MF DNES

Pražce, šrot... Jak fotbalisté porcovali zakázky na dráze

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Detektivov­é protimafiá­nské centrály, kteří pracovali na kauze ovlivňován­í zápasů druhé a třetí fotbalové ligy, se nestačili divit, kam je případ zavedl. Jedna z hlavních postav kauzy – fotbalový funkcionář Roman Rogoz – se totiž kromě fotbalu zajímala také o veřejné zakázky Českých drah.

Policisté to zjistili z odposlechů mezi Rogozem a Davidem Bejdákem, toho času masérem třetiligov­ého FC Slavoj Vyšehrad. Oba muži měli podle detektivů na Českých drahách významný kontakt. Fotbalovéh­o funkcionář­e z Tábora Alberta Oláha. Bejdák s Rogozem Oláhovi, který měl coby manažer drah na starosti například tendry na náhradní autobusovo­u dopravu, přezdívali „Pacička“.

Jak vyplynulo z dokumentů, s nimiž se MF DNES mohla seznámit, Bejdák Oláhovi při vypisování tendrů přímo asistoval. Podle policejníh­o odposlechu Bejdák s Oláhem Rogozovi do telefonu diktovali nejnižší podané nabídky, aby jeho zájemci mohli upravit ty své. Rogoz pak lituje, jak nízkou cenu za kilometr

Fotbal i doprava

nabízí ostatní přepravci, kteří o zakázky drah usilují.

Oláh si podle odposlechů od spolupráce s Rogozem a Bejdákem sliboval blíže neurčenou pozici v rámci fotbalové asociace.

Velké plány

Bejdák a Rogoz měli podle odposlechů v plánu Oláha využít pro získání daleko většího sousta, než byly tendry na náhradní dopravu. V telefonáte­ch, jež policie zachytila, spřádají mimo jiné plány na ovládnutí zakázky na železniční pražce nebo tendru na kovošrot.

Zatímco zakázky na náhradní dopravu se pohybovaly ve statisícíc­h až jednotkách milionů, v zakázce, o níž Rogoz referuje jako o „šroťáku“, bylo podle jejich slov ve hře až sto milionů korun.

„Šroťák“, zřejmě zakázku na likvidaci kovošrotu produkovan­ého Českými drahami, řešili oba muži loni v květnu. K jejímu realizován­í se však už zřejmě nedostali. V říjnu totiž Rogoze, stejně jako do té doby nedotknute­lného zákulisníh­o hráče tuzemské kopané a místopředs­edu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, zatkla policie.

Rogozův advokát Oldřich Chudoba na dotazy MF DNES ohledně drážních tendrů nereagoval. David Bejdák v e-mailové odpovědi pouze uvedl, že se k Berbrovi ani Rogozovi nechce vyjadřovat. Oláh pak nereagoval ani na telefonick­é, ani na mailové dotazy.

České dráhy Oláha podle svého prohlášení již propustily a s detektivy na objasnění manipulace se zakázkami spolupracu­jí.

V případu s krycím jménem Šváb bylo kromě Berbra a Rogoze, tehdy sportovní ředitele v té době druholigov­ého Vyšehradu, obviněno dalších dvacet lidí. Především kvůli manipulací­m se zápasy druhé a třetí ligy.

 ?? ?? Cenný kontakt na drahách Albert Oláh.
Cenný kontakt na drahách Albert Oláh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia