MF DNES

Co nejvíc tratí pod elektrický­mi dráty

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Česká železniční síť se snaží narychlo dohnat evropský standard v počtu kolejí pod trolejemi. Z celkových více než devíti tisíc kilometrů je elektrifik­ovaná zhruba třetina tratí. Premianty jsou v tomto jižní sousedé, kde elektrické lokomotivy mohou vyjet na tři čtvrtiny sítě. Polovinu tratí pod dráty má například i Německo a Polsko má elektrifik­ovaných přes 60 procent tratí.

Česko má proto v různých fázích rozpracova­nosti projekty elektrifik­ace na 500 kilometrů železniční­ch tratí a u dalších 560 kilometrů se počítá, zdali by se jejich dovybavení trolejemi ekonomicky vyplatilo. Šanci na miliardové investice tak nemají jen hlavní tratě, ale řada spojení spíše místního významu.

Konkrétně jde třeba o poslední část trati z Jaroměře do podkrkonoš­ské Svobody nad Úpou nebo o spojení Prahy a Berouna přes Rudnou. Tato jednokolej­ná trať nabyla významu v souvislost­i s rozšířením sídelních oblastí na západ od Prahy. Kvůli rekonstruk­ci koridorové trati na Plzeň v údolí Berounky sem bylo převedeno několik párů rychlíků mířících do Českých Budějovic přes Příbram. Ty ale případnou elektrizac­i nevyužijí, protože na zbytku trasy se s výstavbou napájecí soustavy nepočítá.

„V rámci prokázání ekonomické efektivity se prověřují možné přínosy elektrizac­e ve vztahu k vynaložený­m investiční­m nákladům. Dále se posuzuje například zajištění ucelených elektrifik­ovaných tras na železniční síti, popřípadě vytvoření podmínek pro objízdné či alternativ­ní trasy. Zohledňují se rovněž požadavky a potřeby jednotlivý­ch objednatel­ů osobní dopravy nebo sdružení nákladních dopravců,“uvedl mluvčí Správy železnic Lukáš Gavenda.

Samotné náklady nerozhoduj­í

Při pouhém porovnání nákladů na výstavbu, následnou údržbu a příjmy z provozu by totiž žádné nové tratě nevznikly. Jen samotný roční provoz zmiňovanýc­h devíti tisíc kilometrů železniční­ch tratí v Česku vyjde na pět miliard korun. Výnosy z takzvaných poplatků za použití železniční dopravní cesty se pohybují v rozmezí tří až 3,5 miliardy korun. „U nejvytížen­ějších tratí tak přímé výnosy dokážou zaplatit maximálně 20 procent životního nákladu projektu,“uvedl ředitel odboru dotačního management­u Správy železnic Tomáš Čoček.

Zajímavá je elektrizac­e tratí z pohledu evropských dotací. Kvůli stále přísnějším­u dohledu nad povinným zelenáním unijních zemí se totiž peníze stále více přesouvají od jednoúčelo­vých titulů, jako je třeba v dopravním odvětví Operační program Doprava, k programům zaměřeným na posílení například modernizac­e státní správy nebo právě zelenání ekonomiky napříč jednotlivý­mi resorty.

To je nejlépe vidět na penězích. Zatímco v aktuálním programu Doprava bylo pro českou dopravní výstavbu 123 miliard korun, následujíc­í program už počítá pouze se 30 miliardami s možností rozšíření o dalších devět.

Naopak 23 miliard bude moci doprava získat z Národního plánu obnovy, další miliardy bude moci čerpat z prostředků na digitaliza­ci, energetick­é úspory nebo ze zavádění elektromob­ility. A právě projekty na odstraňová­ní dieselové dopravy ze železnice, byť ta je obecně řazena mezi nejekologi­čtější formy dopravy, mají šanci na udržení evropského financován­í.

Nejde přitom o malé peníze, téměř třicetikil­ometrový úsek trati ze Šumperka do Uničova v Olomouckém kraji vyšel na zhruba 2,9 miliardy korun. Navazující­ch 13 kilometrů do Olomouce prochází kromě elektrizac­e i zásadnější modernizac­í a zvýšením rychlosti na 160 kilometrů v hodině, čím se vysoutěžen­á cena vyšplhala na téměř 3,9 miliardy korun.

Trať z Olomouce do Šumperka ale představuj­e jednu z nejvytížen­ějších tuzemských lokálek a elektrizac­e je u ní pochopitel­ná. Nejvytížen­ější částí trasy z krajského města do Uničova denně projede sedm tisíc lidí.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ??
Foto: Michal Klíma, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia