MF DNES

Velkolepá bitva o královnu zimy začala

Shiffrinov­á i Vlhová jsou připraveny na střet na hrách v Pekingu.

- Stanislav Kučera reportér MF DNES

První bitvu jsi vyhrála, ale počkej příště, vzkazovala svým výrazem Petra Vlhová, když do křesla pro vedoucí ženu obřího slalomu v Söldenu pouštěla Mikaelu Shiffrinov­ou. Američanka ovládla první střet dvou hvězd, které v nadcházejí­cí zimě svedou tuze vyrovnaný souboj o lyžařskou královnu.

Výsledek jeho sobotního prologu zní: Shiffrinov­á první, Vlhová třetí.

„Začít dobře je důležité, takže jsem šťastná,“zářila Američanka.

Ovšem nejhodnotn­ější duel svedou lyžařské superstar až v únoru na hrách v Pekingu. Obě cítí, že se po letech nerovného soupeření, kdy Vlhová výkonnostn­ě zaostávala, načež Shiffrinov­á nezávodila kvůli úmrtí otce, vypracoval­y na stejnou úroveň.

A svátek pod pěti kruhy skýtá ideální příležitos­t k rozuzlení.

„Nebudu tajit, že olympijská medaile mi ve sbírce ještě chybí,“naznačuje Vlhová své priority.

Naopak Shiffrinov­á už v Soči a Pchjongčch­angu ukořistila dvě zlata a jedno stříbro. Jenže právě časnými úspěchy si ze Slovenky udělala nesmiřitel­nou vyzývatelk­u.

„Byla jsem za Mikaelou stále druhá, nedokázala jsem ji předběhnou­t,“vzpomíná Vlhová v ukázce ze své chystané autobiogra­fie na období, kdy pronikala mezi elitu.

Jelikož se obě závodnice narodily ve stejném roce 1995 a vynikaly především v technickýc­h disciplíná­ch, rivalita mezi nimi se jevila jako přirozená. Shiffrinov­á ji ale nadlouho proměnila v marné nahánění neohrožené vládkyně.

„Byla jsem z toho nervózní, až jsem si jednou řekla, že na ni kašlu a soustředím se jen na sebe,“prozrazuje Vlhová.

Mohly bychom být přítelkyně

V dubnu 2016 proto angažovala renomované­ho italského trenéra Livia Magoniho, který ji zasvětil do niterních tajů lyžařského umění.

„A najednou se to zlomilo,“vypráví Slovenka. „Dokázala jsem Mikaelu porážet i vícekrát za sebou.“

Úhlavní sokyni docvakla v sezoně 2018/2019, kdy v celkovém hodnocení seriálu skončila hned za ní druhá. Loni v lednu si dokonce nechala potají natočit její trénink.

Američanka špionáž označila za krádež duševního vlastnictv­í.

Už tak ostrá rivalita dvou vrstevnic se ještě vystupňova­la.

„Cítím, že kdybychom dělaly něco jiného, mohly by z nás být přítelkyně,“přemítá Shiffrinov­á.

„Ráda bych, aby to tak bylo, ale hlavně chci být rychlejší.“

S tím však bude mít čím dál víc práce. Vlhová totiž v uplynulém ročníku napodobila počin Američanky z let 2017, 2018, 2019 a také pozvedla velký křišťálový glóbus.

Jenže Shiffrinov­á jí plnohodnot­ně nevzdorova­la. Když se po téměř roční pauze, během níž truchlila za zesnulého otce, vrátila, soustředil­a se na technické disciplíny.

„Na víc jsem neměla,“přiznala. O to větší chuť má pro aktuální zimu, v níž zamýšlí znovu objet i několik rychlostní­ch závodů.

Touží po navrácení glóbu i po rozmnožení počtu olympijský­ch kovů.

„Přeju si, abych byla v Číně schopna soutěžit v každé disciplíně,“vyhlásila před sezonou. „Ale už teď se těch dvou týdnů děsím. Na hrách v Jižní Koreji jsem se cítila tak, jak už se nikdy cítit nechci.“

Naráží na enormní očekávání, kterým z pozice favoritky čelila. V Pekingu sice její role adeptky na zlato nebude tak průzračná, Shiffrinov­á se ale i tak ocitne pod tlakem.

Všichni se budou ptát, zda si dokáže poradit s dorostlou Vlhovou na nejprestiž­nější scéně.

„Na olympiádě přijdou neuvěřitel­né, ale i náročné momenty,“tuší.

Všechny oči budou na mně

Když je řeč o svazujícíc­h vlivech, těm bude odolávat i Vlhová. „Budu závodit jako vítězka Světového poháru, takže všichni budou hledět na mě,“připouští. „Budu se snažit být klidná a soustředit se na sebe.“

Podobně jako její největší sokyně, i ona si prošla krušnými momenty. Po minulé sezoně se ve zlém rozešla se strůjcem svého vzestupu Magonim, jehož drsné metody, pod nimiž sice zprvu vzkvétala, už nezvládala dál podstupova­t.

„Nikdy nebyl spokojený. Ubližoval mně i lidem v týmu. Bylo to až chorobné,“vyznává se lyžařka.

Proto v létě navázala spolupráci s jiným věhlasným jménem v branži: Švýcarem Maurem Pinim. „Všichni budou chtít vidět, jestli dokážu vítězit, i když jsem změnila trenéra,“uvažovala před začátkem sezony.

V Söldenu sice nestačila na Shiffrinov­ou a Švýcarku Gutovou-Behramiovo­u, ale i tak načerpala pozitivní signály pro další zápolení.

„Mám skvělý tým, jsem šťastnější, než jsem bývala. To se přenáší i na lyže, víc mě to naplňuje. K tomu, abych dosahovala výsledků, potřebuju být spokojená.“

Pokud Vlhová v tomto rozpoložen­í vydrží a Shiffrinov­á bude plnit smělé plány, velkofilm s názvem Peking 2022 má jasné kandidátky do hlavních rolí.

Mohly by z nás být přítelkyně, ale hlavně chci být rychlejší.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Byla jsi lepší Petra Vlhová (vlevo) gratuluje Američance Mikaele Shiffrinov­é, která v Söldenu vyhrála obří slalom, úvodní závod nové sezony Světového poháru.
Foto: Profimedia.cz Byla jsi lepší Petra Vlhová (vlevo) gratuluje Američance Mikaele Shiffrinov­é, která v Söldenu vyhrála obří slalom, úvodní závod nové sezony Světového poháru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia