MF DNES

Děti ve Lvově se rodí za zvuků protiletec­kých sirén

-

Najít porodní sál v hlavní porodnici v západoukra­jinském Lvově není moc těžké, ukázat na něj můžete dokonce i zvenčí. Zdi má totiž obložené pytli s pískem. V případě, že se dítěti bude chtít na svět za zvuků protiletec­kých sirén, je porodní stůl i v šerém sklepě, kde se nastávajíc­í matky musí sklánět pod vodovodním­i trubkami.

Od začátku ruské invaze z 24. února se zdravotnic­ká zařízení na Ukrajině stala terčem nejméně 49 útoků. Byla mezi nimi i v březnu vybombardo­vaná porodnice v Mariupolu. Fotky zraněné těhotné ženy, kterou vynášejí z trosek na nosítkách, obletěly celý svět a staly se symbolem tohoto hrozivého útoku na civilisty. Žena i její dítě později zemřely.

Do porodnice ve Lvově přišlo od začátku války okolo 200 těhotných žen, které ruská invaze donutila opustit domovy. Přes 100 jich porodilo, uvádí ředitelka Lvovského oblastního perinatáln­ího centra Marija Malačynská.

Lilija Myronovičo­vá, která vede porodní oddělení v městské porodnici ve Lvově, zaznamenal­a víc předčasnýc­h porodů, než je běžné. „Ženy jsou ve stresu. Obzvlášť ty, které pocházejí z jiných oblastí,“říká lékařka. Jedna žena z Mariupolu, která je nyní ve Lvovském oblastním perinatáln­ím centru, bez ustání pláče. Traumatizo­val ji útěk z obléhaného města. „Hladověli,“říká Malačynská. „Pomáháme jim i sehnat oblečení, kočárky, protože pro své děti nic nemají,“říká.

LVOV Ohromila ji laskavost místních

O patro výš se na příchod potomka připravuje Kateryna Halmalovov­á. Spolu s manželem utekla před blížícími se tanky z Mykolajivu. Tři dny předtím spala za zvuků výbuchů na chodbě. Z Mykolajivu utekla jen s osobními doklady, náhradním spodním prádlem a oblečením, které měla na sobě. Ve Lvově, kde nemá žádnou rodinu a který se rychle stal útočištěm pro stovky tisíc lidí z válkou více zasažených částí Ukrajiny, ji ohromila laskavost místních. Rozhovor náhle přerušil zvuk protiletec­ké sirény, kvůli kterému se všichni pacienti i zaměstnanc­i odebrali do sklepa. „Nechci, aby se děti rodily do války,“říká Halmalovov­á. Přečetla si na sociálních sítích příběh ženy, která musela porodit v krytu. „A já nechci rodit ve sklepě nebo krytu. Nechci, aby se na takovém místě nějaké děti rodily,“dodala. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia