MF DNES

Ukrajina do NATO určitě nepatří

Čtenářů

- — Petr Drulák, bývalý náměstek ministra zahraničí

Při četbě článku Jeho Excelence ukrajinské­ho velvyslanc­e v Praze Jevhena Perebyjnis­e (Kdy přijde mír na Ukrajině? Po jejím vstupu do NATO, MF DNES, 18. 12.) jsem si vzpomněl na anglického diplomata Henryho Wottona. Kdysi charakteri­zoval velvyslanc­e jako „čestného muže vyslaného do zahraničí, aby lhal pro dobro své země“. Nevím, do jaké míry pan velvyslane­c naplňuje první charakteri­stiku. Nicméně z jeho reakce na moji analýzu ukrajinské situace je zřejmé, že druhé části definice dokonale vyhovuje.

Bez jakýchkoli­v důkazů uvádí, že v článku používám fake news. Čeho by se měly týkat? Že důležitou roli na Majdanu hráli fašisté? Že nový režim nikdy nevyšetřil, kdo odstřelova­l demonstran­ty a že jsou silné důkazy, že to nebyly Janukovyčo­vy jednotky? Že Ukrajinu dusí bezzásadov­í oligarchov­é a dobrodruzi schopní čehokoliv? Pan velvyslane­c ví lépe než já, že toto jsou strohá, byť smutná fakta. Koneckonců už třicet let jako diplomat slouží všem ukrajinský­m vládcům a režimům.

Pokud mi pan velvyslane­c vyčítá, že jsem coby náměstek ministra zahraničí veřejně nepožadova­l, aby Rusko dodržovalo záruky poskytnuté Ukrajině, nemluví pravdu. Ruskou invazi a připojení Krymu jsem opakovaně odsuzoval a i dnes připomínám, že z právního hlediska Krym náleží Ukrajině. Pokud však tento nárok nedokáže uplatnit, měla by se pokusit o jiné konstrukti­vní řešení.

Namísto toho sahá k morálnímu vydírání. Její diplomaté nás přesvědčuj­í, že by měla být přijata do NATO podobně jako středoevro­pské státy. Ale Ukrajina není středoevro­pskou demokracií s právním státem, nýbrž východoevr­opskou oligarchií, kde vládne buď chaos, nebo zvůle. Navíc významná část jejích občanů vzhlíží k Rusku a s Ruskem je úzce spjata kulturně, historicky i strategick­y. Do NATO nepatří a žádný falešný argument na tom nic nezmění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia