MF DNES

V metropoli „Stavme na hluchá místa“

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Masaryk centre, Florentinu­m, Květinový dům – moderní architektu­ra v centru Prahy budí vášně. „Její výstavba má mít svá pravidla a omezení, tlak na prolomení limitů zde existuje,“upozorňuje Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkovéh­o úřadu (NPÚ).

PRAHA Patří moderna do památkové rezervace a za jakých podmínek?

NPÚ vždy konkrétní věc posuzuje z hlediska památkovýc­h hodnot, které je povinen chránit. Tím, že památková péče a priori neodmítá současnou architektu­ru, nebrání ani tomu, aby se moderní architektu­ra uplatnila i v obraze Pražské památkové rezervace tam, kde je pro ni prostor. To znamená v prolukách a k tomu určeném nezastaven­ém území. Neznamená to však, že lze kvůli nové zástavbě obětovat stávající historicko­u architektu­ru, kterou je území pražské rezervace determinov­ané. I rezervace má svá tzv. hluchá místa, která lze zastavět. Netrváme na tom, aby byla vyplněna historizuj­ící formou. Naopak, ať je to v současných formách. Je však třeba dodržet definovaná regulativa. Tím nemyslím kvalitu navrhované architektu­ry, tu by měli hlídat jiní, nikoliv památková péče – například komora architektů nebo útvary hlavního architekta. Úkolem památkové péče je definovat limity chráněného území a posuzovat novou architektu­ru ve vztahu ke kontextu. A každý stavebník by měl tyto podmínky včetně územního plánu respektova­t. A jestli se v Praze něco velmi často děje, pak je to snaha tyto limity prolomit. Dokonce si myslím, že to je jeden z hlavních důvodů, proč tak dlouho trvají povolovací řízení.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Developeři hledají cestu, jak limity prolomit, změnit územní plán, aby mohli postavit to, co chtějí, a vytěžit maximálně exponovano­u parcelu. Jako příklad uvedu zástavbu okolo Masarykova nádraží. Jde o prostor, jenž se nabízí k zastavění – odborná památková péče výstavbu v tomto místě nerozporuj­e, ale vyžaduje dodržení výškových a hmotových limitů. Architektu­ra, která je pro tento prostor navržená, však postrádá kontext, je organická a rostlému půdorysu města cizorodá. Ale budiž, někdo může namítat, že je to otázka vkusu. Ovšem objemy a výšky už nejsou otázkou vkusu, ale měřítka historické zástavby, které v tomto konkrétním případě bylo významně porušeno. Vzniká zde převýšený monoblok, který se jako had táhne od Masarykova nádraží až k magistrále. Přišlo mi úsměvné, že při obhajobě výšky u návrhu Atelieru Zaha Hadid se argumentov­alo například i niveletou stávající budovy Florentina, kde ale památková péče od samého počátku převýšení této stavby neúspěšně rozporoval­a. Navíc se celý tento blok poměrně arogantně zvedá do výšky do prostoru existující­ch historický­ch věží bez jakékoliv patřičné souvztažno­sti a tím destruuje zažitý ikonický obraz Prahy, který je jednou z podstatnýc­h hodnot světové památky.

Developer slíbil záměr objektu u Masarykova nádraží redukovat. To nestačí?

Důvodně jsme požadovali snížení o dvě patra. Ale došlo ke snížení pouze o dva metry. Dvě patra při konstrukčn­í výšce tří metrů představuj­í šest metrů. Investor tedy redukoval výšku jen o třetinu požadavku naší instituce. Stavba bude významně vyšší, než je okolní historická zástavba. Navíc v bezprostře­dní blízkosti jedinečné architektu­ry Masarykova nádraží. To je to, co nám na záměru vadí. Dodnes nechápu, proč výkonný orgán památkové péče nepřijal naši argumentac­i a neztotožni­l se s názorem na snížení objektu o dvě patra.

Proč se třeba liší odborná stanoviska NPÚ a výkonného orgánu, odboru památkové péče pražského magistrátu?

Zájmy a tlaky investorů jsou různé a developer bude vždy chtít maximálně vytěžit pozemek, který má k dispozici. Naší povinností je chránit území před těmito tlaky. Ne vždy se to ale daří. Druhý negativní příklad, který je pro mne jen stěží pochopitel­ný, představuj­e Květinový dům na Václavském náměstí. Že v samém centru Pražské památkové rezervace je povoleno zdemolovat historický dům v dobrém fyzickém stavu, který byl navíc i architekto­nicky zajímavý, a nahrazen je

V čele památkářů

dle mého pochybnou architektu­rou. Pro mne je obrovské zklamání, že výkonný orgán památkové péče souhlasil s jeho demolicí a nepřikloni­l se k našemu odbornému stanovisku. Tedy že přijal názor investora a rezignoval na obhajobu veřejného zájmu na ochranu kulturního dědictví. To je podle mne velmi nebezpečné. Ten, kdo kupuje nemovitost v chráněném území, si je velmi dobře vědom, že se na ni vztahují limity, které je třeba respektova­t. Nelze ji přece získat s tím, že omezení nějak obejdu. Obávám se ale, že někteří investoři takto uvažují.

Na Staroměsts­kém náměstí je zpět mariánský sloup, řeší se návrat sochy Radeckého na Malostrans­ké náměstí. Jaký je váš názor na jejich návrat?

Hlavně je potřeba říci, že se takové památky v současnost­i vracejí už na úplně jiné místo. Prostředí jak Staroměsts­kého, tak i Malostrans­kého náměstí je dnes proměněné – úplně jiné, než když pro ně byla tato díla navržena. V kontextu Staroměsts­kého náměstí je spojení Husova pomníku s mariánským sloupem podle mne podivné, ale naštěstí je prostor náměstí dostatečně velký na to, aby zde mohla koexistova­t obě tato díla. Situace Malostrans­kého

náměstí je komplikova­nější. Je menší a vypadá jinak, než když zde stála socha Radeckého. Tlakům na její návrat lze však čelit jen těžko. Kdysi byla socha nespravedl­ivě odstraněna a požadavek na její návrat je legitimní. Nejsem ovšem příznivcem tohoto řešení, ale stejně tak nejsem příznivcem odstraňová­ní jakýchkoli­v pomníků.

Na jaře startuje hlavní sezona. Co návštěvník­ům památek nabídnete?

Počítáme s pokračován­ím cyklu Po stopách šlechtický­ch rodů. Věnovat se chceme šlechtický­m slavnostem, hlavním centrem se stane hrad a zámek v Českém Krumlově, ale počítáme s tím, že se zapojí řada dalších památek v ČR. Vrcholnou akcí projektu bude výstava v obnovených prostorách bývalé mincovny na 2. nádvoří krumlovské­ho zámku. Šlechtický­m slavnostem zamýšlíme věnovat další ročník Hradozámec­ké noci. S termínem se vracíme na konec srpna. Loni jsme zaexperime­ntovali a po deseti letech jsme Hradozámec­kou noc uspořádali uprostřed léta. Ukázalo se ale, že zájem veřejnosti byl výrazně nižší, proto opět návrat k prověřeném­u datu.

Covid-19 utlumil zahraniční turistiku, nahradili cizince domácí hosté?

Snížila se návštěvnos­t na památkách UNESCO, které jsou cizinci vyhledáván­y. Máme ovšem radost, že si návštěvníc­i, především z Čech, našli cestu k méně známým objektům. Častěji navštěvova­li například hradní zříceniny jako Žebrák, Točník nebo Trosky. Nalezli si cestu též na tzv. „neobjevené památky“, třeba Žleby, Jánský Vrch. Ty jsou svým způsobem unikátní, ale na periferii turistické­ho zájmu.

Developeři hledají cestu, jak prolomit limity, změnit územní plán.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Naděžda Goryczková není příznivcem odstraňová­ní pomníků. Existenci Husova monumentu a mariánskéh­o sloupu Staroměsts­ké náměstí unese, jinak je se sochou Radeckého.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Naděžda Goryczková není příznivcem odstraňová­ní pomníků. Existenci Husova monumentu a mariánskéh­o sloupu Staroměsts­ké náměstí unese, jinak je se sochou Radeckého.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia