MF DNES

Bez Messiho a bez šťávy. Kdo zachrání El Clásico?

Exkluzivní fotbalová podívaná ztrácí šmrnc. Real porazil Barcelonu 2:1 v zajímavém zápase, ze kterého se ovšem kamsi vytratila rivalita

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Vypadalo to trochu jak na školním srazu. Jako když se potkají staří známí, kteří se nemohou dočkat, až si poklábosí – ne rivalové, jejichž setkání už téměř 120 let provází napětí a řevnivost.

Trenéři Koeman a Ancelotti se před výkopem zvesela plácali po zádech. Usmívali se na sebe i kapitáni Busquets s Benzemou, když losovali, kdo bude vykopávat.

A pár vteřin poté, co fotbalový šlágr víkendu mezi Barcelonou a Realem

Madrid skončil, si borci na obou stranách podali ruce, objali se a bez emocí pochodoval­i do kabin.

Cože? Tohle má být to slavné El Clásico, ve kterém to obvykle jiskří při každém souboji, ve kterém není prostor pro kamarádšof­ty a kde vzduchem kromě balonu co chvíli létají i jedovatá slova?

Ne snad, že by španělský hit nenabídl zajímavý fotbal. Vyprodaný stadion Camp Nou viděl včera v prosluněné­m barcelonsk­ém odpoledni několik parádních individuál­ních výkonů, tři góly a sedm nastavenýc­h minut, během kterých se dvakrát měnilo skóre. O to víc ovšem zaráželo, že El Clásico přišlo

Radost vítězů

o náboj, který jej vždy provázel. Vítězství Realu 2:1 v dosavadní historické bilanci, která čítá už 247 zápasů, asi zapadne. Z kroniky budou spíš vyčnívat doplňující poznámky. Barcelona už bez Messiho. Real už bez Ramose.

Dvě legendy, které se ve výjimečném zápase pravidelně pokopaly, poškorpily a pozurážely, se v létě po přesunu do Paris Saint-Germian sešly v jedné kabině. A zápas zápasů jako by tím ztratil šťávu, která z něj dlouho dělala tu nejluxusně­jší fotbalovou podívanou.

Nejlákavěj­ší bývala v dobách, kdy ještě proti Messimu stál Cristiano Ronaldo, superstar v dresu Realu.

Když ještě k tomu z laviček velely trenérské persony Mourinho s Guardiolou, o pikanterie bylo vždy postaráno dávno před výkopem.

Jenže tohle je fuč. Nejen proto, že Real vede tabulku, zatímco zadlužená Barcelona je v krizi a včera padla až na deváté místo. Velké španělské derby potřebuje nové hrdiny. Ale kde je vzít? Těžko někdo v dohledné době doroste do pozice obletovaný­ch bohů, kterou se vystříleli Messi s Ronaldem.

Barcelonsk­ý zázrak Fati sice po nedostižné­m předchůdci převzal dres s desítkou a v nové smlouvě má výstupní klauzuli v hodnotě miliardy eur, ale včera neukázal téměř nic. Až jeho náhradník, veterán Agüero, se v sedmé nastavené minutě trefil, ale to už bylo pro Barcu pozdě. I Real táhli mazáci: nejlepší na hřišti byl stoper Alaba, který nečekaně z levého křídla vstřelil vedoucí gól. Pojistku, jež nakonec rozhodla o třech bodech, zařídil krajní bek Vázquez, často přehlížený, přitom velmi užitečný třicátník.

Ale kdo to na sebe vezme v budoucnu? Kdo zařídí, aby El Clásico nevyčichlo? Z Realu má nakročeno hlavně brazilský rychlík Vinicius, z Barcelony trojlístek nadějí: Gavi, Fati, Pedri. Ale i tak asi bude nějakou chvíli trvat, než tohle představen­í zase získá vrcholný šmrnc.

 ?? ?? Real Madrid zvítězil v El Clásicu na hřišti Barcelony 2:1.
Real Madrid zvítězil v El Clásicu na hřišti Barcelony 2:1.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia