MF DNES

Řešení? Přesun do stanů v Praze-Troji

-

Do problému s Romy na pražském hlavním nádraží se včera vložil stát. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vydal včera pokyn, aby hasiči vybudovali speciální tábor, který má vzniknout v pražské Troji.

„Situace na pražském hlavním nádraží se řeší. Lidi nenecháme spát na chodbách. Vznikne proto dočasné přístřeší s veškerým zázemím,“uvedl včera Rakušan na svém twitterové­m profilu.

Podle hlavního města nicméně ani městečko problém vyřešit nedokáže. „Už teď víme, že toto řešení nebude dostatečné. Řeší problém pouze 150 osob. Toto musí řešit vláda, potažmo premiér Fiala,“uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Na nádraží bylo včera několik set uprchlíků.

Hofman doplnil, že azylová a bezpečnost­ní politika je zodpovědno­stí státu, a nikoliv města a krajů.

„Od počátku považujeme stavbu stanového městečka za nejkrajněj­ší řešení a snažíme se situaci řešit jinými, vhodnějším­i prostředky,“dodal Hofman. Závažnost situace si uvědomují i organizace, které uprchlíkům pomáhají, tábor ale neodsuzují. „Myslím, že je to momentálně nejrealist­ičtější a nejrychlej­ší způsob řešení této nepříjemné situace. Je to realita dneška. Radost mi to ale nečiní,“uvedl pro MF DNES Nikola Taragoš, výkonný ředitel organizace Romodrom, která pomáhá Romům.

Stavba stanů měla podle plánu začít už včera večer a proces má být rychlý. Dokončené by měly být už během dnešního rána. Až hasiči skončí s pracemi, převezme si městečko Správa uprchlický­ch zařízení, která ho bude provozovat.

Už dříve Rakušan avizoval, že si přeje změny v systému pomoci uprchlíkům. S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU–ČSL) chtěl prodiskuto­vat možnost, aby sociální dávky pro Ukrajince už nebyly finanční, ale naturální. Chce také, aby úředníci striktněji kontrolova­li, zda žadatelé o azyl mají v pasu razítko o překročení hranice Evropské unie, tedy zda přicestova­li skutečně z Ukrajiny. (okr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia