MF DNES

Přes Pražský okruh dál, ale rychleji

Přáním každého Pražana bude od pondělí až do konce léta vyhnout se Jižní spojce, kterou oprava Barrandovs­kého mostu ochromí. Objet se dá přes Pražský okruh, dálnici D1 a magistrálu. Je to ale pěkná zajížďka.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Soudný den pro pražskou dopravu se blíží. Část Barrandovs­kého mostu se kvůli opravám zavře už v pondělí a hlavní město se v podstatě stane bludištěm. Místo toho, aby v něm laboratorn­í myši hledaly kousek sýra, budou řidiči hledat cestu skrz metropoli. Kromě vyhledání objízdné trasy už jim totiž zbývá jen přesednout do MHD nebo to přes most risknout a připravit se na třicetimin­utové zpoždění, které zde odborníci očekávají. Kolony, troubení a popojížděn­í však řidiče nečeká jen na jihu.

„Dopravní omezení samozřejmě nejvíce zasáhne Strakonick­ou, Modřanskou, Jižní spojku a ulici K Barrandovu – což jsou komunikace, které s územím bezprostře­dně souvisejí. Pak ale musíme počítat s dopady i na provoz v tunelech, tedy v Mrázovce, Strahovské­m tunelu i v Blance. Tam bude nutné, pokud se začnou tvořit kolony, provoz v tunelech regulovat již na vjezdu v Troji,

takže problémy se nám projeví až na Povltavské, případně V Holešovičk­ách před nájezdem na Povltavsko­u,“předpovídá dopravní expert z Fakulty dopravní ČVUT Zdeněk Lokaj.

Na pravém břehu řeky Lokaj očekává silnější provoz zejména směrem k mostu, kdy může ve špičkách kolona dosahovat až k magistrále a při případné bouračce se může dále táhnout až do Štěrbohol.

Chybějící okruh

„Dá se předpoklád­at obecně silnější provoz na spojkách mezi Pražským okruhem a Jižní Spojkou až po Kunraticko­u spojku a nepřímo až na Říčansko, kde chybí Pražský okruh 511. Na jih od Prahy nastane do jisté míry ‚druhotné objíždění‘, kdy lidé, co sice přes Barrandovs­ký most nejedou, ale budou zasaženi kolonami, budou hledat cestu, jak kolony objet více mimo Prahu,“vysvětluje dopravní expert spolku AutoMat Vratislav Filler.

Úsek mezi dálnicí D1 a Běchovicem­i by přitom výrazně pomohl odklonit dopravu mezi východní a jižní částí města a ulevil by D1 a magistrále. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) už vybralo projekční firmy pro zpracování zadávací dokumentac­e. Stavba ale ještě pořád pozbý- vá územní rozhodnutí, přičemž rozklad proti jeho vydání, který podalo několik městských částí, obcí a spolků, už přes rok řeší Krajský úřad Jihočeskéh­o kraje. ŘSD nicméně věří, že by úřad měl rozhodnout ještě v tomto pololetí. K samotné stavbě je ale ještě dlouhá cesta.

Podle Lokaje také záleží, odkud řidiči pojedou. Při tranzitní dopravě si podle něj lidé zvolí především Pražský okruh jako svou objízdnou trasu. V případě pražských řidičů se ale domnívá, že se budou při cestě na jih snažit projet centrem, což může zhustit dopravu například na Smíchově nebo v Ječné ulici před Karlovým náměstím.

Objet Jižní spojku

Odborníci z Technické správy komunikací (TSK) vytipovali nejvhodněj­ší objízdné trasy. „Řidičům doporučuje­me využít vyznačenou objízdnou trasu po Pražském okruhu a ulicí K Barrandovu nebo přejet řeku po Lahovickém mostě. Do

města pak zamíříte od sjezdu Písnice, který se otevřel, či od sjezdu Vestec, popřípadě dojedete až k dálnici D1 a odtud zamíříte do centra,“radí tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Vzhledem ke zmiňovaným předpovědí­m se jeví jako nejlepší využít při objíždění Pražský okruh, dálnici D1 a magistrálu, bohužel za cenu mnoha najetých kilometrů navíc.

Navržená trasa je samozřejmě pouze doporučená, možností, jak se proplést Prahou, jsou stovky. V tomto ohledu TSK vyzývá všechny řidiče, aby své cesty plánovali pomocí

mobilních navigací, například Google Maps nebo Waze, které berou dopravní situaci v potaz a dovedou naplánovat nejrychlej­ší cestu.

Vratná rampa u Lihovaru

Před samotným zahájením stavby TSK provedlo pár úprav, které mají přispět k plynulosti dopravy při zúžení mostu. Od pondělí bude uzavřená rampa ze Strakonick­é ulice na most. Aby se řidiči jedoucí z jihu města po Strakonick­é dostali na druhý břeh, otevře TSK vratnou rampu u Lihovaru.

Rozšíření se dočkala Strakonick­á

ulice, která od pátku 13. května bude mít dva pruhy pro automobily a k tomu další jeden pro autobusy nebo sanitky.

Přímo u Barrandovs­kého mostu TSK rozšířila rampu, přes kterou řidiči sjíždějí na Modřanskou ulici. „Před samotnou rekonstruk­cí jsme přistavěli odbočovací pruh v místě sjezdu na Modřanskou ve směru na Braník pro pohodlnějš­í a přehledněj­ší odbočování. Není to jen o tom, dostat se na most a přejet přes řeku. Špunty na sjezdech ovlivňují dopravu v celé jeho délce,“vysvětluje Lišková.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia