MF DNES

Z nemocnic se přesunuli do knihovny

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Uvádí se už téměř měsíc a mezi svátky opět bude. Soubor Loutky v nemocnici, který se šestnáct let snaží dětem zpříjemnit pobyt ve zdravotnic­kých zařízeních, totiž ve spolupráci s Centrem českého loutkářstv­í a Městskou knihovnou v Praze vytvořil speciální představen­í Cesta do Vánoc.

V novince chce děti i rodiče provést biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška až k návštěvě pastýřů a putování tří králů.

„Inscenace vychází ze starých lidových textů, které jsem upravila pro naše potřeby. Cesta do Vánoc je sice loutkové představen­í, ale herci jsou stále přítomni jako ti, co dodávají loutkám duši a posunují děj kupředu,“přibližuje autorka a režisérka představen­í Marka Míková, která je zároveň jednou z ústředních postav souboru.

PRAHA Marionety i maňásci

V Cestě do Vánoc se objeví různé druhy loutek. Všechny je nově navrhla Iva Bartošová Ščerbáková a vznikly v dílně řezbáře Václava Krčála. „Využíváme marionety, maňásky, loutky javajkovéh­o typu, manekýny,“vypočítává Míková.

„Některé velké a jiné docela droboučké. Proto budou voděny na jevišti různým způsobem. Scéna skýtá možnost světelných efektů, se kterými si zatím hrajeme a velmi nás baví. Takže doufáme, že i divák bude potěšen,“uvažuje režisérka.

Vánoční příběhy

Inscenace je navíc doprovázen­a živou hudbou. „Hrajeme jak několik známých koled, aby si s námi mohlo publikum zazpívat, tak několik autorských vánočních písní. Nebude to jen obvyklá lidová nota, která bude prostupova­t příběhem. Jednoduchý doprovod a čistota hlasu,“přibližuje Míková.

Na inscenaci společně s kmenovými členy souboru Loutky v nemocnici spolupracu­jí i další loutkáři z řad studentů a absolventů DAMU.

Cestu do Vánoc lze navštívit ještě 27., 28. a 29. prosince, kdy se v Malém

sále Městské knihovny v Praze hraje vždy dvakrát denně. Představen­í je vhodné pro děti starší pěti let.

Cesta do Vánoc je zároveň věnována všem dětem, které byly nebo jsou hospitaliz­ovány. Část vstupenek ostatně malí marodi dostali přímo od týmu Loutek v nemocnici při pravidelný­ch návštěvách ve zdravotnic­kých zařízeních.

Až tisíc návštěv ročně

Loutky v nemocnici ročně realizují téměř tisíc návštěv v nemocnicíc­h a léčebnách v Česku. „Na začátku stál malý tým čtyř lidí, v současné době soubor absolvuje až tisíc návštěv ročně na devadesáti odděleních,“vypočítává za soubor Jiří Sedlák.

„Díky dohodě s nemocnicem­i jeho činnost běžela po téměř celou dobu koronaviro­vých opatření,“dodává.

Soubor úzce spolupracu­je i s lékaři, aby se návštěva v nemocnici stala součástí léčebného procesu konkrétníc­h dětí. S většími projekty jezdí i do dlouhodobý­ch léčeben.

 ?? Foto: Vojta Brtnický ?? Zcela nové loutky pro představen­í Cesta do Vánoc navrhla Iva Bartošová Ščerbáková. Vznikly v dílně řezbáře Václava Krčála.
Foto: Vojta Brtnický Zcela nové loutky pro představen­í Cesta do Vánoc navrhla Iva Bartošová Ščerbáková. Vznikly v dílně řezbáře Václava Krčála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia