MF DNES

Ministři se svlékli, ale nikoho tím nešokovali. Bude to stačit?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Členové vlády Petra Fialy zveřejnili majetková přiznání, tedy jaké mají nemovitost­i, auta, úspory či dluhy. Na první pohled je zřejmé, že tento kabinet asi nebude čelit osudovým problémům kvůli majetkům svých ministrů, jako když byl v čele vlády šéf ANO a agrární magnát Andrej Babiš, nebo když do ní mířil místopředs­eda STAN Věslav Michalik s širokým spektrem podnikání, zejména v solárním byznysu.

Nový premiér má dům, chalupu, dva byty, pozemky, asi milionové úspory a podíly, dvě auta. Tedy žádná „socka“, ale to bychom u sedmapades­átiletého politika, který roky řídil univerzitu a dvacet let je vysokoškol­ským profesorem, snad ani nečekali.

Na rozdíl od minulé vlády, z níž asymetrick­y vyčníval právě premiér, je v té nové nejbohatší jedničkou ministr průmyslu Jozef Síkela. I to má ale logiku, vzhledem k tomu, že roky působil na vysokých pozicích v bance Creditanst­alt, vedl Slovenskou spořitelnu a naposledy byl v představen­stvu Erste Group, takže mu teď ministersk­ý plat musí připadat jako roztomilé kapesné. Snad má jako zkušený bankéř pod kontrolou, aby desítky milionů, akcie a nemovitost­i nezpůsobil­y jemu i celé vládě žádný problém.

To větší nebezpečí hrozí od majetkové dvojky, ministra spravedlno­sti z ODS Pavla Blažka, kde jeho vlastnictv­í řady domů a bytů, advokátní kanceláře a firmy na pronájem nemovitost­í vzbuzovalo pochyby už dávno. I přes apely Transparen­cy internatio­nal si ale Fiala schopného „všudybýlka“do vlády prosadil – a nese za to odpovědnos­t.

A tím jsme vlastně skoro u konce, ostatní ministři mají tu dům, tu byt, zahradu, pole, nijak šokující úspory, občas dluh. Taková střední, v některých případech snad vyšší střední třída. Po tom, jaké problémy přinášela minulé vládě nejen kauza Čapí hnízdo, ale i domácí a evropské dotace pro firmy ze svěřenskéh­o fondu premiéra, se to zdá být jako politicky bezpečnějš­í výbava.

A paralelně s tím jde snaha přitvrdit i legislativ­ně. Na stole je další zpřísnění střetu zájmů, tedy úplně odříznout politiky od vlastnictv­í médií. Je-li většinová vůle, že se tím zabrání berlusconi­zaci politiky, nechť se tak stane. Jen hrozí, že po médiích bude shledáno nebezpečný­m ovládat bezpečnost­ní agenturu, loterijní společnost, firmu na průzkumy veřejného mínění atd. atd. Zkrátka je dost způsobů, jak odradit schopné a bohaté lidi od politiky a jak z vlády střední třídy udělat vládu lumpenprol­etariátu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia