MF DNES

Trumpova pomsta zastáncům potratů

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Potraty. Toto téma rezonuje výrazně nejen v politice. V Polsku pořádají ženy demonstrac­e proti přísným zákonům. To je však nic proti tomu, co se za pár měsíců chystá v USA.Tam proti sobě historicky stojí dvě silné skupiny. Jedna bojuje za zákaz nebo výrazné omezení potratů a druhá za volbu, tedy právo si určit, zda ukončím těhotenstv­í, nebo si dítě ponechám.

Když to velmi zjednoduší­m, mluvčím první skupiny v zákonodárn­ém sboru jsou republikán­i a mluvčím druhé demokraté. Jejich přestřelky lemují americké dějiny od slavného rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze Roe v. Wade v roce 1973, které na federální úrovni legalizova­lo potraty a umožňovalo ženám jít na ně do 24. týdne od početí. Jednotlivé americké státy se musely podřídit. Zdálo se, že konzervati­vci prohráli, i proto využili každé příležitos­ti k odporu – televizní kazatelé zapáleně tepali potraty, demonstrov­alo se před potratovým­i klinikami.

Když trochu odbočím, právo na potrat je opravdu složitý filozofick­ý, právnický i společensk­ý problém, který nemá snadné řešení. Kdyby se mě někdo zeptal ve dvaceti, jestli ho podporuju, ani na vteřinu bych neváhal a vypálil ano. Jak však člověk stárne, začne chápat i argumenty druhé strany, že se zabíjí nový život. Kdy však takový život vzniká, v jaké fázi těhotenstv­í a dá se to takhle vůbec určit? Proto si stále myslím, že tím, kdo by měl ve finále rozhodnout o novém životě, je žena, ve které vyrůstá. A mělo by to být garantován­o na nejvyšší, ne lokální úrovni. Tedy základní pravidla. Bavit se dá o tom, v kolika týdnech je ještě potrat možný.

Tady se vrátím do americké politiky. Až donedávna to vypadalo, že tímto směrem rozhodují i americké soudy. Pak přišel prezident Donald Trump, který vše změnil.

Stoupenci zákazů potratů ho za to budou vždy velebit. I díky velkému štěstí totiž jako hlava státu jmenoval tři nové ústavní soudce. Všechny konzervati­vce. Tím upravil poměr hlasů v rámci Nejvyššího soudu, kde sedí devět lidí. Nyní tam mají konzervati­vci šest hlasů a progresivn­ěji ladění tři.

Republikán­i v jednotlivý­ch amerických státech ucítili „krev“a ve dvou z nich přijali zákony, které zpochybňuj­í rozhodnutí kauzy Roe v. Wade a výrazně snížili dobu, kdy žena může podstoupit potrat. V Texasu na 6 týdnů a v Mississipp­i na 15 týdnů od početí.

Progresivn­í organizace zatroubily k útoku a zpochybnil­y zákony u soudů, od kterých se to dostalo až k tomu Nejvyššímu. Ten definitivn­ě rozhodne v příštích měsících. Většina jeho soudců však už při nedávném vyslechnut­í argumentů obou stran dala jasně najevo, že nějakým způsobem zasáhnou do precedentu Roe v. Wade. To není neobvyklé, protože ústavní soud v průběhu času mění svůj názor na některé zákony. Zvláštní tentokrát je, že se bude trochu vracet k tomu, co bylo.

Nejspíš rozvolní federální dohled nad ženským právem na potrat a ponechá to v jurisdikci jednotlivý­ch amerických států. Mnohé z nich, kde vládnou republikán­i, už na to čekají, aby přijali podobný zákon jako Texas a Mississipp­i. Bohužel to dopadne hlavně na chudé ženy, které nebudou mít peníze na to přejet za potratem do liberálněj­šího státu.

A Donald Trump tak nakonec opravdu ovlivní americkou politiku víc než jeho předchůdci. Po právu na potraty bude Nejvyšší soud jistě řešit i právo na držení zbraně či stejnopohl­avní manželství. A demokraté, kteří si kreslí Spojené progresivi­stické státy americké, by se mohli, i pokud si „zázrakem“udrží většinu v Kongresu, probudit na „Divokém západě“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia