všechny, kteří by své sbírky rádi rozšířili o obrazy Františka Foltýna, Františka Janouška, Josefa Čapka, Františka Hudečka, Bohumíra Matala a Kamila Lhotáka. Nechybí ani zástupci soudobé tvorby. Předaukční výstava začne 1. listopadu a 86. aukce se uskuteční 28. listopadu ve Velkém sále Žofína a online na Artslimit.com.

V aukcích Artslimit se nabízejí převážně díla za nižší vyvolávací ceny, než je tomu u sálových aukcí. Při výběru se kurátoři soustředí na díla v hodnotě 10 000 Kč až jeden milion Kč.

Obdivovate­lé současné tvorby mívají na vašich aukcích možnost spojit vlastní potěšení s dobrým skutkem...

Už se stalo tradicí, že se řada děl na našich aukcích draží ve prospěch nějakého charitativ­ního projektu či neziskové organizace. Část z výtěžku několika děl bude již poněkoliká­té věnována ve prospěch Paměti národa. V rámci této dobročinné dražby se zájemci mohou těšit na práce Josefa Bolfa, Stefana Milkova, Martina Krajce, Jiřího Petrboka, Zbyňka Sedleckého, Adama Štecha, Ivany Štenclové, Karla Štědrého a Márii Švarbové. Charitativ­ní kolekci navíc doplní i dvě plátna Karla Gotta. Vydražená částka za prodej naprosto raritních hodinek značky PRIM poputuje na Vojenský fond solidarity.

 ?? ?? František Foltýn: Kompozice olej na plátně, 1927, 73 x 92 cm vyvolávací cena: 5 000 000 Kč odhadní cena: 6 000 000 – 9 000 000 Kč
František Foltýn: Kompozice olej na plátně, 1927, 73 x 92 cm vyvolávací cena: 5 000 000 Kč odhadní cena: 6 000 000 – 9 000 000 Kč
 ?? ?? Emil Filla: Hlava starého muže olej na plátně, 1914, 70 × 49,5 cm vyvolávací cena: 8 000 000 Kč odhadní cena: 14 000 000 – 20 000 000 Kč ze sbírky J. Borovičky
Emil Filla: Hlava starého muže olej na plátně, 1914, 70 × 49,5 cm vyvolávací cena: 8 000 000 Kč odhadní cena: 14 000 000 – 20 000 000 Kč ze sbírky J. Borovičky
 ?? ?? Antonín Chittussi: Francouzsk­á monumentál­ní krajina, olej na plátně, 1881, 121 x 200 cm vyvolávací cena: 1 500 000 Kč, odhadní cena: 3 000 000 – 5 000 000 Kč
Antonín Chittussi: Francouzsk­á monumentál­ní krajina, olej na plátně, 1881, 121 x 200 cm vyvolávací cena: 1 500 000 Kč, odhadní cena: 3 000 000 – 5 000 000 Kč
 ?? ?? PhDr. Martin Kodl, vlastník Galerie KODL
PhDr. Martin Kodl, vlastník Galerie KODL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia