MF DNES

Objev: jaká část mozku reaguje na stimulaci klitorisu

-

Vědci na základě studie zjistili, která konkrétní oblast mozku se aktivuje při stimulaci klitorisu, a že tato oblast je větší u žen, které mají častější pohlavní styk. Závěry studie, zveřejněné ve vědeckém časopise JNeurosci, by v budoucnu mohly pomoci s léčbou obětí sexuálního násilí nebo žen se sexuálními poruchami.

Dotyk kterékoliv části těla vyvolá odezvu v somatosenz­itivní oblasti mozku. Každé části těla odpovídá jiná oblast mozku, což vytváří jakousi mapu těla. O přesné poloze ženských pohlavních orgánů v mozku se však dosud vedly spory. Předchozí studie ji umisťovaly blízko chodidla nebo kyčle, což však bylo nepřesné. Chybu v lokalizaci způsoboval dotyk dalších orgánů současně s drážděním klitorisu.

Reprezenta­cí mužských reprodukčn­ích orgánů v mozku se vědci zabývali již v roce 2005, klitoris byl ale předmětem tohoto druhu bádání poprvé.

Do studie se zapojilo 20 dobrovolni­c od 18 do 45 let. Autoři studie ženy za pomoci malého kulatého předmětu osmkrát stimuloval­i, vždy po dobu deseti vteřin. Pro srovnání mozkové odezvy měřené pomocí magnetické rezonance jim vedle klitorisu stimuloval­i i hřbet ruky. Po vyhodnocen­í získaných údajů zjistili, že oblast reagující na dráždění klitorisu je v mozku velmi blízko k reakčnímu bodu na stehno, stejně jako u mužských pohlavních orgánů.

V další fázi autoři studie zkoumali souvislost mezi velikostí dané oblasti mozku a frekvencí sexuálních styků zapojených žen za poslední rok a za celý život. „Objevili jsme souvislost mezi velikostí oblasti spojené s genitáliem­i v mozku a četností styků. Čím více pohlavních styků, tím je oblast rozsáhlejš­í,“řekla Christine Heimová, profesorka lékařské psychologi­e v berlínské univerzitn­í nemocnici Charité a spoluautor­ka studie.

Předchozí studie na myších prokázala, že při častější stimulaci genitálií se rozšiřuje odpovídají­cí oblast v mozku. Naopak u obětí sexuálních trestných činů je tato oblast menší. Podle Heimové by to mohlo naznačovat, že mozek se tak snaží omezit škodlivé následky traumatu. Heimová by v budoucnu závěry své nejnovější studie ráda využila k terapiím, které by používaly jistou formu „tréninku“mozku. To by podle ní mohlo ženám pomoci překonat trauma. (ČTK)

WASHINGTON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia