MF DNES

Hokejový tým na OH bez hráčů NHL Hra o Pešána. Poslední šance?

V Pekingu se začíná za 44 dní a Češi řeší zásadní otázku.

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Zbývá pár dní do vánočních svátků, ale na hokejovém svazu klidem neoplývají. Před nejvyšším vedením leží stěžejní otázka. Ponechat důvěru hlavnímu trenérovi mužské reprezenta­ce Filipu Pešánovi, nebo osm týdnů před prvním zápasem Česka proti Dánsku na olympiádě vsadit na jiné jméno? Hlasy z výkonného výboru ukazují na první variantu.

Pešánova pozice ovšem po šesti porážkách v přípravě a především po bídných výkonech znejistěla. Neotřesite­lnou důvěru ztratil.

V zákulisí hokejového prostředí se už řešil možný nástupce, jenže kdo z renomovaný­ch českých trenérů by riskoval svou reputaci a v tak šibeničním termínu převzal zodpovědno­st? Sotva by stihl promluvit s hráči a stoprocent­ně se připravil.

Po včerejšku je zřejmé, že reprezenta­ce – ať už ji povede kdokoliv – bude skládat evropský výběr, jelikož vedení NHL se s hráčskými odbory podle ESPN domluvilo na tom, že hokejisté ze zámoří do Pekingu nepoletí.

Ale zpět k problémům Čechů. Jedním z adeptů na nového reprezenta­čního kouče byl majitel extraligov­ého Brna Libor Zábranský, ten v úterý pro MF DNES řekl: „Byla by to obrovská čest, ale momentálně to není téma, jsem extrémně vytížený v Kometě.“

A další možnosti? Povýšit by mohli

Od prohry k prohře

současní asistenti Martin Straka a Jaroslav Špaček. První má zkušenosti s trénováním Plzně, Špaček u národního týmu působí už mnoho let.Veřejnosti i hokejistům by se tím vyslal signál změny, impulz, zároveň by se nikdo nový nemusel rozkoukáva­t.

To by naopak případně čekalo Vladimíra Růžičku, Václava Varaďu, Miloslava Hořavu či duo Pavel Patera – Radim Rulík. Všichni mají navíc klubové povinnosti.

Ač se výkonný výbor ještě během svátků sejde a bude situaci řešit, Pešán s největší pravděpodo­bností minimálně olympiádu odkoučuje. MF DNES v úterý požádala generálníh­o manažera Petra Nedvěda i členy výboru o názor. Většina z nich buď vůbec nereagoval­a, nebo se vyjádřit odmítla.

Výjimku udělali dva. „Výkon našich (na posledním turnaji Euro Hockey Tour) se mi nelíbil. Jsem zvědav a počkám si, jaké bude detailní zhodnocení z pohledu trenérů a generálníh­o manažera. Poté zaujmu stanovisko,“napsal Jiří Šlégr.

Jeho kolega a předseda prvoligový­ch Litoměřic Daniel Sadil byl sdílnější: „Máme za sebou dva turnaje v novém systému, kdy trenérovi skládal tým manažer Nedvěd. Viděli jsme, že turnaje nebyly úplně dobré, a všichni nad tím přemýšlíme. Nedokážu si ale představit, že bychom v současnost­i vyměnili hlavního trenéra. Akorát se vracím ze svazu a výměnu jsme neřešili. Bavili jsme se o tom, jak vypadá hra a co by se s tím dalo udělat.“

Sadil prý také po dlouhé diskusi s Pešánem nabyl dojmu, že trenér motivaci ani chuť neztratil. „Filip je bojovník, má dostatek podpory od lidí okolo i od hráčů. Neumím si představit, že by přišel nový trenér a mávnutím kouzelné hůlky z kapsy vytáhl nové a lepší hráče. S turnaji spokojený nejsem, ale Filip má naši důvěru, moji určitě.“

Tedy zatím. Svazové vedení se podle informací MF DNES k trenérské otázce hodlá vrátit po olympiádě. Pakliže si turnaj vyhodnotí jako neúspěšný, další šanci už Pešán na střídačce pravděpodo­bně nedostane a na květnové mistrovstv­í světa ve Finsku pojede jiný odvážlivec.

Bude postup do semifinále úspěchem?

Stačí i čtvrté místo? Nebo Pešán musí při poslední šanci získat medaili?

Tak jako tak, bude to přetěžká práce, neboť jak člen výkonného výboru Sadil trefně popsal, český hokej v mnohém ztrácí: „Nevím, jestli konkurenčn­í reprezenta­ce dělají něco jinak, lépe, ale připadá mi, že nestíháme v rychlosti. Soupeři nás přehrávají v tempu, lépe střílejí… Všichni to vnímáme a hledáme cestu k nápravě, trenéři i Nedvěd dělají vše pro to, aby náš hokej na olympiádě vypadal daleko lépe.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hokejový národní tým pod vedením hlavního kouče Filipa Pešána (uprostřed) padl v šesti zápasech v řadě.
Foto: Profimedia.cz Hokejový národní tým pod vedením hlavního kouče Filipa Pešána (uprostřed) padl v šesti zápasech v řadě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia