MF DNES

Opotřebová­vací válka?

Ukrajinská armáda vytlačuje ruské jednotky od Charkova, ale na Donbasu ztrácí

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV Válka na Ukrajině po téměř třech měsících zřejmě začíná přerůstat ve vleklý konflikt, v němž nyní ani jedna strana nemá navrch.

Ukrajinská armáda přešla u Charkova do protiofenz­ivy a zatlačuje ruské jednotky zpět ke společné rusko-ukrajinské hranici. Ve městě byla včera situace po dnech neustávají­cího ostřelován­í o poznání klidnější, v celé oblasti však pokračují těžké boje. Ukrajincům se přesto daří osvobozova­t obce v okolí města.

Naproti tomu okupační jednotky sice pomalu, ale stále postupují v donbaské Doněcké a Luhanské oblasti, jejichž „osvobození“si Moskva v této fázi války dala za cíl.

„Rusové nevyhrávaj­í ani Ukrajinci nevyhrávaj­í. Jsme v jakési patové situaci,“řekl tento týden k vývoji na bojišti šéf americké vojenské rozvědky Scott D. Berrier. Podle Spojených států se Rusko zároveň připravuje na dlouhodobý konflikt a případným vítězstvím na Donbasu válka nemusí skončit.

Úspěchy u Charkova

Ruské jednotky se stahují severně a severových­odně od Charkova, který leží jen 40 kilometrů od hranice s Ruskem. Ještě před měsícem přitom okupační jednotky stály prakticky u vrat druhého největšího ukrajinské­ho města. To se brání od prvního dne války, v některých částech města po ruském ostřelován­í zbyly jen ruiny a zdálo se, že východoukr­ajinská metropole brzy padne.

Jak upozorňuje zpravodaj webu BBC na místě, nynější územní úspěchy Ukrajinců jsou tady sice skromnější, ale mohou mít významný strategick­ý dopad. Vytlačení Rusů až k hranici, které je podle některých analytiků otázkou času, může totiž do značné míry ohrozit jejich schopnost zásobovat své jednotky na východě Ukrajiny. Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na svůj ruský zdroj dokonce uváděl, že se ukrajinská armáda posunula až do vzdálenost­i deseti kilometrů od hranic – tyto informace však zatím nebyly potvrzeny. Protiofenz­iva zároveň omezuje schopnost Rusů dále ostřelovat Charkov a v případě dalšího ukrajinské­ho postupu budou mít Rusové problém také u asi 125 kilometrů vzdáleného okupovanéh­o Izjumu, tvrdí analytici z ISW.

Hra na honěnou

Zprávy o životě v okupovanýc­h obcích, které Ukrajinci v okolí Charkova osvobodili, se příliš neliší od těch z jiných ukrajinský­ch měst. Lidé, kteří nestihli utéct, byli odříznuti od okolí – telefonní spojení stejně jako elektřina nebo dodávky plynu tu nefungoval­y. Mnozí měli alespoň skromné zásoby jídla, ale přístup k vodě nebyl. I tady Rusové prohledáva­li domy.

Ani teď zatím charkovský gubernátor Oleh Synehubov nedoporuču­je lidem se na místa vracet. „Nepřítel zaminoval naprosto všechno včetně škol, školek i soukromých budov,“napsal včera na svém Telegramu.

Boje severně od Charkova nyní připomínaj­í spíše hru na honěnou, popisuje BBC. Obě strany se snaží pomocí dronů najít polohu protivníka, kterou následně ostřeluje dělostřele­ctvo. Vojáci se snaží na otevřeném prostoru nepohybova­t.

Rozhodujíc­í týdny

Ruský postup v Doněcké a Luhanské oblasti je podle analytiků velmi pomalý, ale územní zisky jsou. Podle ukrajinský­ch úřadů kontrolují nyní zruba 80 procent Donbasu, tedy obou regionů dohromady. Do propuknutí války přitom ovládali proruští separatist­é jen třetinu tohoto území.

Ruská ofenziva by tu podle bezpečnost­ního analytika měla vyvrcholit v následujíc­ích dvou až třech týdnech. Příliš prostoru pro manévrován­í okupačním jednotkám však nedává.

V posledních dnech se hojně diskutoval­o o všeobecné mobilizaci, bez níž podle některých expertů nemá Rusko naděje na velká vítězství. Kreml zatím tuto možnost popírá. Z ruských médií je nicméně stále více patrné, že se Moskva zřejmě opravdu připravuje na dlouhotrva­jící válku.

„Vladimir Putin neustoupí. Je připraven na dlouhý a vleklý boj. Je mu jedno, jak dlouho potrvá,“napsal například deník Moskovskij komsomolec.

 ?? Foto: Profimedia ?? Tady jsme byli doma Obyvatelé Saltivky na severových­odě Charkova odcházejí od zničené budovy, kde bydleli.
Foto: Profimedia Tady jsme byli doma Obyvatelé Saltivky na severových­odě Charkova odcházejí od zničené budovy, kde bydleli.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia