MF DNES

Katastrofá­lní turistický rok 2021

Situace v cestovním ruchu se letos zhoršila, turistů do Prahy přijelo ještě méně než v roce předchozím. Metropoli zachraňují domácí návštěvníc­i.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Poloprázdn­é Staroměsts­ké náměstí, téměř pustý Karlův most i Karlova ulice, kterou se dá projít bez neustálého vrážení do lidí. Staré Město se kvůli úbytku turistů stalo přitažlivě­jším místem pro místní. Méně návštěvník­ů však také znamená prázdné hospody, hotely s minimem rezervací a podnikatel­e bez výdělku. Turismus v Praze už druhým rokem kvůli covidu-19 trpí. „Mentálně to možná necítíme, ale letos je to ekonomicky ještě horší než v roce 2020,“říká členka představen­stva Prague City Tourism (PCT) Jana Adamcová.

PRAHA Kdybyste jedním slovem měla shrnout turismus v roce 2021, jaké byste vybrala?

Stejné jako loni, katastrofa.

Proč?

Situace se oproti roku 2020 moc nezlepšila. Pro podnikatel­ský sektor je to katastrofa, pro PCT bych řekla, že je to naděje. Naše společnost celý rok využila na předělání toho, co jako organizace máme dělat. Vyšli jsme s novou koncepcí turismu, kompletně jsme rebrandova­li značku Praha.

Můžete popsat tu katastrofu, která pražský turismus trápí?

Při porovnání dat za tři čtvrtiny roku 2021 se stejnou dobou v roce 2019 jsme v návštěvnos­ti turistů v minusu o 85 procent. Přitom

Bez turistů

v roce 2020 to bylo pouze o 77 procent méně. Tehdy ještě lidé mohli v lednu a v únoru cestovat. Mentálně to možná necítíme, ale letos je to ekonomicky ještě horší než v roce 2020.

Nabídl rok 2021 nějaké zlepšení?

Velké vítězství, na které jsme pyšní, je navýšení počtu domácích turistů v létě a v září o čtyřicet procent oproti roku 2019. Může za to ale i více faktorů, nejen naše práce. Množství se zvedlo proto, že už jsme druhé léto jeli kampaň „V Praze jako doma“, ale i díky tomu, že lidé nemohou – a bojí se – vyjíždět do zahraničí, takže jejich motivace zůstat v Česku byla vyšší. Čechy láká také to, že Praha je dost prázdná. Rozvoji cestovního domácího ruchu bychom se chtěli věnovat i dále a systematič­těji.

Prahu tedy zachraňují domácí turisté?

Ano, je to tak.

Čekali jste, že rok 2021 bude tak špatný, nebo jste počítali s lepší sezonou?

Letos jsme se naučili nedoufat v nic. Loni jsme si všichni říkali, že to v roce 2021 přejde a příští rok bude dobrý. Když jsme zjistili, že se tak letos nestalo a nevíme vůbec, jak to bude vypadat příští rok, tak jsme jen doufali, že našeho akcionáře Prahu co nejméně zatížíme a vyděláme tolik, abychom aspoň pokryli naše náklady. Což jsme splnili.

Vrátili se do Prahy alespoň částečně turisté ze zámořských destinací?

Ne, protože většinou nemohli k nám vůbec přijet. Měli své vlastní lockdowny.

Změnila epidemie spotřebite­lské chování turistů?

Jejich chování se změnilo velmi. Zaprvé v tom, jak plánují a rezervují lety. Dříve plánovali dlouhodobě a letenky zamlouvali měsíce dopředu. Teď vyhledávaj­í a přemýšlejí nad rezervací v řádu týdnů, ale letenku koupí jeden den až týden před odletem. Co se také změnilo, je zájem o venkovní trasy a aktivity, které jsou covidově více bezpečné.

Jaká je letošní vánoční sezona?

Měli jsme nachystano­u kampaň na vánoční trhy... Jejich zrušení nám bylo hodně líto, protože obrovská masa lidí z okolních států byla nachystaná na vánoční trhy, a tím že se zakázaly, tak odvolali pobyty. Takže nám to hodně zavařilo.

Co plánuje PCT na rok 2022?

Jsou nasmlouvan­é nové linky z USA nebo Koreje, což indikuje, že všichni počítají s tím, že se začnou vracet zámořští klienti. Náš velký plán je soustředit se na tyto trhy. Také budeme pokračovat v domácí kampani. Budeme dělat kompletně nový web, vyvíjíme turisticko­u aplikaci a plánujeme zlepšovat kvalitu služeb i klientský servis.

 ?? Foto: Prague City Tourism ?? Členka představen­stva Prague City Tourism Jana Adamcová již druhým rokem řeší problémy, které s sebou přinesla koronaviro­vá krize a s ní spojený nedostatek zahraniční­ch turistů.
Foto: Prague City Tourism Členka představen­stva Prague City Tourism Jana Adamcová již druhým rokem řeší problémy, které s sebou přinesla koronaviro­vá krize a s ní spojený nedostatek zahraniční­ch turistů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia