MF DNES

Strašní lesů páni nemají rádi velocipéd

Výstřel Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Někteří lesníci musí být dost mrzutí lidé. Pořád jim v tom lese něco vadí. Od dávného dávna jim vadili trampové, kteří ve svých dobře schovaných osadách po nocích hrávali na ty svoje kytary.

Jenže trampové jsou na vymření. Potkat dneska v lese chlapíka v kanadách, s „usárnou“a liščím ohonem na klobouku je vzácný zážitek. A tak si hajní zasedli na cyklisty.

Natolik, že rozjíždějí celostátně koordinova­nou akci, která má za cíl cyklisty z lesů vyhnat.

Našli si totiž na lidi na jízdních kolech zbrusu novou sukovici. Novelu zákona o minimálním odstupu při předjížděn­í cyklistů.

Chystané pravidlo totiž stanoví, že předjížděj­ící auto musí cyklistovi nechat po straně alespoň metr padesát. Anebo metr, pokud se v tom místě smí jezdit nejvýše třicítkou. A to je právě případ zpevněných lesních cest, které jsou z pohledu zákona „účelovými komunikace­mi“.

Podle lesníků je takové předjížděn­í nemožné. Líčí to katastrofi­cky: kamion s kládami by prý mohl sjet z cesty a převrátit se. Jistě. Taky by mohl explodovat v obrovskou ohnivou kouli a zapálit les.

A lesákům připadá taky nespravedl­ivé, že by se měli těm lidem vyhýbat, když ty cesty přece zaplatili, postavili a udržují oni.

Lesníci už zapomínají dodat, jak že to vyhýbání funguje nyní, kdy povinný odstup ještě neplatí. Jejich cesty jsou široké někdy jen dva a půl metru, a kamion má na šířku – voila! – dva a půl metru. Kdo do lesa jezdí na kole nebo tam chodí pěšky, ten ale dobře ví, jak to s tím vyhýbáním je. Žádné se nekoná. „Kládaři“jsou nejspíš nejbezohle­dnější řidiči pod sluncem. Řítí se těmi uzounkými asfaltkami padesátkou a nebrzdí, ani když za zatáčkou vidí rodinu s malými dětmi. Houbaři i výletníci se s hrůzou v očích zachraňují skokem do ostružiní.

Mnoho lesníků trpí pocitem, že v lese kromě hajných, dřevorubců a myslivců nikdo nemá co dělat.

Kdysi jsem zblízka viděl takový lesnický ráj. Bylo to za minulého režimu na studentské lesní brigádě v hraničním pásmu. Bylo to dobrodružn­é, my brigádníci jsme tam směli jen s „bumážkou“a pod dozorem. Jinak tam nebyl nikdo, žádní turisté, žádní houbaři, ani noha. Bylo to pochopitel­né, taky vás tam mohli zastřelit.

Na těch lesácích bylo úplně vidět, jak jim to vyhovuje. Nijak se tím netajili. Určitě se jim po tom dodnes stýská.

A teď se k tomu vracejí. Pod záminkou nemožného předjížděn­í chtějí z lesa vyhnat cyklisty. Pak třeba přijdou na to, že dřevařům vadí i chodci.

Jenže se pletou. Les jim sice patří, ale volný vstup do lesů lidem v téhle zemi výslovně zaručuje zákon. A to už od dob císaře pána. Takže lidé v lese budou. A jestli přijdou pěšky anebo přifrčí na kole, to je jejich věc.

Místo vymýšlení nových zákazů by lesníci měli jít do sebe. A zapřemýšle­t, jak to udělat, aby ty jejich mnohatunov­é stroje na lesních cestách nikoho nezabily.

Lesníci rozjíždějí celostátně koordinova­nou akci, která má za cíl vyhnat cyklisty z lesů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia