MF DNES

Nechci si přisazovat

Český fotbal podle policejníc­h odposlechů připomínal žumpu. Tomáš Kučera to dříve po svém pojmenoval – a dostal flastr.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Před etickou komisí, jež ho potrestala, nadiktoval svůj e-mail, vzápětí mu poslali číslo bankovního účtu a částku, kterou musí zaplatit: šedesát tisíc korun za znevážení jména fotbalu.

Po odvolání mu pokutu o dvacet tisíc ponížili, ale stejně.

Zkušený teplický záložník a úspěšný raper Tomáš Kučera seděl před stejnou institucí, která včera vyřkla první tresty ve skandálu bývalého svazového místopředs­edy Romana Berbra a jeho pobočníků.

Celá skupina podle spisu pomáhala ohýbat český fotbal, takže sotva může překvapit, že Kučera v policejníc­h spisech taky figuruje. Pár dní poté, co vulgárně rapuje: „Hraju za Teplice, ne za vyj*banou Spartu. J*bu toho Berbra a samozřejmě Peltu,“přišel příkaz Kučeru zlynčovat.

Rozhodčí Ginzel ihned pochopil, co znamenají čtyři lebky v esemesce, nemilosrdn­é zadání však od šíbra Berbra nesplnil. „Do určité míry jsem tušil, co se v zákulisí děje. Stejně jako všichni lidé, kterým fotbal není lhostejný. Teď se smutná pravda posvětila,“říká třicetilet­ý Kučera.

Takže to nebylo překvapení, když se do éteru provalily policejní spisy z akce Šváb?

Překvapení pro mě bylo, jak intenzivně, rozsáhle a dlouho celá policejní akce trvala. Hrozně to nabobtnalo. Ale jinak to překvapení není, pointu jsem čekal. Nehraju fotbal prvním rokem.

O systému, který podle odposlechů běžně fungoval, jste stvořil píseň.

Proti Teplicím se každý rok kopalo iks penalt, zápasy bývaly příliš nakloněné a teď mi konečně docházejí souvislost­i. Tušil jsem je, jinak bych se do protestu nepouštěl.

Teplický šéf Šedlbauer se navíc proti Berbrovi jako jeden z mála vymezoval.

Ano, dostávali jsme od rozhodčích kapky, a proto jsem přesvědčen­ý, že Teplice se ve spisu neobjeví v negativním světle.

Změnilo se něco za poslední rok? V lize jste zase předposled­ní.

Ale pokud se stane chyba, nepřijde mi to tak do očí bijící. Nevím, čím to je. Možná se rozhodčí bojí, nevidím do toho. Třeba předminulá sezona, to byl vrchol zmaru.

Však je toho plný spis.

Je to až bizarní. I klubům, které v tom byly nevinně, pomáhaly Berbrovy příkazy. Napadá mě třeba zápas Mladé Boleslavi s Opavou.

Berbr podle policie instruuje rozhodčí, aby pískali proti Opavě, která odstavila dlouholeté­ho funkcionář­e Ozaniaka, což je další Berbrův dávný přítel.

Před zápasem jste kolikrát neměli tušení, na jakou stranu to půjde. Nemyslete si, v kabinách se takové věci propírají.

Proč jste se ozval jen vy?

Hráči nejsou ti praví, kteří by to měli řešit nebo ovlivňovat. To hlavně funkcionář­i, majitelé, sponzoři. My se staráme o svůj výkon. Hráči tu nejsou od toho, aby měnili prostředí, které se jim nelíbí. A do určité míry jim to ani nepřísluší.

Stejně jste do toho šel. Vznikl song Off Season.

Ve třech jsme stvořili text a že v songu vystupuju až jako poslední, to byla shoda okolností.

Vědět, co víte dneska, přitvrdíte?

To ne. Je to to umělecká tvorba, která se nemění, nepřepisuj­e. Byl to spontánní nápad, který jsme realizoval­i.

Napadlo vás teď připravit raperské pokračován­í?

Ne. Přišlo by mi to hloupé, zbytečné. Je to uzavřená kapitola, ke které nemám důvod se vracet. Tehdy to byl první výstřel a moje tvorba se dávno ubírá jiným stylem. Z pozice umělce vám upřímně říkám, že žádný song 2 nebude. Byl by to pro mě pomyslný krok zpátky, což se mi nechce. Mám fungující kapelu, které se daří, sbírá ocenění, má svůj směr.

Ale jak celou věc vnímáte z pozice fotbalisty?

Pravda se ukázala, to mi úplně stačí. Nemám důvod si přisazovat.

Ani chtít svoje peníze zpátky?

Přemýšlím, co udělám. Teď máme volno, nechám si to projít hlavou.

Mimochodem, platil jste vy?

Jasně. A kdo jiný? Myslíte klub? Nebo snad fanoušci, kteří by peníze vybrali?

Existovala taková iniciativa.

Ale zůstalo u slov. Asi se nenašel nikdo, kdo by ten nápad zažehnul a proměnil v čin.

Teď na rovinu: pocítil jste proti Dukle, jaké zadání dostal rozhodčí Ginzel od Berbra?

Tak tendenčně vedený zápas jsem jako profík nezažil. Výsměch. Žlutou kartu jsem dostal po půlhodině, aniž bych fauloval. Byl jsem metr od faulu a pochopil jsem, že si mě rozhodčí chystá.

Ale nevyloučil vás.

Vzhledem k tomu, že dvě červené dostali spoluhráči a zápas byl hotový, nechal mě dohrát.

Co byste dělal, kdybyste teď potkal Berbra?

Určitě bych se neuchýlil k ničemu nerozumném­u. Už kvůli tomu, že v celé jeho mašinerii byla spousta lidí poškozená víc než já. Moje pokuta? Byla nepříjemná, ale peníze nejsou v životě to nejdůležit­ější. Zato mě od první chvíle hřálo, jak na song zareagoval­a veřejnost. Teď ji mám na své straně tuplem. Hlavně se však potvrdilo, že to byla pravda, což má pro mě nevyčíslit­elnou hodnotu.

... „Je mi to jasné.“

... „“

... „Pocítí to.“

... „Těžké, pak zavolám.“

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? rozhodčímu Ondřeji Ginzelovi v den zápasu Dukla – Teplice
Ondřej Ginzel
Roman Berbr
Ondřej Ginzel
Ondřej Ginzel o poločasové přestávce
Poznámka ve spisu: Policejní orgán má za to, že Ondřej Ginzel dostal od Romana Berbra pokyn, aby vyloučil hráče týmu FK Teplice Tomáše Kučeru jako pomstu za videoklip.
Foto: Profimedia.cz rozhodčímu Ondřeji Ginzelovi v den zápasu Dukla – Teplice Ondřej Ginzel Roman Berbr Ondřej Ginzel Ondřej Ginzel o poločasové přestávce Poznámka ve spisu: Policejní orgán má za to, že Ondřej Ginzel dostal od Romana Berbra pokyn, aby vyloučil hráče týmu FK Teplice Tomáše Kučeru jako pomstu za videoklip.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia