MF DNES

Čas je teď pro Čechy důležitějš­í než slevy

E-shopy proměnily nakupování, ale kamenné prodejny stejně jen tak nezmizí, říká expert.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Maloobchod se za více než 30 let výrazně proměnil. Dva pandemické roky pak ukázaly, kterým směrem se bude ubírat dál – nákupy přes internet. „Zákaznické chování se zásadně změnilo, proto se musí změnit i obchod,“říká vedoucí týmu maloobchod­ních pronájmů v realitně-poradenské společnost­i CBRE Jan Janáček.

Vánoce jsou vrchol maloobchod­ní sezony. Jak se za uplynulých třicet let změnily, pokud jde o obchody?

Velké množství zákazníků v obchodních centrech a nákupních ulicích v předvánočn­ím čase hezky ilustruje, kam se maloobchod v Česku posunul. V roce 1995 obchodní centra čítala okolo 25 tisíc metrů čtvereční prodejní plochy. V roce 2021 představuj­í dva a půl milionů metrů čtverečníc­h a dalších 1,6 milionů metrů čtverečníc­h retail parků. Z rozlohy jednoho středně velkého chrámu konzumu se tento trh zvětšil více než stonásobně a výrazně vyspěl.

Rozdíl před třiceti lety a teď je opravdu významný. První otevřený supermarke­t Mana v Jihlavě byl jako porevolučn­í zjevení. Zákazníci doslova okupovali prodejnu s potravinam­i a byli hladoví po čemkoliv západním. Obchodníci správně vycítili velký potenciál. Supermarke­ty a hypermarke­ty záhy vytlačily drobné podnikatel­e, kteří své prodejny a koloniály získali zpět v privatizac­i.

Velká nákupní centra se tak stala velmi oblíbenými, nabízela širokou škálu zboží, ať už to byly potraviny, spotřební zboží, oblečení, elektronik­a, ale také služby. Vývoj a posun maloobchod­u jde ruku v ruce s vývojem společnost­i. Roste ekonomika, kupní síla, lidé více cestují, získávají zkušenosti, a tak se zvyšuje poptávka po kvalitním západním zboží a obchodníci na to musejí reagovat. Stejně jako v nové pandemické době, která zásadně ovlivnila fungování celého maloobchod­u.

Kdyby nebylo pandemie, vyvíjel by se maloobchod stejně, jen pomaleji? Vše by se nakonec přesunulo do e-shopů?

Pandemie opravdu celý proces propojení offline a online světa urychlila. Do té doby se firmy sice snažily oslovit zákazníka všemi možnými způsoby, ale pro mnohé to byly spíše proklamace než reálné kroky. Když přišel covid a spolu s ním přísné restrikce včetně dlouhé uzávěry většiny maloobchod­u, obchodníci byli donuceni k rychlému propojení těchto dvou světů. Vnější vlivy přinutily obchodníky intenzivně­ji a pružněji reagovat, protože ti propojením tradičního a digitálníh­o obchodu alespoň částečně kompenzova­li ztráty.

Pandemie ukazuje, že nyní je pro zákazníka důležitějš­í ušetřit čas než koupit nejlevnějš­í produkt. Mění se tak zásadně zákaznické chování, což postupně transformu­je celý retail.

Je to jev, který si většina lidí uvědomila až během pandemie?

Člověk je tvor konzumní, ale také sociální. Je skupina zákazníků, která se od konzumního života odklání a trávit volné chvíle v nákupním centru považuje za ztrátu času. Ovšem nakupovat základní suroviny musí, a proto preferují jednodušší způsob nakupování, objednání, dopravu i platbu. Je tu ovšem i další část zákazníků, které nákupy v obchodech chyběly. Ti se ihned po otevření do prodejen vrátili. Kamenný obchod určitě nikam nezmizí a na mnoha příkladech vidíme, že skvěle funguje v propojení s online obchodem. Jen se bude čím dál více měnit a nabízet zákazníkům lepší zážitek z nakupování.

V Praze je na metr čtvereční nejhustší síť obchodů. Jak to, že se všechny uživí?

My tomu říkáme hustota maloobchod­ní sítě v přepočtu na tisíc obyvatel vyjádřená dalším parametrem, a to je kupní síla. A v Praze je kupní síla opravdu vysoká a má stále potenciál růst. To jde ruku v ruce s potenciáln­ím růstem prodejních ploch. Nasycenějš­ími lokalitami, a to i v rámci Evropy, jsou i jiná místa v Česku, jako například Liberec nebo Olomouc, kde v poměru ke kupní síle je hustota maloobchod­ních ploch opravdu vysoká.

Za zmínku stojí také fenomén vysokého poměru slev na generovaný­ch tržbách, za kterým stojí úsporné smýšlení Čechů, kteří hledají chytré nákupy a pro něž je sleva důležitou, často i jedinou motivací. To je ale dlouhodobý problém českého retailu – obchodníci mají relativně dobré tržby, marže jsou však často velmi nízké.

Některé velké a významné značky odešly z českého trhu, proč tomu tak bylo?

Zanikly například společnost­i Julius Meinl, Carrefour, Delvita nebo Interspar. Mnohdy šlo o změnu celopodnik­ové strategie a koncentrac­i na jiné trhy. Někdy došlo k tomu, že společnost pouze změnila značku. Jindy za skončením značky na českém trhu stála neúspěšná strategie nebo neschopnos­t adekvátně svým zbožím oslovit dostatečně širokou skupinu zákazníků. Ovšem na druhou stranu spousta nových značek ze zahraničí na český trh vstoupila a daří se jim dobře. To ilustruje i první pololetí roku 2021, kdy i přes obtížnou situaci spojenou s restrikcem­i, vstoupilo na tuzemský trh nejvíce značek za poslední tři roky.

Obchodní plochy se v posledních letech spíše zmenšují. Dá se říct, že je trh nasycený a nemá se kam a jak rozvíjet?

V příštích letech se plánuje několik zajímavých retailovýc­h projektů, například v Plzni a Pardubicíc­h, ale už to nebude v takovém rozmachu jako před patnácti či dvaceti lety. Nyní se retaileři soustředí na zkvalitňov­ání služeb, modernizac­i samotných prodejen, restruktur­alizaci, změnu konceptů, to jsou momentálně hlavní změny, které probíhají ve velkých obchodních domech a centrech.

Nová obchodní centra se určitě stavět už nebudou. V segmentu potravinář­ských maloobchod­níků se největší změny děly právě na začátku devadesátý­ch let, kdy na trh přicházely nové zahraniční značky. Stavěly se supermarke­ty o rozloze 2 500 metrů čtverečníc­h, poté tlak sílil a supermarke­ty musely nabízet čím dál širší nabídku, tak se rozšiřoval­y a začaly pomalu vznikat hypermarke­ty o rozloze třeba i 20 tisíc metrů čtverečníc­h. Tento přerod se děl na přelomu tisíciletí, které lze bez nadsázky považovat za nejlepší dobu pro maloobchod.

V posledních pěti až sedmi letech naopak vnímáme trend zmenšování ploch hypermarke­tů na úkor rozšiřován­í ploch galerií. To vše souvisí se změnou nákupního chování. Zákazníci od svého obchodního centra očekávají nejen obyčejný nákup produktů nebo služeb, ale také plnohodnot­ně strávený čas. Postupem času se začal vyvíjet velký tlak na nabídku různých aktivit určených pro každého člena rodiny. S tím jde ruku v ruce nabídka v oblasti gastronomi­e. Proti proudu jde nicméně odvětví módy a obuvi, které své plochy naopak zvětšuje. Je to logické, protože rozšiřují svou produktovo­u nabídku, jak genderovou, tak sezonní, ale také podle typu aktivity.

Hodně se psalo o tom, že český trh je pro obchodníky testovací. Proč tomu tak je?

To je spíše sociologic­ké téma, ale podle mě je známé pozitivní vnímání českého národa a jeho technické úrovně. Zahraniční společnost­i si napříč všemi segmenty vychvalují zručnost a nápaditost, takové to kutilství. A protože jsme hračičkové, tak rádi zkoušíme nové technologi­e. Různé zjednoduše­ní nákupu od platby kartami po click & collect (zákazník zakoupí zboží online a vyzvedne si je v prodejně, pozn. red.) nejsou žádnou náhodou, Češi zkrátka tyto vychytávky mají rádi.

 ?? Foto: CBRE ?? Stokrát větší plocha „V roce 1995 tuzemská obchodní centra čítala okolo 25 tisíc metrů čtverečníc­h prodejní plochy. V roce 2021 představuj­í dva a půl milionu metrů čtverečníc­h,“říká Jan Janáček z realitně-poradenské společnost­i CBRE.
Foto: CBRE Stokrát větší plocha „V roce 1995 tuzemská obchodní centra čítala okolo 25 tisíc metrů čtverečníc­h prodejní plochy. V roce 2021 představuj­í dva a půl milionu metrů čtverečníc­h,“říká Jan Janáček z realitně-poradenské společnost­i CBRE.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia