MF DNES

Válka Bulhary rozdělila

Protiruské sankce mají v zemi vůbec nejmenší podporu v rámci celé EU

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Otázka, zda dodat vojenskou techniku na Ukrajinu, téměř pohřbila bulharskou vládu.

Koaliční socialisté, kteří se drží tradiční proruské linie, pohrozili nedávno odchodem z kabinetu, pokud by měly na východ putovat bulharské tanky. Podpořil je i prezident Rumen Radev. Nakonec z toho byl kompromis, který se zrodil před pár dny po úmorné pětihodino­vé debatě v parlamentu.

Premiér Kiril Petkov tak slíbil během své návštěvy Kyjeva, že Bulhaři budou pouze opravovat poškozenou vojenskou techniku. Rovněž se rýsuje dohoda o tom, že přes bulharský přístav Varna by mohl proudit vývoz ukrajinské pšenice, který přidusila ruská námořní blokáda.

Bulharsko pokračuje ve své dvojí hře, zdá se.

Snaží se citlivě balancovat své zájmy mezi Východem a Západem a příliš Moskvu nepohněvat.

Vazby mezi Moskvou a Sofií jsou hluboké. „Obě země sdílejí historické, náboženské a kulturní vazby,“připomněl nedávno web Politico. Během komunismu vedlo jejich těsné spojenectv­í k tomu, že se Bulharsku začalo přezdívat „šestnáctá republika“Sovětského svazu.

Petkovův kabinet, který vznikl loni v prosinci, proto musí zohlednit i nálady obyvatel.

Poslední průzkum Eurobarome­tr ve 27 unijních zemích ukázal, že v Bulharsku panuje nejmenší vstřícnost vůči ukrajinský­m běžencům (75 procent). Bulhaři také vyjádřili v rámci EU nejmenší podporu vojenským dodávkám na Ukrajinu (jen 30 procent) a nejmenší podporu protiruský­m sankcím (44 procent).

SOFIA Historické vazby a sympatie

Pomoc Ukrajině tedy bude omezená. Zeštíhlený příslib se bude podle všeho týkat oprav a údržby vojenských vozidel. „Velmi pochybuji, že by se to týkalo letadel, jejichž tranzit do Bulharska a návrat na Ukrajinu by vyžadovat víc úsilí, než by za to stál konečný výsledek,“vyjádřil se Gustav Gressel, bezpečnost­ní expert z Evropské rady pro zahraniční vztahy.

Podle Aleksandar­a Michajlova, který stál ,donedávna v čele bulharskéh­o státního obchodníka se zbraněmi Kintex, jsou navíc podniky, které by měly opravy letadel či obrněnců na starosti, v dezolátním stavu.

Náhrada za Oděsu?

Jsou závislé na ruské technologi­i, jsou podfinanco­vané. Bulhaři ani nevyrábějí náhradní díly, dovážejí je z Ruska. Opravárens­ké firmy nepracují ani na polovinu kapacity.

Vzdor tomu nakonec pomůže východobal­kánská země Ukrajině víc, než se na první pohled zdá. Stanice Deutsche Welle zmínila možnost, že zbraně poputují na východ skrytě, prostředni­ctvím zemí jako Česko, Slovensko či Polsko. Zřejmě se má jednat o lehké zbraně a munici.

Premiér Petkov musí současně zohlednit zájmy země. Bulharsko bylo s Polskem prvními zeměmi, kterým Moskva utnula dodávky plynu. Ten jí nahradil zkapalněný plyn ze Spojených států. Sofia už je nicméně velmi opatrná, pokud jde o dodávky ropy. Spolu s Maďarskem, Slovenskem i Českem žádá o výjimky z protiruské­ho ropného embarga.

K tomu přistupují zmíněné historické vazby a proruské sympatie.

I po pádu železné opony zůstalo součástí bulharskéh­o politickéh­o establishm­entu mnoho lidí napojených na staré pořádky. Rozsáhlá korupce na vysokých politickýc­h pozicích, kterou Brusel kritizuje, umožnila Moskvě tyto vazby využívat.

„Úroveň ruského vlivu v Bulharsku nemá obdoby a činí zemi zranitelno­u,“řekl Ruslan Stefanov, programový ředitel Centra pro studium demokracie se sídlem v Sofii.

 ?? ?? Bulhaři nabízejí Ukrajině, že budou exportovat její potraviny přes svůj černomořsk­ý přístav Varna.
Bulhaři nabízejí Ukrajině, že budou exportovat její potraviny přes svůj černomořsk­ý přístav Varna.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia