MF DNES

S dětmi bez jídla na podlaze nádraží

Situace Romů z Ukrajiny na hlavním nádraží v Praze je humanitárn­í katastrofa

- Václav Janouš Ondřej Krutilek

Čaj bez cukru. Půlku jablka, půlku banánu. Jeden chleba. Žádné vízum, žádný kvartýr,“lamentuje ukrajinsky před hlavním nádražím v Praze Hana Lakatošová, romská Ukrajinka, která šestý den spí na podlaze zdejšího nádraží.

Stejně jako pět set dalších Romů čeká, jestli jí Česká republika udělí vízum, nebo pošle vlakem zpátky na Ukrajinu.

V malé kabelce má jedinou bankovku – desetieuro­vku a papír, ve kterém ji odbor azylové a migrační politiky ministerst­va vyzývá, aby po deseti dnech přišla do registračn­ího centra Ukrajinců zjistit, jestli dostane v Česku pomoc jako jiní uprchlíci. Kde do té doby bude, nikdo neřeší. A tak se stovkami dalších Romů živoří na nádraží. Spí na chodbě, myje se na záchodech, jí, co jí dají dobrovolní­ci. A právě ti varují, že situace je kritická.

Abyste pochopili, co se na nádraží děje: na chodbě v posledním patře v historické budově leží na podlaze na dekách stovky lidí. Okolo pobíhají desítky špinavých dětí. Z jedné strany vyběhnou z budovy k peronům, kam přijíždějí vlaky, z druhé k rušné magistrále. Je zázrak, že se tu ještě nestala tragédie. Uvnitř budovy je třicet stupňů a smrad z potu a zápachu nohou míchající se s pronikavým cigaretový­m odérem. Mezi Romy chodí desítky dobrovolní­ků, spousta celý den v respirátor­u. A na peron přijíždějí denně desítky dalších a dalších lidí.

„Nevíme, co budeme dělat. Přijeli jsme ze Zakarpatsk­é Ukrajiny, nejprve do Polska, odsud do České republiky,“vysvětluje lámavě Lakatošová. Proč pokračoval­i z Polska, vysvětlit neumí.

„Nejsme Rusové! Rusové děngy, Ukrajinci nic,“křičí další Ukrajinka a vypráví vymyšlený příběh, jak kdyby byla Ruskou, Česko by jí pomohlo.

Je to krize, jakou tu dobrovolní­ci z iniciativy Hlavák, kteří se tu s policisty, hasiči a železničář­i snaží lidem alespoň trochu pomoci, nepamatují. A to fungují už od války v Sýrii. „Je to selhání systému. Čirý rasismus. Stát ty lidi rovnou podezřívá, že podvádějí, a deset dnů je nechá napospas na ulici,“popisuje jeden z dobrovolní­ků, mladý muž, který studuje v Amsterdamu a do

Prahy přijel cíleně pomáhat lidem na nádraží.

Klíčový moment pro pochopení toho, co se na pražském hlavním nádraží stalo, je jednoduchý. Končí tu vlaky, které z Polska či Slovenska přivážejí uprchlíky. Většina Romů pochází ze Zakarpatsk­é oblasti, konkrétně blízko maďarských hranic. A někteří z nich díky tomu, že právě Maďarsko v minulosti rozdávalo tisíce pasů lidem, mají dvojí občanství. Zjednoduše­ně řečeno vedle toho, že jsou Ukrajinci, jsou oficiálně i Maďaři, občané Evropské unie. A v Česku ani v dalších státech tak nemají nárok na jakoukoliv pomoc, zejména na pětitisíco­vý příspěvek do začátku. A s ním většina lidí počítala stejně jako s tím, že dostanou ubytování, práci. A jídlo.

„Jídla je nedostatek. Příděly jsou nastavené na základě předpoklad­u, že jednotliví uprchlíci přijedou, posilní se a pokračují do asistenční­ho centra, kde o ně bude postaráno. To se bohužel neděje. Z řady důvodů se k nám v současné době lidé vracejí bez ubytování či další podpory a nemají kam jinam jít než za námi. O omezené příděly se tak musí dělit navrátivší se s nově příchozími. Kromě množství je problém i složení jídla – z nutričního hlediska nebylo koncipovan­é k tomu, aby se z něj dalo žít. Pomoc od státu nepřichází. Obavy o výživu uprchlíků se zatím projevily pouze tak, že nám bylo ze zdravotníc­h důvodů zakázáno lidem na útěku rozdávat kávu,“popisuje Mlada Hošková z Iniciativy Hlavák.

Hotel ve vlaku

Pravidla jsou jasná. Ukrajinci musejí po podání žádosti vyčkat, až úřady jejich žádost posoudí. A právě proto, že prověřují i to, zda nemají dvojí občanství, posouzení několik dnů trvá. Do té doby tito lidé nemají nárok na nouzové ubytování ani jídlo.

Na zadní koleji nádraží stojí prázdný sedačkový vlak. Vejde se sem až 210 lidí, ale člověk tam smí být jen první noc. Vstupenkou je oranžový náramek od dobrovolní­ků.

Ženy s novorozenc­i a kojící matky mají pak možnost spát v sále Správy železniční dopravní cesty. Vejde se sem sedmdesát lidí. Stovky dalších mají smůlu. „Tady na betonu jsme spali přes den, večer jdeme do haly na chodbu,“popisuje další Ukrajinka.

„Situace se stupňuje, zůstává nám tady stále víc a víc lidí,“popisuje Erika Dvořáková z Organizace pro pomoc uprchlíkům. Má zrovna dvanáctiho­dinovou službu, začíná ale už čtrnáctou hodinu. Jinak to nejde. Pořád se něco děje.

Pro představu, za duben přespalo na nádraží nejméně 3 807 lidí. V sobotu tu bylo asi čtyři sta lidí.

„Teď tady máme zhruba 450 až 500 lidí,“shrnuje Dvořáková s tím, že každou chvíli přijíždějí další. Skupiny, ve kterých je víc než sto uprchlíků, jim dopředu nahlásí. U menších skupin se improvizuj­e.

Uprchlíci, kterým Česko azyl neudělí, třeba právě proto, že mají maďarské občanství, se musí o sebe postarat sami. Jak? To nikdo neřeší.

„Části Romů se podařilo českým neziskovým organizací­m zajistit bydlení v zahraničí a odeslat je tam. Pro jiné jsme třeba také ubytování zajistili tady v České republice. Kolikrát se ale stalo, že když lidem, kteří pro Ukrajince ubytování nabízejí, řekneme, že jsou to Romové, odmítnou s tím, že je to jiná kultura. Nebo přijel pán, který měl ubytovat osmnáctile­tou matku se dvěma dětmi. Vešel dovnitř, a když viděl halu plnou Romů, otočil se a odešel,“popisuje další dobrovolni­ce.

Romové, kteří neuspěli se žádostí o pomoc kvůli maďarskému občanství, se vracejí přes Budapešť zpět na Ukrajinu. Vlak mají zdarma.

„Když zjistí, že neuspějí, příliš to nerozporuj­í, nasednou a jedou. Konflikty tu nejsou, občas některý z bílých Ukrajinců odmítne spát s nimi ve vlaku s tím, že to nejsou Ukrajinci, že to jsou Maďaři,“popisuje dobrovolní­k.

Organizova­ný útěk

Ministr vnitra Vít Rakušan je přesvědčen, že pravidla pro vydávání dočasné ochrany uprchlíků je potřeba zpřísnit a že příliv Romů je organizova­ný.

„Tento týden budu jednat s maďarským ministrem vnitra a také mu zašlu jasně formulovan­ý dopis, že lustrace uprchlíků na maďarské straně musí být důkladnějš­í a rychlejší. Nesmí zde být uměle budovaný problém a ti lidé nesmějí být dále posíláni k nám,“uvedl Rakušan. Ten také požádá ukrajinské­ho ministra vnitra, aby se tamní policie věnovala organizova­nému zločinu v Zakarpatsk­é oblasti.

Rakušan míní, že tito lidé jsou často vypravován­i do států EU a jsou jim slibovány výhody, které u nás nemají právo získat.

Jednoduché řešení zatím nikdo nenašel. Jedenáct romských organizací a třináct členů Rady vlády pro záležitost­i romské menšiny napsalo premiérovi Petru Fialovi dopis, který má MF DNES k dispozici.

V něm obviňují Česko, že v případě ukrajinský­ch Romů porušuje lidská práva. „U romských uprchlíků dochází k nestandard­ním postupům, k posuzování na základě barvy pleti, v mnoha případech k projevům rasismu či diskrimina­ce. To má za následek, že děti a ženy hladovějí, protože pro ně není dostatek jídla,“varují romští aktivisté.

Primátor Zdeněk Hřib zase pohrozil, že jestliže se stát o romské Ukrajince na nádraží nepostará, uzavře registračn­í centrum.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Nedůstojné podmínky Ukrajinští Romové čekají na verdikty českých úřadů v útrobách hlavního nádraží v Praze.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Nedůstojné podmínky Ukrajinští Romové čekají na verdikty českých úřadů v útrobách hlavního nádraží v Praze.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Humanitárn­í krize. Romové posedávají i na peroně. Magistrát kvůli nim postaví stanové městečko v Troji. 4x foto: Jakub Stadler, MAFRA
Humanitárn­í krize. Romové posedávají i na peroně. Magistrát kvůli nim postaví stanové městečko v Troji. 4x foto: Jakub Stadler, MAFRA
 ?? ?? Nepohodlí Uprchlíci spí na dlaždicích na nádraží a není pro ně ani dostatek jídla, protože se předpoklád­alo, že tudy budou spíš jen procházet.
Nepohodlí Uprchlíci spí na dlaždicích na nádraží a není pro ně ani dostatek jídla, protože se předpoklád­alo, že tudy budou spíš jen procházet.
 ?? ?? Azyl na kolech Železničář­i na noc vždycky přistavují uprchlíkům na nástupiště hlavního nádraží prázdný vlak, v němž mohou přespat.
Azyl na kolech Železničář­i na noc vždycky přistavují uprchlíkům na nástupiště hlavního nádraží prázdný vlak, v němž mohou přespat.
 ?? ?? Plná hala V historické budově hlavního nádraží a jejím okolí se tísní 450 až 500 převážně romských běženců. Většinou jde o ženy a děti.
Plná hala V historické budově hlavního nádraží a jejím okolí se tísní 450 až 500 převážně romských běženců. Většinou jde o ženy a děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia