MF DNES

Chceme novou šanci

Vzdálili se snu, ale nevzdávají se ho. Navrátilci z Ameriky válí v Evropě. Uspěli by už v NHL?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Spojuje je nenaplněná představa o živobytí v NHL. „Jenže mi došlo, že to nemá cenu, místo toho jsem se potřeboval nadechnout a posunout se dál,“poví Lukáš Jašek. K němu připočítej­te další útočníky a vrstevníky Michaela Špačka, Filipa Chlapíka, Davida Kašeho nebo o rok staršího beka Dominika Mašína.

Dohromady tvoří zajímavou skupinu hokejistů, kteří věčnou nejistotu a přešlapová­ní před slavobráno­u NHL vyměnili v covidových časech za pevné místo v Evropě.

„Stane se, že někdy hráč z nejrůznějš­ích důvodů nedostane v NHL šanci. Nebo minimálně má pocit, že by ji měl dostat,“říká český skaut Winnipegu Vladimír Havlůj. „Obecně se dá říct, že kluk, který odejde do Evropy, má cestu do NHL daleko složitější než ten, který to ještě skousne a zkusí v zámoří vydržet.“

Svěží vlna českých plejerů ale z Evropy zkouší zaslat vzkaz, že se jejich zaměstnava­telé v NHL mýlili.

Jašek, Špaček a Chlapík bodují

Lukáš Jašek (24 let) zvládl už 14 startů za Lahti Pelicans. Chvíli se ocitl i na čele bodování finské ligy a teď je s bilancí 4+11 nejprodukt­ivnější cizinec celé soutěže.

Michael Špaček (24) na jaře přispěl Třinci k extraligov­é obhajobě a snad jen podivné rošády kouče Pešána mu pak zabránily v rozletu na šampionátu v Rize. Teď reprezenta­nt válí ve Frölundě, která vlastní čtyři ze šesti titulů v obnovené Lize mistrů. Po 14 zápasech má Špaček 2+12, což ho řadí do nejlepší pětky švédské ligy.

Filip Chlapík (24) s bilancí 9+10 drží druhou příčku v bodování domácí extraligy. Jeho spoluhráč ze Sparty David Kaše (24) si zase při včerejší porážce v Olomouci 3:4 po nájezdech zlepšil statistiky asistencí na 1+8.

„V jejich věku mají potenciál na zlepšení,“říká trenér Sparty Josef Jandač. A hráčský agent Robert Spálenka

rovnou říká: „Zatímco v Česku jsou hráči vracející se ze zámoří bráni jako ti, kteří neuspěli, paradoxně zámořští experti návrat do Evropy vidí jako reálnou a legitimní možnost dalšího hráčova zlepšení.“

Spálenka a jeho agentura Sport Invest zastupuje Chlapíka, Špačka či Mašína (25), který před dvěma týdny vyměnil ruský Chabarovsk za finský klub Ilves.

Postačí evropská průprava k progresu, který jeho klientům může dopomoct k nové šanci v NHL? Našli by se zájemci z Ameriky? A měli by vůbec zájem i hráči? „Zkušení a takzvaně hotoví hokejisté ve věku 23 až 26 let jsou pro týmy vzhledem k nabitým kádrům a platovým stropům stále zajímavějš­ím zbožím,“soudí Spálenka. „Kluby takové hráče mají v podvědomí,“kývne i skaut Havlůj. „Často ale bývá lichá představa hráčů z Evropy, kde hrají spoustu minut, že je po podpisu smlouvy v NHL postaví do první přesilovky. Přinejlepš­ím začnou ve třetí lajně a ve druhé přesilovce a musí se ukázat.“

„Musí to už dávat smysl“

V tom tkví zádrhel. Podobné věty či sliby slýchali mládenci poslední sezony v záložních týmech NHL. „V Ottawě mi roky slibovali něco, co se nestalo,“připustil třeba Chlapík. Za čtyři sezony aspoň nastřádal 57 startů za utrápené Senators na rozdíl od Špačka ve Winnipegu nebo Jaška ve Vancouveru, kteří se po naleštěnýc­h jevištích ani nesklouzli. Jašek do prvního týmu nenakoukl ani na jaře, když se šatnou Canucks prohnal covid, tým ztratil naději na play off a on byl nejprodukt­ivnějším hráčem na farmě v Utice. „Jenže místo toho povolávali kluky ze třetí a čtvrté řady, co ani moc nehráli,“smutnil v rozhovoru pro iDNES.cz.

Jašek a spol. navíc dospívají do fáze, kdy klukovské sny střídají dospělé starosti. Dvoucestný kontrakt z NHL vskutku nenabízí snový výdělek. Nezabezpeč­í vás.

„Když se naskytne příležitos­t, která bude dávat smysl, rád to zkusím znovu. Dveře jsem si do NHL nezavřel,“zadoufal Špaček v létě, když s Frölundou přicestova­l na utkání

Mládenci z Ameriky

Ligy mistrů do Mladé Boleslavi. Obdobně hovoří i další. Vědí, že se vydali k cíli vzdálenějš­í cestou. Musí doufat v souhru okolností. Třeba že zaujmou jiný klub, než který je draftoval.

Ze současných reprezenta­ntů podobně uspěl snad jen Dominik Kubalík. Po draftu a dvou sezonách v quebecké juniorce se vrátil domů, změnil přístup a do Chicaga se prostřílel přes extraligu a Švýcarsko. Dvouletá očista v KHL prospěla Dmitriji Jaškinovi a Andreji Šustrovi, kteří se teď vrátili za moře jako prověření hráči v lehce odlišných rolích.

Nevídaná praxe v Evropě

Zástupci mladší generace naopak teprve teď poznávají výhody angažmá v Evropě. Na led naskakují v klíčových okamžicích. Finančně nestrádají a mohou si říct i o lukrativně­jší angažmá.

Prorazit mohou v národním týmu, do kterého mají mnohem blíž než z farmy. Vychytávaj­í nedostatky. „Někomu návrat ublíží, někomu pomůže,“přemítá bývalý reprezenta­ční trenér Jandač. Ve Spartě teď cepuje Kašeho s Chlapíkem a vidí, že oba jako univerzáln­í forvardi musí zapracovat na vhazování. Snaživý Kaše musí vylepšit zakončení, produktivn­ímu Chlapíkovi vyčítá občasnou laxnost.

„Na větší hodnocení je brzy. Musím teprve poznat, do jaké míry je to lehkovážno­st, nebo jeho projev,“podotýká Jandač. „Návrat do extraligy a konkrétně do Sparty však oběma nabízí zajímavou štaci a odrazový můstek. Jakmile uspějí tady, mají šanci se prosadit dál.“

 ?? Foto: ČTK ?? Ještě počátkem roku si David Kaše (vlevo) i Filip Chlapík připsali start v NHL, od podzimu nastupují čtyřiadvac­etiletí útočníci spolu ve Spartě, ze které se chtějí odrazit opět do zahraničí.
Foto: ČTK Ještě počátkem roku si David Kaše (vlevo) i Filip Chlapík připsali start v NHL, od podzimu nastupují čtyřiadvac­etiletí útočníci spolu ve Spartě, ze které se chtějí odrazit opět do zahraničí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia