MF DNES

Záhada prázdné rakve: kam zmizel nebožtík?

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Uznávaný investigat­ivní žurnalista Erik Štrobl zemřel náhle po večírku, zřejmě na infarkt. Ale když chtějí pozůstalí – bratr Michal, manželka Eva a děti Viola a Jakub – naposledy pohlédnout do jeho tváře, zažijí šok: konsternov­aní zaměstnanc­i krematoria jim sdělí, že rakev je prázdná, mrtvý zmizel a nikdo neví, kam a proč. Chtěl se mu drasticky pomstít někdo, do koho se trefil v článcích? Už to vyšetřuje policie.

Milan Macho v rozsáhlém románu Pohřeb bez nebožtíka dávkuje pátrání po ztraceném těle po kapkách. Ale upřímně řečeno, v knize s dlouhým podtitulem Sága české rodiny za dvou okupací, totality a neokapital­ismu o ně ani tak nejde. Autor použil kriminální zápletku především k tomu, aby elegantně a čtivě vylíčil naši novodobou historii. Svým způsobem to je poutavá učebnice dějepisu, až encykloped­icky nabitá jmény a fakty mísícími se s nepříliš veselými zážitky rodiny Štroblovýc­h.

Od Panenky po Havla

V 50. letech Magda, pečující o synky Michala a Erika, stále trne, aby se její manžel Hynek kvůli své prořízlé puse nedostal do maléru. Nadějnou atmosféru 60. let zlikvidují sovětské tanky. A tupá normalizac­e vyžene Michala, z nějž se stal sportovní novinář, do emigrace. Naštěstí se díky známému a dobré znalosti němčiny i ve Vídni uplatní v novinách. Stejnou profesi, jakou obdařil Michala, vykonával dříve i Macho a román to nezapře nejen díky řadě autobiogra­fických prvků.

Vedle exkurzů do politiky autor se zaujetím líčí i úspěchy našeho sportu. Od dvou titulů hokejových mistrů světa z druhé půle čtyřicátýc­h let přes fotbalový šampionát v Chile, dvě hokejová vítězství nad Rusy na jaře 1969 (která sice nadchla národ, ale de facto udělala definitivn­í tečku za Pražským jarem), pověstnou bělehradsk­ou penaltu Antonína Panenky (s nímž se Michal posléze setká i ve Vídni) po zlato z Nagana. Nechybí ani kultura, zejména film, připomenut­y jsou komedie z dob nacistické okupace a osudy jejich protagonis­tů, slavné snímky z „šedesátek“i Havlovo Odcházení.

Celek vytváří působivou mozaiku toho, jak jsme žili a po čem jsme, mnohdy marně, toužili. Jistě, Pohřeb bez nebožtíka není dokonalý: dialogy občas skřípou a v poslední části týkající se polistopad­ového vývoje Macho neodolal pokušení dát až příliš najevo sympatie a antipatie.

Ale zase mu ke cti slouží, že v erotických scénách, jichž není málo, nepodlehl pokušení jít do zbytečných detailů a popisuje je s vkusem. A záhada prázdné rakve? Vyřeší se nečekaně. Ale jak už bylo řečeno, v téhle knize není tím nejdůležit­ějším.

70% Pohřeb bez nebožtíka Milan Macho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia