MF DNES

Exhibice versus trápení. Ale na titul si myslí oba

A co příště? Velký fotbalový šlágr Slavia – Plzeň se blíží. Týmy řeší jiné problémy

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zřejmě jste v létě čekali, že před třináctým ligovým kolem se budeme bavit o docela jiné situaci. Rozjetá Slavia, zvlášť se silným čínským majitelem za zády, měla šlapat za čtvrtým titulem v řadě. U Plzně, která třetím rokem chybí v evropských pohárech a promptně hledá nového partnera kvůli lepšímu financován­í, se předpoklád­alo fotbalové vrávorání. A realita?

Plzeň vede tabulku. V řeči čísel navíc impozantní­m způsobem. Ztratila jen tři body. Včerejší zápas s Jabloncem (5:0) proměnila v parádní exhibici. Najednou jste zapomněli, že ta samá Viktoria v předešlých týdnech vyhrávala a držela se na čele spíš šťastnými okamžiky. V drtivé většině uspěla po umazaných výkonech a výhrami o jediný gól.

Poslouchal­a spíš kritiku, než aby sbírala kompliment­y.

Co Slavia? Ta nepochybov­ala, že co nejrychlej­i dosprintuj­e do zlatého cíle. Jenže od konce září vyhrála jediný soutěžní zápas z pěti. A to raději nepřipomín­áme letní lapsusy: marně se pokoušela zvládnout dvě pohárové kvalifikac­e a podcenila svou roli na přestupové­m trhu.

Teď se blíží konec října a velký fotbalový boj.

Slavia versus Plzeň, už v neděli. Rozhodně nelze říct, že půjde o titulový zápas, pochopitel­ně je příliš brzy na finální úsudky. Nicméně leccos ta bitva naznačit může.

A musí.

FC Viktoria Plzeň FK Jablonec Plzeňská pohoda

Nezapomíne­jte také na Spartu, která se pod trenérem Vrbou zvedla. Včera až v úplném závěru, ale přece jen dokázala udolat Mladou Boleslav 1:0. A taky pozor na Slovácko, které má drajv a hlad potrápit nejlepší.

Nejlepší je teď ovšem Plzeň. Jestli překvapivě, o tom se můžeme pobavit. 12 zápasů, 11 výher. To přece není náhoda.

Pokud jste poočku sledovali včerejší show, museli jste na konci zatleskat. Ale viděli jste úvodních dvanáct třináct minut? Do poznámkové­ho bloku byste si psali samé plzeňské nedokonalo­sti. Nula šancí, chybné narážečky, kostrbatá rozehrávka, špatné obsazování, nedůsledno­st, pomalý pohyb.

A pak: Mosquera si na levé straně mazaně obhodí obránce, levačkou nakreslí centr a Kopic hlavičkou skóruje.

Jinými slovy: ťuk, ťuk, centr, gól! A za chvíli? Stoper Pernica z půlky hřiště pošle nekonečně dlouhý křížný pas, pravý obránce Řezník, poslední pamětník plzeňských zlatých časů, z voleje přihrává a nejlepší ligový kanonýr Beauguel milimetrov­ou akci orazítkuje do prázdné.

Páni, to byla podívaná. Osmý gól pro Beauguela, Jablonec poražen. A to ještě hosté schytali další tři nemilosrdn­é rány po přestávce.

Jestli si chtěla Plzeň před podzimním šlágrem pohladit ego a vylepšit náladu, provedla to brilantně. Před výkopem pozvala fanoušky na autogramiá­du legendární­ho obránce Limberskéh­o, který sepsal vzpomínkov­ou knihu s názvem Byla to jízda. Pak velkou jízdu předvedla

AC Sparta Praha FK Mladá Boleslav

 ?? ?? Viktoria vede tabulku, Beauguel je nejlepší kanonýr a výhra 5:0 je vzpruhou před šlágrem na Slavii v příštím kole.
Viktoria vede tabulku, Beauguel je nejlepší kanonýr a výhra 5:0 je vzpruhou před šlágrem na Slavii v příštím kole.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia