MF DNES

O Patovi s Matem a vrtění ocáskem

-

● Novým guvernérem České národní banky se stal Aleš Michl. Člen bankovní rady, který se spolu s Oldřichem Dědkem staví proti zvyšování úrokových sazeb ordinovaný­ch další pěticí členů rady v čele s končícím guvernérem Jiřím Rusnokem. Podle informací MF DNES byl přitom favoritem prezidento­va okolí a hlavně kancléře Vratislava Mynáře šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý. Jenže Michlovi se podařilo dostat se do přímého kontaktu se Zemanem, nosit mu informace zevnitř ČNB a zároveň v radě prosazovat prezidento­vy postoje a recepty na řešení inflace. Vzhledem k vývoji událostí se dá očekávat, že Zeman obmění některé členy bankovní rady tak, aby se dosavadní poměr 5:2 ve prospěch zvyšování sazeb a dalších věcí změnil v Michlův (a samozřejmě Zemanův) postoj. Tak uvidíme.

● Bývali jako Bob a Bobek, Bolek a Lolek či Pat a Mat. Řeč je o prezidentu Zemanovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Jenže i tato idylka už je asi u konce. Přitom ještě v únoru prezident pro CNN Prima NEWS vykládal, že je Babiš stále jeho favoritem pro prezidents­kou volbu. „Zatím u mě mírně vede Andrej Babiš, i když udělal několik chyb. Hnutí ANO si vede v opozici dobře, jsme stále země s poměrně s nízkou zadluženos­tí, nezaměstna­ností, mírou chudoby. Babiš se má čím chlubit,“řekl tehdy Zeman.

Jenže už začátkem května prezident v téže televizi řekl: „Babiš se v některých případech choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Například si myslím, že v době, když jsem byl nemocný, mohl mít trochu větší porozumění pro můj zdravotní stav. Ale je to za námi a já nechci být příliš vztahovačn­ý,“narážel na Babišovy výroky, že kdyby na něj – tehdy ještě premiéra – přešly prezidents­ké pravomoci, odvolal by kancléře Vratislava Mynáře.

K ochlazení vztahů ale došlo i na druhé straně. Zejména poté, co došlo k prudkému poklesu Zemanovy popularity, zřejmě v důsledku prezidento­va jednoznačn­ého postoje směrem k ruské invazi a podpoře uprchlíků z Ukrajiny nebo omilostněn­í šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Podle aktuálního průzkumu agentury Kantar pro ČT je se Zemanovou prací spokojeno pouze 20 procent lidí, nejméně za jeho prezidents­kou éru.

Babiš si tedy prý vyhodnotil, že by pro jeho hradní ambice nemusela být přehnaná podpora od Zemana moc přínosná. Zároveň ale nechce hrotit atmosféru, aby zase prezident nevystupov­al aktivně proti němu.

Možná i proto, že podle informací z okolí

Hradu Zeman při osobních schůzkách opakovaně vyzývá k prezidents­ké kandidatuř­e premiéra a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Ten to zatím vytrvale odmítá, stejně jako obdobné volání svých spolustran­íků.

● Na sklonku minulého týdne se udělovaly medaile. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli ocenil medailí psa, který od začátku ruské invaze na Ukrajinu pomohl najít přes dvě stě min a další nevybuchlé munice. Jack Russell teriérovi, který dostal jméno Patron, Zelenskyj udělil medaili na tiskové konferenci při návštěvě kanadského premiéra Justina Trudeaua. Patron zaštěkal a vesele vrtěl ocáskem, čímž vyvolal smích přítomných, informoval­a agentura Reuters.

„Uf. Nebudu to moc rozepisova­t. Před chvílí uděloval premiér Petr Fiala medaile Karla Kramáře za mimořádné nasazení při naplňování zahraniční politiky České republiky. Jednu z nich jsem díky cestě do Kyjeva dostal i já. Jsem hrozně hrdej na to, s jakým šéfem a týmem můžu pracovat. Děkuju,“napsal v neděli na sociální sítě mluvčí vlády Václav Smolka. Co bylo dál, o tom žádná agentura neinformov­ala. Smolka patrně zaštěkal a vesele vrtěl ocáskem, čímž vyvolal smích přítomných.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia