MF DNES

Omikron: JAR za vrcholem, zato USA 73 procent

- — Milan Vodička

JOHANNESBU­RG V Jihoafrick­é republice, kde se rozjela první světová epidemie omikronu, čísla ukazují, že to nejhorší už mají za sebou. „Jsme za vrcholem,“řekla v rozhovoru CNN Angelique Coetzeeová, jež novou variantu koronaviru odhalila a pak léčila i nakažené pacienty.

Za týden poklesl výskyt omikronu zhruba o 40 procent. Případy poklesly i v nejlidnatě­jší provincii Gauteng, která byla omikronový­m epicentrem. Místo deseti tisíc před týdnem je jich jen osm tisíc. Nákaza klesá i v dalších nejlidnatě­jších provinciíc­h. Pronikavě se rovněž snižuje počet hospitaliz­ovaných, za týden dělá propad pětadvacet procent.

To se zdá odpovídat trendu, o němž MF DNES psala již koncem minulého týdne: zdá se, že epidemie omikronu rychle ztratila na síle.

Nicméně experti varují, že na závěry je ještě brzy a zkušenost Jihoafrick­é republiky se nemusí opakovat například v Evropě či USA. Jihoafriča­né mají velkou imunitu, protože je těžce zasáhly předchozí vlny a populace je o dost mladší.

Tomu, že zatímco experti předpovída­jí průběh covidu, příroda si dělá, co chce, odpovídá i příklad USA, kde přesně tři týdny od výskytu prvního omikronu nyní tato mutace představuj­e už skoro tři čtvrtiny všech odhalených případů. Přesně 73 procent. V New Yorku a okolí je to dokonce 90 procent.

O tom, že vyhlídky jsou znepokojiv­é, svědčí i fakt, že prezident Joe Biden vystoupil včera večer s televizním projevem, v němž vyzval Američany, aby si nechali dát další dávky vakcíny a zesílili o Vánocích bezpečnost­ní opatření. Zapadá to do atmosféry, již charakteri­zuje předpověď ředitele Střediska pro výzkum infekčních nemocí při Minnesotsk­é univerzitě Michaela Osterholma, jenž předpovědě­l „celostátní virový blizzard“.

Je zajímavé, že omikron se šíří i mezi Američany v zámoří: mezi vojáky na americké základně na Okinawě zaznamenal­i 180 případů (mimo byly zatím jen čtyři), takže guvernér okinawské prefektury žádá, aby vojáci nesměli opustit základnu.

 ?? Foto: archiv ?? Angelique Coetzeeová
Foto: archiv Angelique Coetzeeová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia