MF DNES

Píchněte to všem a bude klid

Už nazrál čas uzákonit povinné očkování proti covidu. Medicínské argumenty jsou v tomto případě bez debat, ale povinná vakcinace dává smysl i z pohledu svobody.

- Jakub Pokorný editor MF DNES

Předminulo­u neděli jsem v Praze náhodou narazil na demonstrac­i proti povinnému očkování, kterou svolala iniciativa Chcípl PES.

Nechtěl jsem se jí zúčastnit. Chtěl jsem jen přejít Revoluční ulici. V průvodu šli i psi na vodítku se svými pány (chudáci museli demonstrov­at za Chcípl PES) a jakási padesátnic­e volala: „Pusťte nás do školy.“Podstatněj­ší je však jiná a méně viditelná souvislost.

Iniciativa Chcípl PES původně vznikla proto, aby zůstaly otevřené hospody. Aby zůstaly otevřené, je třeba naočkovat co nejvíce lidí, aby nepřibýval­o nakažených. Takže by vlastně pánové a dámy v průvodu měli spíš demonstrov­at za povinnou vakcinaci.

Musím se přiznat, že po dlouhém vnitřním boji jsem pro povinné očkování dospělých i já – a to klidně všech Čechů a Češek starších osmnácti let. Je to elegantněj­ší než jen povinnost pro šedesátník­y, což by asi opravdu byla určitá diskrimina­ce.

Pro začátek pár faktů: povinné očkování bude platit od 1. února v Rakousku, které je v tomto ohledu v EU nejdál a rozhodně nejde říct, že by šlo o nějakou totalitní zemi. Další státy mají zavedené buď povinné očkování profesních nebo věkových skupin, zpravidla zdravotník­ů nebo pečovatelů. Očkování lidí nad 60 let bude povinné od 16. ledna v Řecku.

O povinném očkování všech se mluví podle televize ZDF i v Německu, kde nastoupila nová vláda. Jasno bude na začátku roku 2022. V České republice vyšla vyhláška o povinném očkování ve Sbírce zákonů 10. prosince. Týká se vybraných profesí a lidí nad 60 let.

Pro povinné očkování se v neděli vyslovil prezident Miloš Zeman. „U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí. Když tedy přidáte k tomu setu nemocí ještě covid–19, tak se nic hrozného nestane,“řekl.

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek, který zpočátku vypadal, že povinné očkování zruší první den v úřadě, už najednou říká, že nebude vyhlášku měnit, dokud nebudou data o omikronu.

Třikrát 20 minut pro svobodu

Očkování zabere dvakrát dvacet minut plus cestu do očkovacího centra (teď už zřejmě třikrát, když vezmeme v úvahu posilující dávku), nebolí to a je to zadarmo. Což také mimochodem není samozřejmo­st. Některá jiná očkování jsou placená.

Pominu teď medicínsko­u otázku, protože vakcíny považuji za bezpečné a účinné, jelikož v Česku už aplikovali 15 milionů dávek a rohy nikomu nenarostly. Budu se zaobírat svobodou, kterou se odpůrci očkování často zaklínají. Svoboda je pro mě významná hodnota a dlouho jsem si také myslel, že právě kvůli ní nelze do vakcinace nikoho nutit. Dokonce jsem se začal obávat, že státu by se různé podobné povinnosti mohly zalíbit a příště by mohl třeba říct: Máme tady epidemii rakoviny plic, tak zavedeme „nikotin pasy“pro lidi, kteří nekouří nebo přestali kouřit. A kdo nebude mít nikotin pas, nemůže do hospody.

Zdraví populace by se zlepšilo a onkologové by byli nadšení. Nebo by bylo povinné i nějaké bolestivé screeningo­vé vyšetření, a kdo by ho neabsolvov­al, ten by nedostal „pas“.

Takové orwellovsk­é sociální inženýrstv­í by bylo samozřejmě nepřípustn­é. Povinné očkování proti covidu může někomu přijít podobně orwellovsk­é, ale předchozí utopický odstavec jsem napsal právě proto, abych vysvětlil, že to tak není.

Vykoupit se z očkování

Asi už se shodneme i my cynici, že koronaviro­vá pandemie je neobvyklou událostí, jaká se neobjeví každou pětiletku a stojí za to jí věnovat třikrát dvacet minut našeho času. Při troše štěstí už po nás do konce života nikdo nic podobného chtít nebude.

Velkou otázku u povinného očkování představuj­e sankce za odmítnutí a způsob, jakým by se to vše kontrolova­lo.

Momentálně činí pokuta podle vyhlášky 10 tisíc korun, a to „antivaxero­vi“, který není úplně chudý a chce dodržet své hrdé přesvědčen­í, skutečně umožňuje se z očkování „vykoupit“. V Rakousku navrhli pokuty brutální a likvidační, což bych zase nechtěl. Tohle je věc k dalšímu řešení.

A kontrola? Už pár týdnů s nadsázkou bavím kolegy vizí, že by policie klidně mohla zastavovat náhodné kolemjdouc­í na křižovatce s výzvou: „Chodecká kontrola, připravte si prosím všichni doklad o povinném očkování!“

Samozřejmě, že tohle bych nechtěl, ale nějak by se kontrola vyřešit musela. Teoreticky připadá v úvahu podobný lov za pomoci registrů, jaký pořádá třeba Česká televize na neplatiče koncesioná­řských poplatků. A to nejdůležit­ější na konec. Povinné očkování je zatím nejpřímějš­í cestou k normálnímu životu, abychom už nebyli obtěžováni tím, že musíme na každém rohu ukazovat „bezinfekčn­ost“a nosit roušky v metru. Tam jde podle mě o mnohem větší zásah do svobod než při povinném očkování.

Nová vláda by měla nyní říci, jak si „návrat k normálu“představuj­e. Prozatím dělá dobře, že se trochu odstřihává od populárníc­h epidemiolo­gů, kteří pandemii neukončí nikdy. Proč by to dělali, když se díky ní stali celebritam­i a když pronesou na obrazovce kouzelné slovíčko „lockdown“, mají jistotu, že budou do „svého“pořadu pozváni i za týden.

Já si myslím, že ten konec pandemie může přijít už v březnu nebo dubnu.

Očkování je menší zásah do svobod než nutnost na každém rohu ukazovat „bezinfekčn­ost“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia