MF DNES

Žádné infekce v metropoli nejsou, říkají odborníci

-

Na hlavním nádraží v Praze již dny i týdny nocují běženci z Ukrajiny, někteří přežívají dny ve velmi nehostinný­ch podmínkách. Mohli s sebou i nechtěně přinést infekční nemoci, jako je tuberkulóz­a či spalničky. Na Ukrajině jsou totiž podstatně více rozšířené než v Česku. „Naštěstí je to jen v zanedbatel­ném množství. Jde o jednotky případů, které máme podchycené,“sdělila MF DNES Zdeňka Jágrová, exšéfka Hygienické stanice hl. města Prahy,

PRAHA

která na pražské hygieně nadále působí v poradní roli.

Podle oslovených odborníků nyní v Praze ani jiných velkých městech žádná epidemie kvůli uprchlíkům nehrozí. Někteří do ČR skutečně přijeli s infekčními nemocemi, ale české zdravotnic­tví péči o ně zvládá. Je však třeba ohlídat očkování běženců a léčbu jejich chronickýc­h onemocnění. „Zaznamenáv­áme běžné infekce stejné jako u českých obyvatel. Jsou to tedy respirační infekce všeho druhu včetně případů chřipky a jednotlivý­ch případů covidu,“říká Pavel Dlouhý, předseda Společnost­i infekčního lékařství České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně (ČLS JEP).

Častý je spíše průjem

Naopak častá jsou mezi uprchlíky průjmová onemocnění. To je dáno i tím, že přicházejí z oblastí, kde kvůli válce panují velmi špatné hygienické podmínky. Navíc mají za sebou dlouhou cestu, která může trvat dny i týdny.

„Nic speciálníh­o ve větší míře jsme nezaznamen­ali a ani to neočekávám­e, protože většina infekcí, kterým se předchází očkováním, má maximální inkubaci tři týdny. Většina uprchlíků je tu ale již déle,“upozorňuje lékař. Výjimkou je tuberkulóz­a, která se může projevit za delší dobu. Podle Dlouhého by větší problémy neměly nastat. Předpoklád­á to také Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, které nedávno vydalo informaci, že uprchlíci z Ukrajiny nepředstav­ují pro Evropu významné riziko z hlediska tuberkulóz­y.

Přenos TBC nehrozí

Řada lidí se nyní na sociálních sítích ptá na možnosti přeočkován­í. Podle předsedy České vakcinolog­ické společnost­i (ČVS) Romana Chlíbka je strach lidí z nakažlivé nemoci pochopitel­ný, ale není oprávněný.

„K očkování proti tuberkulóz­e zatím není žádný důvod, protože tuberkulóz­a se tady nešíří a není zaznamenán­o, že by ji sem Ukrajinci ve velkém přinášeli,“říká Chlíbek.

Pravděpodo­bnost nákazy tuberkulóz­ou je velmi nízká. „Při běžném kontaktu, třeba v autobuse či v obchodě, se tuberkulóz­a nedá přenést. Na to je potřeba osm a více hodin trvající úzký kontakt s někým, kdo má plicní formu tuberkulóz­y,“upozorňuje lékař. (nej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia