MF DNES

První tresty v kauze Berbr. Teď je na tahu šéf sudích

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Na jaře mohli zkusit bojovat o návrat do druhé ligy, místo toho fotbalisté Vyšehradu vyhučí z ČFL a od léta zřejmě budou hrát pražský přebor, pátou nejvyšší soutěž.

Oni jako první pykají za čachry svého bývalého šíbra Romana Rogoze, jedné z hlavních postav mohutné korupční kauzy.

Ta včera napsala další díl, po poledni padly první tresty. Vyšehrad: vyloučen ze třetí ligy. Rozhodčí Zdeněk Koval, Jiří Musil a Miloš Vitner, kteří se s Rogozem v pražském hotelu Pyramida domlouvali na ovlivnění druholigov­ého zápasu mezi Vyšehradem a Chrudimí: zákaz činnosti ve fotbalu na osm let plus pokuta 25 tisíc korun.

Delegát Miroslav Svoboda: zákaz vykonávat funkci na dva roky.

Možná vás také napadá, že si etická komise Fotbalové asociace zatím posvítila jen na menší ryby. Ty největší musela nechat plavat, protože Berbr, Rogoz i řada dalších, kteří se do fotbalové černoty namočili, mezitím stihli zrušit členství v asociaci a fotbalové tresty se na ně tudíž nevztahují.

O jejich provinění a sankcích bude rozhodovat až soud, který se může táhnout. Ale fotbal chce čistit rychleji a buďte si jistí, že včerejší

Vyšehradsk­ý pád

verdikty rozhodně nebyly poslední. Už dnes vystoupí předseda komise rozhodčích Radek Příhoda a zřejmě prozradí, jak policejní akce Šváb zahýbe s obsazením listin sudích pro profesioná­lní soutěže.

Beze změn patrně na to se připravte.

Málokdo přesně tuší, jaké karty drží v rukou etická komise v čele s předsedou Janem Eisenreich­em. Mohutný vyšetřovac­í spis, do jehož části měla MF DNES možnost nahlédnout, je zřejmě jen jednou z nich. Detektivov­é nasbírali dostatek dalších materiálů, které mohou potopit i mnohem výraznější fotbalové postavy než ty, které si tresty vyslechly včera.

Vyšehrad se proti rozhodnutí ko-* nezůstanou, mise okamžitě odvolal, na což mají do pěti dnů právo i ostatní. Určitě jej využije sudí Vitner, mimochodem sekretář ústeckého krajského svazu, který se včera pro MF DNES naléhavě obhajoval.

„Ničeho, z čeho jsem byl uznán vinným, jsem se nedopustil. A neexistuje žádný důkaz o opaku,“přesvědčov­al, že s úplatkem ve výši 170 tisíc za pomoc Vyšehradu nemá nic společného. „Jsem v šoku, že etická komise předjímá rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení a vydala takové rozhodnutí. Jsem nevinný, to vím určitě.“

Dá se očekávat, že přinejmenš­ím v podezření – a tudíž dost možná mimo hru – se octnou i někteří ligoví rozhodčí, což jejich šéfovi Příhodovi přidělává starosti. Nejde totiž jen o to, že kauza opět nabourává důvěryhodn­ost a sudí dál ztrácejí kredit. Ačkoli to v kontextu situace asi zní paradoxně, hrozí i pokles profesní kvality, protože rozhodčích, kteří by z fleku skočili do profesioná­lních soutěží a bez problémů nahradili vyškrtnutá jména, moc nenajdete.

Už loni v létě asociace rozjela velkou náborovou kampaň, aby přitáhla nové zájemce, na svaz dorazilo už po prvním měsíci téměř 900 přihlášek.

Jenže než nová generace sudích doroste, chvíli to potrvá. A teď vážně hrozí, že nebude kde brát. I to je daň, kterou fotbal zřejmě bude muset zaplatit, aby mohl žít v naději na lepší časy.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na práci Romana Rogoze v klubu zřejmě nebudou vzpomínat v dobrém.
Foto: Profimedia.cz Na práci Romana Rogoze v klubu zřejmě nebudou vzpomínat v dobrém.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia