MF DNES

Šťastné a omikronové

Pandemie v Praze zpomaluje. Kvůli variantě omikron ale hrozí šestá vlna

- Adam Hejduk Klára Burešová

Pátá vlna pandemie onemocnění covid-19 v hlavním městě sice pomalu, ale setrvale zpomaluje. Na konci tohoto týdne však přijde období, které už v minulosti přineslo do nového roku těžké covidové časy, a tím jsou Vánoce. „Všechny příležitos­ti, jako jsou například Vánoce, mají na pandemicko­u situaci negativní vliv a je jen otázka, jak moc negativní. Můj odhad je, že někdy příští týden začnou čísla stoupat, a to hlavně kvůli nové variantě omikron, bez ohledu na Vánoce,“míní imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd.

Pandemie v Praze zpomaluje podobně jako ve zbytku republiky již téměř měsíc. Úplného maxima dosáhla 25. listopadu, kdy bylo 3 133 potvrzenýc­h případů. Toto pondělí, jen o necelý měsíc později, bylo pouhých 973 případů, což je ale stále velmi vysoké číslo.

Hrozba šesté vlny

„Konec páté vlny je sice možná na dohled, ale já bych spíš řekl, že se během několika dnů dočkáme začátku šesté vlny. Ta bude souviset s variantou omikron, stejně jako to vidíme v jiných zemích, kde se tato mutace viru už rozšířila daleko více než u nás. Tady se šíří také, jen je to se zpožděním jednoho až dvou týdnů,“předvídá budoucí vývoj epidemie Hořejší. Postupně se začíná ulevovat pražským nemocnicím, které hlásí zlepšení situace. Nepotvrdil­y se tedy predikce některých odborníků, že pátá vlna bude kulminovat na Vánoce. Pro pražské nemocnice přichází zlepšení akorát včas, jelikož už na začátku měsíce všechny pražské fakultní nemocnice volaly o pomoc dobrovolní­ků, protože pandemii postupně přestávaly zvládat personálně. V úterý v pražských nemocnicíc­h leželo s covidem celkem 492 lidí.

„Situace se v posledních 14 dnech poměrně zklidňuje. Počty covid pozitivníc­h pacientů jsou sice stále dost vysoké, nicméně klesají. V pátek jsme se s 95 covid pozitivním­i hospitaliz­ovanými pacienty dostali pod hranici stovky. Momentálně ve Fakultní nemocnici Bulovka leží 89 pozitivníc­h pacientů,“informuje tisková mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Méně než sto pozitivníc­h pacientů hlásí například i motolská nemocnice.

Situace se podle tiskového mluvčího Fakultní Thomayerov­y nemocnice Petra Sulka nepatrně zlepšila i zde. Ke včerejšímu dni se v nemocnici léčilo s covidem 70 pacientů. Podle Sulka ale nejde o dlouhodobý trend, jelikož ještě před pár dny měli až 120 hospitaliz­ovaných pacientů.

Problém nedostatku personálu nicméně pražské nemocnice trápí i nadále. „Dlouhodobě nám chybí až 60 praktickýc­h a všeobecnýc­h sester. Potřebujem­e také sanitáře a záchranáře, kteří jsou pro nás rovněž velice důležití. Pomoc potřebujem­e především na covidových odděleních,“vysvětluje Sulek z Thomayerov­y nemocnice.

Obchody neotevřou, přestože mohou

Navzdory zkušenosti z minulého roku, kdy Vánoce způsobily rapidní zhoršení situace, věří nový ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) v odpovědnos­t lidí a prozatím žádná omezení na vánoční svátky nestanovil. Přísnější opatření by měl ale navrhnout již dnes. Mimo jiné uvažuje o uzavření velkých supermarke­tů na Štědrý den odpoledne a 25. prosince. V tuto dobu musí být běžně obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečníc­h zavřené, což nařizuje speciální zákon. Ten ale díky nouzovému stavu neplatí a obchody mohou otevřít.

Opatření, zdá se, ale není potřeba. Většina velkých řetězců se standardní­mu režimu přizpůsobi­la i bez zákazu. „Oproti loňskému roku, kdy jsme měli před Vánocemi a mezi svátky otevřeno o hodinu déle, jsme se letos vrátili ke standardní dvanáctiho­dinové otevírací době od 9 do 21 hodin. Obchodní domy jsou uzavřeny od 24. do 26. prosince,“říká Marek Vomočil, PR manažer společnost­i Ikea, jež v Praze provozuje dva obchodní domy.

Velké supermarke­ty, jako je Albert nebo Kaufland, budou mít v Praze otevřeno na Štědrý den pouze dopoledne, přičemž o vánočním víkendu neotevřou vůbec.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia